Yayıncıları merkeze alan Twitter alternatifi sosyal ağ: Post.

Post, içerik üreticilerini ve yayıncıları gelir modelini merkeze alan yeni bir sosyal ağ anlayışıyla buluşturuyor.
Yayıncıları merkeze alan Twitter alternatifi sosyal ağ: Post.

Waze'in CEO'su Noam Bardin tarafından kurulan Post, içerik üreticilerini ve yayıncıları gelir modelini merkeze alan yeni bir sosyal ağ anlayışıyla buluşturuyor. Anasayfası ve etkileşim dinamikleri Twitter'a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Sloganında "gerçek insanlar, gerçek haberler" vurgusu yapan girişim, Twitter'dan ayrıştığı noktayı öne çıkarırken, Twitter'ın en büyük problemlerinden birine de gönderme yapıyor. 

Platformda Reuters, Fortune ve USA Today gibi yayınlar, yazı başına gelir elde ediyor. İçerik üreticileri ise içerikler için ödemeye yapmaya hazır bir okur kitlesiyle buluşuyor. Bunun yanında Post'a ya da okuduğunuz yayınlara herhangi bir abonelik vaadinde bulunmanız gerekmiyor. Sadece okuduğunuz makalelere birkaç sent tutarında ödeme yapıyorsunuz. Okur yazarlığın merkeze alındığı platformda, uzmanlarla görüş alışverişi yapabilmeniz de mümkün.

Post'a Twitter ve Google ile giriş yapılabiliyor. Bir iki küçük adımla profilinizi oluşturduktan sonra, platform size yayınları okuyabilmeniz için 50 puan tanımlanıyor. İçeriklerin puanları ise gördüğümüz kadarıyla 1 ila 95 arasında farklılık gösterebiliyor. Kimi makaleyi okumak için 5 puan ödemeniz gerekirken, kimi yayıncılar tek bir makale için 79 ya da 95 puan isteyebiliyor.

Bu puan alışverişi platforma entegre bir cüzdanın varlığını da beraberinde getiriyor. Kredi kartı ile cüzdanınıza yüklemek için puan satın alabiliyorsunuz. Puan paketleri, 300, 500, 1.000, 1.500, 5.000 ve 10.000 olarak öne çıkıyor. 4.95 dolar karşılığında 300 puan alabiliyorsunuz. 1.500, 5.000 ve 10.000 puan için çeşitli indirimler uygulanmakta. En yüksek paket olan 10.000 puan için 126.20 dolar ödemeniz gerekiyor. 

Post'ta yayınlanan tüm içerikler ücretli değil. Reuters, Insider Business gibi yayıncıların birçok içeriğine ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz. Platformda üyelik oluşturmuş pek çok kullanıcı da içeriklerinin dağıtımı için Post'tan faydalanıyor. Ayrıca platformda gönderi oluşturmanız için gönderinize görseller ve linkler de ekleyebileceğiniz detaylı bir yayın aracı sunuluyor. İçerik üreticilerin 280 karakterle kısıtlanmaması, okurların toplandığı bu platformda önem kazanıyor.  

Gelelim Post'un diğer özelliklerine... Akışta görmek istediğiniz çeşitli konu başlıklarını seçerek, ayrı sekmeler oluşturabiliyorsunuz. Arama seçeneğinde ise kişileri ya da konu başlıklarını aratabiliyorsunuz. 

Post'un iOS ya da Android uygulaması henüz mevcut değil. Ancak Post'un web sürümünde sunulan QR kod üzerinden uygulamayı indirmeniz talep ediliyor. iOS kullanıcıları Safari üzerinden ana sayfaya ekle seçeneğiyle mobil uygulamaya benzer bir deneyim yaşayabiliyor. 

Etkileşim kısmında ise beğeni, yorum, paylaşım ve alıntılamanın yanı sıra bahşiş bırakma da yer alıyor. Bahşiş butonuna bastığınızda, 5,25,100,400 gibi hazır seçenekler ya da tutarı kendinizin belirlediği bir ekran karşınıza çıkıyor.

Öne çıkan veriler 

2022'nin kasım ayında kapalı beta sürümünde siteyi yayına alan Post, bekleme listesinde 650 bin kullanıcı bulundurmaktaydı. Bekleme listesinde yer alan 430 bin kullanıcı platformda hesap oluşturdu. Bu da yayıncıların dikkatinden kaçmadı. Post, a16z'den yatırım da almıştı.

Girişim, The Boston Globe, The Brookings Institution, Fortune, The Independent, Insider, LA Times, NBC News, Politico, ProPublica, Reuters, Semafor, SF Chronicle, MIT Technology Review, USA Today, Wired, World Politics Review ve Yahoo Finance ile iş ortaklığı kurmuş durumda. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.