Elektrikli minibüs üreticisi Arrival, 300 milyon dolar yatırım aldı

İngiltere merkezli elektrikli minibüs üreticisi Arrival, Westwood Capital'dan 300 milyon dolar yatırım aldı. Ancak şirketin hedeflerini gerçekleştirebilmek için 200 milyon dolara daha ihtiyacı var.
Elektrikli minibüs üreticisi Arrival, 300 milyon dolar yatırım aldı

İngiltere merkezli elektrikli minibüs üreticisi Arrival, 300 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımı Westwood Capital'dan alan şirket, ABD pazarı için XL teslimat minibüsleri üretmek ve 2024 yılına kadar Charlotte, Kuzey Carolina'da üretime başlamak için 200 milyon dolara daha ihtiyacı olduğunu açıkladı. Bu noktada yatırımın, öz sermaye finansmanı (equity financing) şeklinde gerçekleştiğinin altını çizmek gerek.

Denis Sverdlov tarafından 2013 yılında kurulan Arrival, aslında sıkıntılı günler yaşıyor. Hatta öyle ki şirket, 2022'nin ortasında nakit parası kalmadığı için 800 kişilik çalışan sayısını yüzde 50 azalttı. Arrival, geçtiğimiz yılın şubat ayında da 121,9 milyon dolar olan net borcunu azaltmak için Antara Capital Master Fund'a 50 milyon dolar değerinde adi hisse senedi satışı gerçekleştirmişti.

Arrival, kasım ayında Nasdaq Borsası’ndan hisse senedi fiyatının çok düşük işlem görmesi nedeniyle bir uyarı almıştı. Bu uyarı da şirketin odağını İngiltere pazarındaki otobüs ve araba projelerini tamamen kapatarak odağını ABD pazarına kaydıracağını söylemesinden sadece birkaç hafta sonra gelmişti. Şirket, bunda ABD'nin sunduğu EV vergi kredilerini önemli bir etken olduğunu söyledi. Arrival, eylül ayında, üretimle ilgili sorunlara rağmen bir yıl sonuna kadar müşterilere 20 minibüs teslim edebileceğini söyledi.

Hızlı büyümesi dikkat çekti

Arrival'nın hızlı genişlemesi oldukça dikkat çekiciydi. Şirket, 2018'de yeni nesil elektrikli dağıtım kamyonetleri inşa etmek için UPS ile iş birliği yaptığını duyurmuştu. Bu kapsamda, önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasaya sürülmek üzere 10 bin araç siparişi verildi.

Ocak 2020'de Arrival, Güney Koreli otomobil firmaları Hyundai ve Kia'dan 85 milyon sterlin, yaklaşık 110 milyon dolar, yatırım aldı. Arrival, aldığı yeni yatırımı, daha köklü üreticilere rakip olacağını umduğu elektrikli minibüs üretimini büyütmek ve gelişiminin bir sonraki aşamasını finanse etmek için kullanacağını açıklamıştı.

Bir ay sonra ABD'de halka arz gerçekleştirmek için CIIG Merger Corporation ile iş birliğine gitti. BlackRock aynı zamanda CIIG Merger Corporation'ın da en büyük hissedarı konumuna geçmişti. Arrival, 5,4 milyar dolar değerleme ile halka arz gerçekleşmiş, bu anlaşmadan 660 milyon dolar gelir elde etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.