İşten çıkarma yapmayan Apple'ın maliyetleri düşürme yöntemleri

İşten çıkarmayı son çare olarak gören Apple CEO'su Tim Cook, maliyetleri düşürmek adına yeni bir plan ile karşımızda.
İşten çıkarma yapmayan Apple'ın maliyetleri düşürme yöntemleri

Bir süre önce Meta 11 bin, Alphabet 12 bin, Microsoft 10 bin, Amazon ise 18 bin çalışanını işten çıkardı. Hatta Meta yeniden 10 bin çalışanı daha işten çıkarmaya hazırlandığını duyurdu. Rakipleri binlerce kişinin görevine son verirken, Apple cephesinde ise toplu işten çıkarma planı bulunmamaktaydı. Ancak Şirket, maliyetleri düşürmek adına farklı bir rota izlemeye başladı. 

Paylaşılan bilgilere göre Apple, bazı ekipler için ikramiyeleri ertelerken, işe alımları dondurduğu departman sayısını artırıyor. İkramiyeleri dağıtım programının değiştirilmesi operasyonları, kurumsal perakendeyi ve şirket içindeki belli grupları etkileyebilir. 

Daha önce ikramiyeleri, çalışılan bölüme bağlı olarak yılda bir ya da iki kez dağıtan şirket, ikramiye dağıtımı için genellikle nisan ve ekim ayını tercih ediyordu. Ancak yeni plan kapsamında iki kez ikramiye alan gruplar gelecek ay ikramiye alamayacak. Ayrıca tüm bölümler yıllık olarak ikramiye almaya başlayacak ve ödemeler yalnızca ekim ayında gerçekleştirilecek. 

Söz konusu uygulama, mühendisler, yönetici olmayan çalışanlar ve orta düzey yöneticileri kapsıyor. Ancak direktör ve daha üst seviyedeki kıdemli çalışanlar bu uygulamadan etkilenmeyecek. Apple'ın yüksek sıralamaya sahip çalışanlarının her bir çeyrekte ikramiyelerinin ödenmesine alışık olduğunu eklemekte fayda var. 

Bu gelişmelerin yanı sıra Apple, seyahat bütçelerinde de kısıntıya gitti. Hatta bundan böyle Kıdemli GMY'lerin bütçeleri ve bütçelerde yer alan kalemleri onaylaması gerekecek. 

Buna ek olarak Apple'In insan kaynakları departmanının uzaktan çalışanları mercek altına aldığını belirtelim. Apple çalışanlarının haftanın 3 günü işe gelmesi gerekmekte. İnsan kaynakları departmanı ise kimlerin ofise gelip gelmediğini yakından takip ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.