Finansal teknoloji girişimi F-Ray, 2021 yılında ODTÜ Teknokent'te TÜBİTAK Teknogirişim desteğiyle Mehmet Eray ve Erdem Uzun tarafından kuruldu. F-Ray'in B2B alanındaki ürünü JetScoring ise finansal dökümanları okuyarak makine öğrenimi ile anında finansal risk analizi yapıyor.
JetScoring, audit raporları, mizanlar ve kurumlar vergi beyannameleri gibi her türlü finansal dokümanı analiz edebilirken, konsolidasyon, aktarma-arındırma ve donuk alacak tespiti gibi finansal işlemleri tamamlayabiliyor. Ürün halihazırda yurt içi ve yurt dışında banka, finansal kurum ve ticari işletmeler tarafından kullanılmakta.
Girişimin B2C alanındaki ürünü F-rayscoring ise bir Borsa Analiz Platformu olarak konumlanıyor. Algoritmik olarak hem temel hem de teknik analizler üretebilen platform, borsa yatırımcıları tarafından ilgi görüyor.
JetScoring nasıl çalışıyor?
JetScoring'e F-Ray paneli üzerinden erişebiliyorsunuz. Dokümanı indirmeden önce şirketin, verimlilik, likidite, borçluluk düzeyi, karlılık ve büyümeye dair çeşitli metriklerinin ne durumda olduğu farklı başlıklarla bir özet olarak gösteriliyor.
Bu alandan finansal analiz raporu indirme seçeneğini tercih ederek detaylı grafiklerin yer aldığı kapsamlı bir rapora erişebiliyorsunuz.
Girişimin ekibi ve geliştirme süreçleri
Girişimin ekibi 12 kişiden oluşuyor. Ekibin 8’i yazılım, 4’ü ise finans ve iş geliştirme alanında faaliyet gösteriyor.
Girişimin kurucu ortaklarından Mehmet Eray, AR-GE süreçleri ve altyapı oluşturma faaliyetlerini TÜBİTAK projesi kapsamında yaklaşık 15 ayda tamamladıklarını belirtiyor. Eray, geliştirme süreçlerini şöyle anlatıyor:
Daha önce Eczacıbaşı ve Logo gibi firmalarda yazılım müdürlüğü tecrübesi bulunan CTO'muz Erdem liderliğinde altyapımızı tamamen kendimiz geliştirdik. Benim oluşturduğum ve arkasında 60 sayfalık bir white paper bulunan finansal modellememiz ise projemiz kapsamında Boğaziçi Üniversitesi'nden hakem hocalarımız tarafından denetlendi ve onaylandı.
2022'nin ocak ayında canlı sisteme alınarak piyasaya sürülen JetScoring'in müşterileri arasında bankalar, finansal kurumlar ve reel sektörde faaliyet gösteren kurumsal şirketler bulunuyor. JetScoring, Türkiye'nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Malezya ve Azerbaycan'dan da müşterilere sahip. Üstelik şirketin ihracatının, gelirlerindeki payı yüzde 34 seviyesinde. Ürün yayına alındıktan sonra 1 yıl içinde yakalanan bu ivme, girişimin yurt dışı pazarlardaki potansiyelini gösteriyor diyebiliriz.
Girişimin rakipleri
JetScoring'in dünya genelindeki rakipleri, statik veritabanı temelli analiz yapanlar ve JetScoring gibi dinamik yükleme yöntemiyle analiz yapanlar olarak iki ana gruba ayrılıyor. Statik veritabanı grubunda Dun&Bradstreet, CRIF ve Experian gibi firmalar yer alırken, dinamik yükleme yöntemiyle analiz edenler arasında ise S&P'nin Prospread ürünü bulunuyor.
JetScoring'i rakiplerinden ayıran özelliklere baktığımızda, Latin alfabesinden farklı alfabeleri (örnek:Arapça) okuyarak analiz edebilmeyi sağlayan algoritmik OCR teknolojisi, makine öğrenimi temelli finansal risk tahmin modülleri, konsolidasyon, aktarma-arındırma ve donuk alacak tespiti gibi finansal işlem araçları ve banka formatlarına uygun spread özelleştirme imkanlarını görüyoruz. Bu özellikler, JetScoring'i diğerlerinden öne çıkaran avantajlı özellikler olarak öne çıkmakta.
Girişimin gelir modeli ve gelecek planları
JetScoring'in üç farklı gelir modeli bulunuyor. İlk model, analiz başına 45 dolar ücretlendirme ile kullanıcılara sunulan SaaS modeli. Analiz başına ödeme seçeneğiyle ilerleyen bu model, genellikle büyük kurumsal şirketler tarafından tercih ediliyor.
İkinci model, entegratörler ve pazar yerleri tarafından tercih edilen API tabanlı model. API tabanlı model ile hem kullanıcılar pazar yerini terk etmeden karşı taraf firmaların finansal performansını öğreniyor hem de BNPL gibi modellerin kullandığı faiz oranları tespit edilebiliyor.
Son model ise bu modelde, müşterilerin kendi sunucularına kurulum yapılan On-Prem modeli. Bu modelde, ücretlendirme, kurulum bedeli, yıllık lisans bedeli ve özelleştirme bedeli üzerinden yapılıyor. JetScoring, analiz sayısı arttıkça fiyatlarda iskonto uygulama imkanı da sunuyor.
Mehmet Eray F-Ray'in mevcut yatırım turu hakkında bilgiler paylaşırken, gelecek planlarını da aktarıyor:
F-Ray olarak bugüne kadar biri Mindvest diğeri Startup Wise Guys'tan olmak üzere iki pre-seed yatırımı aldık. Önümüzdeki dönemde yeni bir yatırım turuna çıkacağız ve buradan elde edeceğimiz kaynaklarla Arap Yarımadası büyümemizi daha da hızlandıracağız. Bu kapsamda yatırımcı görüşmelerimizi gerçekleştirmeye devam etmekteyiz ve Haziran ayı içinde de turu kapatmayı hedefliyoruz.
F-Ray olarak bu yılki hedefimiz Suudi Arabistan merkezli Arap Yarımadası satışlarımızı arttırmak ve ihracatımızın toplam gelirimizdeki payını yüzde 50'nin üzerine çıkartmaktır. Bu amaçla Suudi Arabistan'da satış ortaklığı ve gelir paylaşımı modellerimizi hayata geçirdik ve büyümemizi hızlandırıyoruz.
Amacımız, tamamen otomatize edilmiş finansal analiz süreçleri ile finansal bilgi asimetrisini yok etmektir. Bu sayede ticari ilişkilerdeki karşı taraf riskleri daha net görülebilir, risksiz firmalar daha uygun koşullarda borçlanabilir ve riskli firmaların sistemde oluşturdukları maliyetler risksiz firmaların sırtından kaldırılabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap