ABD yetkilileri, Meta Horizon Worlds'ün genç kullanıcılara açılma planına karşı çıkıyor

Senator Richard Blumenthal ve Senator Ed Markey, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'e bir mektup yazarak şirketin, Horizon Worlds'ün genç kullanıcılara açılma planlarını durdurmasını talep etti.
ABD yetkilileri, Meta Horizon Worlds'ün genç kullanıcılara açılma planına karşı çıkıyor

Senator Richard Blumenthal ve Senator Ed Markey, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'e bir mektup yazarak, Horizon Worlds'ün genç kullanıcılara açılma planlarını durdurmasını talep etti. Mektupta şu ifadelere yer verildi: 

Genç kullanıcıları potansiyel zararlarla dolu bir dijital alana davet etmeye yönelik herhangi bir strateji, kârı en üst düzeye çıkarma hedefiyle yönlendirilmemelidir. Sizi Meta'nın genç kullanıcıları Horizon Worlds'e açma planını derhal durdurmaya çağırıyoruz.

Senatörler, mektupta muhbir Frances Haugen tarafından sızdırılan dokümanlara da yer verdi. Hatırlarsanız, Facebook'ta ürün yöneticisi olarak çalışan Frances Haugen, şirket içinde yürütülen bir araştırmayı basına, milletvekillerine ve yasa koyuculara sızdırmıştı. Haugen, Instagram'ın genç kızlara zarar verdiğini ve şirketin bunu bildiği halde Instagram Kids projesine devam ettiğini öne sürmüştü. 

Mektupta kullanılan ifadeler arasında Meta'nın çocukları ve gençleri korumakta başarısız olduğuna dikkat çekilirken, şirketin, ailelerin, çocuk doktorlarının, yasa koyucuların ve kamunun güvenini kaybettiği vurgulanıyor. 

Meta Horizon Worlds'ün daha önce bir kullanıcının tacize maruz kalmasıyla gündeme gelmesi Richard Blumenthal ve Ed Markey'nin endişelerini tetiklemiş olabilir. Her ne kadar şirket bu olayın ardından platforma kişisel alan özelliği eklemiş olsa da, görünen o ki; gençlerin Horizon Worlds'de bulunmasına karşı çekinceler giderilemedi. 

Horizon Worlds neden genç kullanıcılara erişmek istiyor? 

Gündeme yansıyan şirket içi bir notta, platformun bu ayın başlarında 13 ila 17 yaş arasındaki gençlerin erişimine açılabileceği belirtiliyordu. Bunun nedeni Meta'nın kullanıcı kazanımında beklenen performansı gösterememesiydi.

Kalite problemleriyle boğuşan Meta Horizon'ın, Meta çalışanları tarafından da sevilmediğini sizlere aktarmıştık. Hatta Meta’nın Metaverse GMY'si Vishal Shah çalışanlarına: "Biz onu sevmiyorsak, kullanıcılarımızın sevmesini nasıl bekleyebiliriz?" sözlerini yöneltmişti. Shah, haftada en az bir kez Horizon Worlds kullanmayan çalışanların, müdürlerini sorumlu tutmaya karar vermişti. 

Durum böyleyken, Şubat 2022'de aylık aktif 300 bin kullanıcıya ulaşan Meta Horizon Worlds'ün aylık aktif kullanıcı sayısı, 200 bin kullanıcıya geriledi. Bu gelişmenin ardından 2022 sonunda 500 bin aylık aktif kullanıcıya erişme hedefi ise 280 bine düşürüldü.

Şirket, geçen yıl sanal ve artırılmış gerçeklik yatırımlarından 13.7 milyar dolar kaybetti. Şirketin Metaverse vizyonunun en önemli parçası olan Horizon Worlds'ün kullanıcı kazanımında düşük performans göstermesi, Meta'yı genç kullanıcı tabanını hedeflemeye itti. 

Meta, Horizon platformlarında yıl sonuna kadar 150 bin çapraz ekran kullanıcısına ulaşmayı planlıyor. Bu plan kapsamında şirket, genç kullanıcıları platforma çekmeyi amaçlıyor. Ancak senatörlerin mektubu, şirketin planlarının suya düşmesine neden olabilir. Zira Frances Haugen'ın açıklamasının ardından Meta, 13 yaş altındaki kullanıcılara dair hazırlıklarını rafa kaldırmış ve 16 yaşındaki kullanıcılar için güvenlik araçları yayınlamıştı. Şirket yakın zamanda Yoti iş birliğiyle platformlarında yaş doğrulama yöntemleri sunmaya başladı. 

Meta bu mektup karşısında şimdilik sessizliğini koruyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.