Google'ın yapay zeka yenilikleri: PaLM API, Generative AI App Builder ve daha fazlası

Yapay zekanın yükselişi, büyük teknoloji şirketlerinin de bu alanda adımlar atmasına ön ayak oluyor. Google da bu alanda yaptığı bir dizi yeniliği açıkladı.
Google'ın yapay zeka yenilikleri: PaLM API, Generative AI App Builder ve daha fazlası

Yapay zekanın yükselişi, büyük teknoloji şirketlerinin de bu alanda adımlar atmasına ön ayak oluyor. Bu kapsamda Microsoft, halihazırda OpenAI ile 10 milyar dolarlık bir anlaşma yapmış ve yapay zeka teknolojisini kendi uygulamalarına entegre etmeye başlamıştı. Microsoft'un bu alanda yaptığı tüm gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz. Bir diğer teknoloji devi Google ise ilk başta kafaları karıştırmıştı. 

Google, bir süre önce ChatGPT benzeri bir ürün hayata geçirmeyeceğini açıklamıştı, ancak daha sonra Google'ın OpenAI'ın yapay zeka aracına benzer bir uygulama üzerinde çalıştığı iddia edilmişti. Daha sonra ise Google'ın Gmail'e ve diğer uygulamalara yapay zeka özellikleri entegre edeceği bilgisi paylaşılmıştı. Bugün şirket, bu alanda yaptığı bir dizi yeniliği açıkladı. Bunlardan ilki ve belki de en önemlisi yapay zeka dil modeli PaLM API'ı.

PaLM API

Google, yaptığı açıklama göre üretken yapay zeka büyük dil modelleriyle deneme yapmayı kolaylaştırmak için, geliştiricilere sohbet, özetleme ve sınıflandırma gibi hızlı metin oluşturma işlemleri için hızlı erişim sağlamak üzere tasarlanmış PaLM API'ı sunmaya başlıyor. PaLM veya Pathways Language Model, çok sayıda farklı görev için dili çok büyük ölçekte anlamak ve oluşturmak için oldukça verimli bir yapay zeka dil modeli.

MakerSuite

Google Cloud ekibi, PaLM API'ın piyasaya sürülmesinin yanı sıra, geliştiricilerin özel modellerde ince ayar yapmasına, verileri incelemesine ve yapay zekadan uygun yanıtlar oluşturmak için uygun istemler oluşturmasına yardımcı olan bir araç olan MakerSuite'in piyasaya sürüldüğünü de duyurdu. Geliştiriciler, MakerSuite'i kullanarak, aradıkları yanıtı alana kadar başlangıçta yapay zekayı besledikleri metni ayarlayabilecek ve bunu kod olarak dışa aktarabilecekler.

Generative AI App Builder

Yeni Generative AI App Builder ise işletme kullanıcılarının ve geliştiricilerin botlar, sohbet arayüzleri, arama motorları, akıllı asistanlar ve daha fazlası dahil olmak üzere yeni AI deneyimlerini hızla oluşturmasına olanak tanıyacak. Kullanıcılar, uygulama oluşturucuyu kullanarak Google'ın kendi modellerine yönelik doğrudan uygulama programlama arayüzlerine de sahip olacak ve bunu, önceden oluşturulmuş şablonları kullanarak kendi uygulamalarını oluşturmaya hızlı bir başlangıç ​​yapmak için kullanabilecekler.

Vertex AI'da yenilikler

Aynı zamanda Vertex AI'da üretken yapay zeka için tam destek ile veri bilimi ve makine öğrenimi ekipleri, Google'ın temel modellerini kullanarak geniş ölçekte yapay zeka uygulamaları oluşturma ve dağıtma erişimine sahip olacak. Şirket, bu modellerin başlangıçta metin ve görüntü oluşturmak için kullanılabileceğini, ancak zamanla ses ve video için genişletileceğini söyledi.

Google, bugünden itibaren Toyota, HCA Healthcare, Mayo Clinic, Deutsche Bank, Automation Anywhere ve diğerleri dahil olmak üzere sınırlı sayıda test cihazına Generative AI App Builder'a erişim ve Vertex AI desteği açtığını da söyledi.

Google ayrıca, sınırlı sayıda kullanıcıya Google Dokümanlar ve Gmail için yapay zeka destekli ilk yazma özelliklerini sunmaya başladığını açıkladı. Birçok kullanıcı, yazılı ifadeler için otomatik tamamlama önerileri sağlayan Smart Compose ve e-postalara önerilen yanıtlar sunan Smart Reply ile Gmail'de bir tür yapay zekayı deneyimlemiş oldu. Ancak şimdi bazı Workspace test kullanıcıları için yıl boyunca bu özellik kullanımda olacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.