CFTC, Binance ve CEO'su Changpeng Zhao'ya neden dava açtı?

ABD Vadeli Emtia İşlemleri ve Ticaret Komisyonu (CFTC), Binance'in, CEO Changpeng Zhao'nun ve Chief Compliance Officer Samuel Lim'in, ticaret ve sermaye piyasası türev araçları kurallarını ihlal ettiklerini iddia etti. 
CFTC, Binance ve CEO'su Changpeng Zhao'ya neden dava açtı?

ABD Vadeli Emtia İşlemleri ve Ticaret Komisyonu (U.S. Commodity Futures and Trading Commission), önde gelen kripto borsası Binance ve Binance'in CEO'su Changpeng Zhao ile Binance Chief Compliance Officer'ı Samuel Lim'e dava açtı. 

Pazartesi günü sunulan dokümanlara göre, ABD Vadeli Emtia İşlemleri ve Ticaret Komisyonu (CFTC), Binance'in, Zhao'nun ve Lim'in, ticaret (trading) ve sermaye piyasası türev araçları kurallarını ihlal ettiklerini iddia etti. 

Dokümanlarda yer alan ifadeler, Binance'in ABD Vadeli Emtia İşlemleri ve Ticaret Komisyonu'na hiçbir zaman kaydolmadığını dile getiriyor. Bu kapsamda; borsanın, ABD finans piyasaları için uygulanan federal kanunları göz ardı ettiği vurgulanıyor. Söz konusu kanunlar arasında, terörizmin finansmanı ve kara para aklamayı tespit etmek ve önlemek için kontroller uygulayan yasalar da yer alıyor. 

CFTC'nin paylaştığı bilgilere göre; 2021'in Mayıs ayında Binance'in türev işlemlerden elde ettiği aylık gelir 1,14 milyar dolar idi. Bu metrik, 2020'nin Ağustos ayında 63 milyon dolar olarak öne çıkmaktaydı. Bu tutarın yaklaşık yüzde 16'sı ise Binance'in ABD'deki müşterilerinin elinde bulundurulmaktaydı. 

Bir Binance sözcüsü yaptığı açıklamada, CFTC ile iki yıldan fazladır çalıştıklarına dikkat çekerek, dava dosyasının beklenmedik bir gelişme olduğunu ve bu durumun hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Bununla birlikte şirket, ABD'deki ve dünyanın dört bir yanındaki yasa düzenleyicilerle iş birliği yapmaya devam edeceğinin altını çizdi. 

Binance sözcüsünün paylaştıklarına göre, Binance, şimdiye kadar yasal uyumluluk programlarını desteklemek üzere KYC sağlayıcılar, işlem izleme, piyasa gözetimi ve araştırma araçları gibi kurum dışı ortaklara 80 milyon dolar harcadı.  

CFTC'nin dokümanında yer alan ifadeler ise aksini savunuyor. CFTC'ye göre, Changpeng Zhao ve Binance'in üst yönetimindeki diğer ilgili taraflar, Binance'in faaliyetlerini uygun şekilde denetlemedi ve ABD yasalarının ihlal edilmesini aktif olarak kolaylaştırdı. Hatta bu kapsamda Binance'in ABD'de bulunan müşterilerine yol gösterdiği de iddia edilmekte. 

Bu gelişmelerden önce geçtiğimiz ay Binance'in Chief Strategy Officer'ı Patrick Hillman, şirket yöneticilerinin rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklamayı çevreleyen yasa ve kurallara aşina olmadıklarını açıklamıştı. Hillman, Binance'in bunu telafi etmek adına yapılması gereken düzeltmelerin neler olduğunu bulmak için düzenleyicilerle birlikte çalıştığını ifade etmişti. Bu çalışmaların sonucunun bir para cezası olabileceği gibi para cezasından daha fazla yaptırımla karşılaşılması da beklenmekteydi. 

Ayrıca Binance uzun süredir ABD'de fiziksel bir merkezi olmadığı için ABD yasalarına tabi olmadığını savunmaktaydı. CFTC'ye göre Changpeng Zhao'nun, şirketin merkezi veya kendi bulunduğu konuma dair iddiaları, düzenlemeden kaçınmaya çalışmak için kasıtlı bir yaklaşımı yansıtmakta. 

Binance'in bir süredir ABD'deki faaliyetlerinin mercek altına alındığını söyleyebiliriz. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda Binance'in, ABD'deki bağımsız ortağı olan Binance.US'den Changpeng Zhao'nun yönettiği bir şirket olan Merit Peak'e gizlice 400 milyon dolar aktardığı iddia edildi.

Bu iddiaları kısa bir süre içinde yeni iddialar takip etti. Şubat sonunda Forbes yayınladığı bir makale ile Binance'in geçen yıl müşterilerinin sabit coinlerini desteklemek amacıyla 1,8 milyar dolarlık teminatı hedge fonlara taşıdığını iddia etti. Paylaşılan yayınlarda sık sık FTX benzetilmesi kullanıldı. Bu gelişmelerin akabinde Binance bir açıklama yayınlayarak bu iddialara yanıt verdi

Binance, fonların para yatırma, sıcak ve soğuk cüzdanlar arasında gönderilmesi ve taşınmasının kullanıcı hesabı bakiye güncellemelerinden tamamen bağımsız olarak gerçekleştiğini vurguladı. Tüm bu gelişmelerin ardından ABD Vadeli Emtia İşlemleri ve Ticaret Komisyonu'nun açtığı davanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini hep beraber izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.