Lenovo ve Motorola, yuvarlanabilir ekranlara sahip yeni konsept modellerini tanıttı

Ekran teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte hem katlanabilir hem de yuvarlanabilir (rollable) pek çok model karşımıza çıkmaya devam ediyor. Lenovo ve Motorola, yeni konsept modellerini MWC 2023'te tanıttı.
Lenovo ve Motorola, yuvarlanabilir ekranlara sahip yeni konsept modellerini tanıttı

Akıllı telefon dünyasının geleceği olarak görülen katlanabilir akıllı telefonları geçtiğimiz dönemlerde pek çok kez sizlere aktarmıştık. Ekran teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte hem katlanabilir hem de yuvarlanabilir (rollable) pek çok model karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Dünyanın en önemli teknoloji etkinlikleri arasında yer alan MWC, bugün itibarıyla resmen başladı. Teknoloji sektörünün önde gelen markaları da etkinliğin başlaması ile yeni modellerini tanıttı. Tanıtılan modeller arasında yuvarlanabilir ekranlara sahip olan laptop ve akıllı telefonlar da yer alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Samsung ve Lenovo tarafından katlanabilir ekrana sahip laptoplar tanıtıldığını da hatırlatalım. İlginç ekranlara sahip laptoplar üzerindeki çalışmalarını hızlandıran Lenovo, MWC 2023 kapsamında  yuvarlanabilir ekrana sahip olan laptop modelini tanıttı.

İlk olarak Ekim ayında karşımıza çıkan yuvarlanabilir ekrana sahip olan laptop, 12 inçlik bir ekran büyüklüğüne sahip. Yuvarlanarak açılan ekranı ile birlikte ekran büyüklüğünü 16 inçe kadar artırabilen laptop modeli, büyük ekranı ile 2024 x 2368 piksel çözünürlük sunuyor.

Katlanabilir ekranlar ile karşımıza çıkan yeni ekranlar, yuvarlanabilir ekran teknolojisi ile birlikte yeni bir boyuta ulaşacak gibi görünüyor. Yuvarlanabilir ekran teknolojisinin şu an için bir konsept aşamasında olduğunu da ekleyelim. Lenovo tarafından geliştirilen yuvarlanabilir ekranlı laptop modelinin ne zaman satışa sunulacağı konusunda herhangi bir bilgi ise bulunmuyor.

Hatırlatmak gerekirse Lenovo tarafından üretilen katlanabilir ekranlı bir laptop modeli olan Lenovo ThinkPad X1 Fold, 2020 yılında satışa sunulmuştu. Şu an için bir konsept olan yuvarlanabilir laptop modelinin gelecek yıllarda satışa sunulması sürpriz olmayacaktır.

Yuvarlanabilir ekranların kullanıldığı bir diğer teknolojik cihaz olarak ise karşımıza akıllı telefonlar çıkıyor. Konu ile ilgili çalışmalarına devam eden Motorola, MWC 2023'te yuvarlanabilir ekrana sahip akıllı telefon konsepti olan Motorola Rizr'i tanıttı.

5 inçlik bir ekran boyutuna sahip olan Motorola Rizr, yuvarlanarak açıldığında ise 6,5 inç ekran büyüklüğüne ulaşabiliyor. Motorola Razr modelleri ile birlikte katlanabilir akıllı telefon pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alan Motorola, yuvarlanabilir ekranlar konusunda da önemli üreticilerden biri olmayı hedefliyor.

Katlanabilir ve yuvarlanabilir ekranlar karşımıza çıkmaya devam etse de şu an için yeterli popülerliğe ulaştıklarını söyleyemeyiz. Geçtiğimiz yıllarda Samsung, Huawei, Xiaomi, Motorola ve Oppo gibi önemli üreticilerden pek çok katlanabilir akıllı telefon modeli karşımıza çıksa da bu modellerin çok kullanıldığını görmüyoruz.

Bu durumun başlıca nedenlerinden biri ise katlanabilir ekrana sahip olan akıllı telefon modellerinin diğer Android modellere oranla daha yüksek fiyat etiketlerine sahip olması. Şu an için erken aşamada olan katlanabilir ekranlı modeller, daha uygun fiyatlar ile popülerleşebilir.

Katlanabilir ve yuvarlanabilir ekranlı laptop ve tabletler ise henüz akıllı telefonlardaki olgunluğa ulaşamadı. Önümüzdeki yıllarda ekran teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte daha fazla katlanabilir ve yuvarlanabilir ekranlı laptop modeli de görebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.