2023'ün ilk çeyreğinde, dünya genelinde bilgisayar satışları yüzde 29 ila 33 arasında düştü

Pazar araştırma şirketi International Data Corporation'ın yani IDC'nin pazar günü yayınlanan raporuna göre bilgisayar satışları 56,9 milyona düştü.
2023'ün ilk çeyreğinde, dünya genelinde bilgisayar satışları yüzde 29 ila 33 arasında düştü

PC pazarı aylardır dar boğaz içinde. Araştırma şirketi International Data Corporation'ın yani IDC'nin pazar günü yayınlanan raporu da bunu ortaya koyuyor. Rapora göre; 2023'ün ilk çeyreğinde bilgisayar satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 ila 33 düştü. Satışların 56,9 milyon adede gerilediği ifade edildi. 

Sektördeki ilk 5 bilgisayar üreticinin içinde bulunduğu şöyle ifade edildi. İlk çeyrekte en fazla düşüşü yüzde 40,5 ile Apple'da gerçekleşti. Apple'da ise sevkiyat sayısının 6,9 milyondan 4,1 milyona düştüğü biliniyor.

İkinci sırada yüzde 31 ile Dell Technologies vardı. Lenovo Group ve ASUS satışları yüzde 30,3'e gerilerken HP'nin satışlarında da yüzde 24,2 düştü. Analistler iyimser olsa da 2023 yılının sektör için zor geçeceği görüşünde birleşiliyor.

Geçen seneki talebin 2019'un ilk çeyreğinin altına düştüğü biliniyor. Bu durumun birçok nedeni var. Analizler öncelikli olarak sektördeki zayıf talebin bu düşüşte etkili olduğunu düşünüyor. Bir taraftan 3 ila 5 yıl içinde ömrü olan diz üstü bilgisayarlarda stok fazlasının oluştuğu biliniyor. Aynı zamanda giderek kötüleşen ekonomik kriz satın alımları da etkiliyor. Yine de üreticiler ikinci çeyrekte ibrenin tersine döneceği görüşünde ve pazarda bir toparlanmanın olacağını tahmin ediyor. 

Bir taraftan her ne kadar en fazla zararı gören bilgisayar üreticisi Apple olsa da şirket farklı konularla gündem oluşturuyor. Apple'ın dün çalışanlarının sendikalaşma çabalarına karşı çıktığı öğrenildi. Yaklaşık 270 mağazasındaki çalışanları sendikalaşmanın riskleri hakkında bilgilendirdiği ortaya çıktı. Toplantılarda sendika seçimi ve çalışanların kolektif sözleşme yapma gibi konulara değinildiği bildirildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.