Genom teknolojilerine odaklanan yerli girişim PhiTech, 3 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. PhiTech’in ilk yatırım turuna İstCapital, Omurga Teknoloji GSYF ve çok sayıda iş insanı katıldı. Yatırım turuna katılan isimler arasında Aytül Erçil, Candan Karabağlı, Cengiz Aydın, Emine Erdem, Neşe Gök, Ömer Aras, Selen Kocabaş, Sena Nomak ve Temel Güzeloglu vardı.
Alınan yatırım, yurt dışı yapılanmaları ve gerçek hasta verileriyle devam eden ArGe sürecini hızlandırmak için kullanılacak. İkinci yatırım turunun bu yıl içinde olması planlanıyor.
Yerli sağlık girişimi üç akademisyen Saliha Durmuş, Tunahan Çakır ve Erdoğan Sevilgen tarafından kuruldu. PhiTech, DNA ve RNA dizi verilerini işleyen yapay zeka destekli bir klinik karar destek sistemi geliştiriyor. Nadir genetik hastalıklarda yıllar alabilen tanı süreçlerine karşı erken ve doğru tanıyı hedefleyen girişim, RNA’nın tanı gücünü klinik uygulamaya taşıyan biyoinformatik (veri işleme) çözümleri sunmak için çalışıyor.
İnsan Genom Projesi ile 2000’lerde gündemimize giren DNA tabanlı teknolojilerde son yıllardaki gelişmeler, Hassas Tıp (Precision Medicine) pazarını 100 milyar doların üzerine çıkarırken, büyük ilaç ve biyoteknoloji şirketlerindeki Ar-Ge süreçlerini de dönüştürmeye başladı. Bir taraftan DNA’yı takiben RNA tabanlı teknolojilerin de klinik uygulamaya geçmesine Covid-19 pandemisi ile şahit oldundu.
ABD’de şirket yapılanmasını tamamlamak üzere
PhiTech, RNA dizileme tabanlı teknolojileri nadir genetik hastalıkların tanısında klinik uygulamaya taşıyan dünyadaki ilk firmalardan olmak istiyor. Dünyada 400 milyondan fazla insanın taşıdığı binlerce farklı genetik hastalık için doğru tanıya ortalama 5 yılda ulaşılabildiği söylendi. PhiTech’in geliştirdiği DNA ve RNA dizi verilerini bir arada işleyen yapay zeka destekli biyoinformatik çözümler, hayati önem taşıyan erken tanıya ulaşmada çok önemli bir rol oynayacağı iddia ediliyor.
TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde yer alan Marmara Teknokent bünyesinde faaliyetlerini sürdüren PhiTech'in şu anda ABD’de şirket yapılanmasını tamamlamak üzere olduğu açıklandı. Girişimin Hollanda’da şirketleşme planı da bulunuyor.
İlgili alanlarda çok yetkin bilim insanlarının da yer aldığı ekip 18 kişiye ulaşmış. PhiTech kurucu ortağı ve CEO’su Dr. Saliha Durmuş, tanı konusunda çok acil çözüm bekleyen bir alan olduğu için nadir genetik hastalıklara odaklandıklarını ifade ederek, geliştirdikleri veri işleme çözümleriyle genetik hastalıklara ve kanserlere yönelik klinik uygulamalara ve bilimsel araştırmalara hizmet vereceklerini belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap