Üretimsel yapay zeka teknolojileri, oyun geliştirme süreçlerini nasıl şekillendirecek?

Görsel ve yazı tabanlı içeriklerin üretilmesini oldukça kolaylaştıran üretimsel yapay zeka teknolojileri, geliştiricilerin zamandan tasarruf etmesini sağlıyor.
Üretimsel yapay zeka teknolojileri, oyun geliştirme süreçlerini nasıl şekillendirecek?

Teknoloji dünyasının en heyecan verici alanlarından biri haline gelen yapay zeka teknolojileri her geçen gün yeni bir örnek ile karşımıza çıkıyor. Özellikle Midjourney, DALL-E ve ChatGPT'nin yükselişi ile birlikte hiç olmadığı kadar popülerleşen yapay zeka çözümleri, ilerleyen yıllarda daha fazla hayatımızın içinde yer alacak.

Kısa öykü ve kitap yazabilen yapay zeka teknolojilerinin edebiyat özelinde nasıl kullanıldığı ile ilgili detaylı bir içeriği geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. Uzun zamandır yapay zeka teknolojilerinin içerik üretiminde kullanıldığını görüyoruz.

Üretimsel yapay zeka teknolojilerine geçiş

İçerik üretim süreçlerini hızlandıran yapay zeka teknolojilerinin en çok kullanıldığı alanlarından başında ise oyunlar yer alıyor. Yapay zeka teknolojilerinin uzun zamandır oyun geliştirme süreçlerinde kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Oyunlarda yer alan NPC yani oyuncu olmayan karakterler oyunların geliştirdiği ilk yıllardan bu yana yapay zeka teknolojileri tarafından kontrol ediliyor. Oyun geliştirme süreçleri için yeni olan Generative AI olarak adlandırılan üretimsel yapay zeka teknolojileri.  

Oyun içi görsellerin üretilmesi

Üretimsel yapay zeka teknolojilerinin oyun geliştirme süreçli için önemli olmasının en büyük nedeni ise geliştiriciler için zamandan tasarruf sağlayabilmesi. Oyun geliştirme süreçlerinde üretimsel yapay zeka çözümlerinin en çok kullanıldığı alan ise görsellerin üretilmesi.

Yapay zeka teknolojileri, bir geliştiriciye oranla çok daha hızlı bir şekilde oyun içinde yer alacak karakterler, eşyalar veya sahneler ile ilgili görselleri yaratabiliyor. Söz konusu teknolojiler şu an için daha çok görsel üretiminde kullanılsa da üretimsel yapay zeka teknolojileri ile birlikte 3 boyutlu animasyonlar geliştirmenin mümkün olduğunu da hatırlatalım.

Imagen Video

Google, geçtiğimiz Ekim ayında yapay zeka ile video oluşturma platformu olan Imagen Video'yu kullanıma sunmuştu. Şu an için oyunlarda kullanılabilecek kalitede içerikler üretmeyen Imagen Video, ilerleyen yıllarda oyun geliştiricilerinin vazgeçilmezleri arasında yer alabilir.

Oyunların en önemli parçalarından biri ise karakterler. Karakterlerin görünüşü oyunlar için büyük önem taşıyabiliyor. Metaverse için avatar oluşturma platformu olan Ready Player Me'yi geçen yıl sizlere aktarmıştık. Kısa süre önce üretimsel yapay zeka aracını kullanıma sunan Ready Player Me, yapay zeka desteği ile birlikte 3 boyutlu avatarlar oluşturulmasını sağlıyor.

Ready Player Me gibi çözümlerin, ilerleyen dönemlerde yapay zeka ile birlikte oyunlar için 3 boyutlu karakter görselleri ve avatarlar üretmesi de sürpriz olmayacaktır. Üretimsel yapay zeka, 3 boyutlu içerik üretimini tamamen değiştirme potansiyeline sahip.

Senaryo ve hikaye üretimi

Oyunlar için bir diğer önemli kısım ise hikaye ve senaryo. Bilim kurgu ürünü yapay zekanın kendi kitabını yazdığını sizlere aktarmıştık. Yazı konusunda harikalar yaratabilen ChatGPT ve benzeri çözümler, oyunların senaryo kısmı için aktif olarak kullanılıyor. 

Hikaye için bir fikir elde edilmesi veya halihazırda olan fikrin geliştirilmesi için kullanılabilen üretimsel yapay zeka çözümleri, sadece senaryo oluşturma için değil oyunların sahip olduğu yazı tabanlı içeriklerin yaratılması için de önemli bir kaynak. 

Örneğin sadece yazı içeriklerini yaratmakla kalmayan ChatGPT, aynı zamanda yarattığı yazı tabanlı oyun menüsünün Python dilinde nasıl kullanılacağını da detaylı bir şekilde kullanıcısına aktarıyor. ChatGPT'nin sağladığı bu rahatlık sadece menüler için değil oyunların yazı tabanlı olan pek çok kısmında rahatlıkla kullanılabilir.

Yukarıda yapay zeka tarafından kontrol edilen NPC yani oyuncu olmayan karakterlerden sizlere bahsetmiştik. Üretimsel yapay zeka teknolojileri geleneksel yapay zekanın kontrol ettiği NPC'leri de daha akıllı bir hale getirebilir. Inworld AI isimli girişim, sunduğu üretimsel yapay zeka çözümü ile birlikte NPC'ler için diyalog üretmeyi hedefliyor.

Kısacası üretimsel yapay zeka teknolojilerinin oyun geliştirme süreçlerinde kullanılabileceği pek çok farklı alan bulunuyor. Söz konusu teknolojilerin daha da gelişmesi ile birlikte bu teknolojiler ile geliştirilen oyunlar daha fazla da karşımıza çıkacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.