Apple, çalışanlarının sendikalaşma çabalarına karşı çıkıyor

Yaklaşık 270 mağazasındaki çalışanları sendikalaşmanın riskleri hakkında bilgilendirdiği ortaya çıktı. Toplantılarda sendika seçimi ve çalışanların kolektif sözleşme yapma gibi konulara değinildiği ortaya çıktı. 
Apple, çalışanlarının sendikalaşma çabalarına karşı çıkıyor

Apple, bir süredir çalışanlarının sendikalaşma çabalarına karşı çıkıyor. Bloomberg'ten Mark Gurman'ın yaptığı habere göre şirketin, ABD'deki yaklaşık 270 mağazasındaki Apple çalışanları sendikalaşmanın riskleri hakkında bilgilendirdiği ortaya çıktı. Toplantılarda sendika seçimi ve şirketin çalışanlarının kolektif sözleşme yapma gibi konulara değinildiği bilgisi paylaşıldı. 

2022'de Oklahoma City ve Towson, Maryland'deki sendikalaşan çalışanlarla şirket arasında gerilim yaşanmıştı. Buna karşılık şirket, sendikalaşmanın önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yürütmeye başladı. Hatta sendikalaşma faaliyetlerini durdurmak için ücretleri yükseltildi. Yan haklar genişletildi.

Bir taraftan geçen hafta Washington Post'un haberine göre, Amerika İletişim İşçileri (CWA) sendikası tarafından Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (NLRB) suç duyurusunda bulundu. Apple beş Kansas City çalışanını sendikal örgütlenme çabalarına misilleme olarak işten çıkardığını iddia edildi.

Nisan ayının başında Apple'ın kurumsal perakende ekibinde işten çıkarmalar başladığı habere gündeme geldi. Apple, kurumsal perakende ekibinde az da olsa işten çıkarmalara başladı. Söz konusu işten çıkarmaların sayısı açıklanmadı, ancak diğer şirketlere kıyasla bu sayının oldukça düşük olduğu belirtildi.

Apple ise işten çıkarmaları "düzenleme çabası" olarak lanse etti. Bloomberg'e göre Apple, geliştirme ve koruma ekiplerinden bazı pozisyonlarda işten çıkarma yapıyor. Bu ekipler, Apple Store'ların ve dünya genelinde şirketle ilişkili diğer tesislerin inşa edilmesinden sorumlu kişiler olarak faaliyet gösteriyor. Apple içinde çalışanlarla arasındaki sular durulmuyor. Önümüzdeki dönemde bu ilişkilerin nasıl şekilleneceği merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.