Puma'nın Web3 pazarlama stratejisinden öne çıkanlar

Puma'nın Web3 pazarlama stratejisine yakından bakalım. 
Puma'nın Web3 pazarlama stratejisinden öne çıkanlar

Nike, Adidas ve Puma... Spor ayakkabı denildiğinde akla ilk gelen markalar arasında yer alan bu 3 isim,  son yıllarda Web3 alanını sahiplenmesiyle de kendinden söz ettiriyor. Puma, diğer 2 markaya kıyasla Web3 yarışında biraz geride kalsa da, önemli adımlarla gündeme gelmeyi başardı.

Web3 pek çok marka için yeni gelir kapıları yaratmanın yenilikçi bir yolu olarak konumlanıyor. Puma'nın 2021'de yıllık geliri 7,7 milyar dolar idi. Aynı dönemde Nike'ın 44,5 milyar dolar ve Adidas'ın 25 milyar dolar gelir elde ettiğini düşünürsek, Puma'nın da tıpkı onlar gibi Web3 alanındaki fırsatları keşfetmek için adımlar atması önemliydi.

Rekabeti Web3'e taşıyan bu 3 marka arasından Puma'nın Web3 pazarlama stratejisine yakından bakalım. 

Puma.eth ve Roblox

2022'nin Şubat ayında Puma, Puma.eth ile ENS domaini alan ilk markalardan biri oldu. Bu adımın ardından şirket, kedigillerle ilgili koleksiyonlarla etkileşime girmeye başladı. Gutter Cats, CatBlox ve Cool Cats gibi NFT koleksiyonlarıyla ortaklıklar kurmanın yanında, bu koleksiyonlardaki parçaları da kendi portföyüne kattı. 

Puma.eth domainini sahiplenmek, basit bir adım gibi görünse de; markanın Web3'ü ve Web3'ün beraberinde getirdiği yaklaşımları benimsediğinin en önemli göstergelerinden biri. Bu sayede kullanıcılar, markanın hangi NFT'leri bulundurduğunu ve tüm işlemlerini şeffaf bir şekilde görebildi. 

2022'nin Nisan ayında Puma sanal dünyalara olan ilgisini belli etti ve şirketin, yüzünü metaverse girişimi olmaya çeviren Roblox'ta kendi sanal dünyasını inşa ettiğini gördük. Bu sanal dünyada birbirinden farklı sporları deneyimleyebiliyor ve avatarlarınızı Puma ürünleriyle kişiselleştirebiliyorsunuz. 

10KTF ortaklığı

2022'nin Haziran ayında ise Puma, 10KTF ile ortaklık kurması ile gündeme geldi. Bu noktada 10KTF'in Tokyo'nun sanal versiyonu New Tokyo'yu ve Wagmi-San isimli bir terzi anlatısını içeren bir Metaverse girişimi ile gündeme geldiğini hatırlatalım.

Bu kapsamda Wagmi-San tarafından tasarlanan NFT formatındaki dijital ürünler, kullanıcıların ilgisine sunulmakta. Hatta geçtiğimiz yıl Wagmi-San, Gucci iş birliği ile profil resmi niteliğindeki NFT koleksiyonları için dijital giyim ürünleri tasarladı. New Tokyo, 10KTF koleksiyonerlerinin yanı sıra Puma'nın ortakları Gutter Cat Gang ve Cool Cats dahil olmak üzere toplamda 16 NFT topluluğunun erişimine açık. 

Puma ve 10KTF ortaklığının detaylarına geri dönecek olursak, ikilinin dijital ikizler kapsamında kişiselleştirmeye odaklandığını söyleyebiliriz. Wagmi-San'ın dükkanında dijital ikizlerin ötesinde fiziksel ayakkabıların da satışının yapılması planlanlandı. İş birliği kapsamında 10KTF de ilk defa fiziksel ürünlerle ilişkilenmiş oldu. 

PUMA Nitro Collection

2022'nin Eylül ayına geldiğimizde şirket, PUMA Nitro Collection'ı duyurdu. Bu noktada Nitro Collection çatısı altında Puma'nın yenilikçi ayakkabı modelleri sunduğunu belirtelim. Fiziksel NFRNO ve Fastroid ayakkabı modellerinin dijital ikizlerinin yer aldığı koleksiyonda söz konusu NFT'ler PUMA Materializer NFT'si ile sahiplenileniliyor. 

Her iki tasarım da gelecekte hayata geçebilecek bir Metaverse projesi düşünülerek geliştirildi. İlk olarak 3 boyutlu modelleri tasarlanan ayakkabılar, önce artırılmış gerçeklik ortamında test edildi. Fiziksel ürünler ise materyaller, teknoloji ve tasarım kullanımı açısından üretim sürecinden yeniliklere ev sahipliği yaptı. 

PUMA Nitro Collection NFT sahipleri aynı zamanda ilerleyen dönemde Puma'nın Web3 ve metaverse alanındaki projelerine özel erişim elde edebiliyor. 

Super PUMA PFP NFT koleksiyonu

Puma, 75. yılı şerefine yine 10KTF iş birliğiyle yeni bir NFT koleksiyonu daha ortaya çıkardı. Geçen hafta şirket, yeni Profil Resmi NFT koleksiyonunu duyurdu. Koleksiyon kapsamında şirket, 70'lerde yarattığı ikonik çizgi roman karakteri "Super PUMA”yı dijital olarak yeniden tasarladı. 

Super PUMA PFP NFT'leri Puma'nın bir diğer NFT projesi Nitro Collection'ın bir parçası olarak konumlanıyor. Nitro Collection NFT sahiplerinin, Puma'nın yeni futuristik ayakkabı modellerine ilk erişim sağlayanlar arasında yer aldığını ekleyelim. Bununla beraber Nitro Collection NFT sahiplerinin sahip oldukları Nitro Collection NFT'si karşılığında 1 profil fotoğrafı NFT'si kazanacağını belirtmekte fayda var. 

Buna ek olarak Puma'nın 10KTF ortaklığı ile Super PUMA PFP NFT'leri 10KTF ekosisteminin bir parçası olacak. Koleksiyonda toplamda 10 bin Super PUMA PFP NFT'si yer alıyor. Şubat ayının sonlarına doğru Nitro Collection NFT sahiplerinin cüzdanlarına Super PUMA PFP NFT'leri gönderilecek. Nitro koleksiyoneri olmayan kişiler için ise 4 bin Super PUMA PFP NFT'si satışa sunulacak. Geri kalan 2 bin NFT, Puma'nın 10KTF ortaklığı için saklanacak. 

Burada 10KTF ortaklığının Puma'nın Web3 projelerinin merkezinde yer aldığını görebiliyoruz. 10KTF'in çatı şirketi WENEW'in Louis Vuitton'un da yakından çalıştığı bir şirket olduğunu hatırlatalım. 2022'nin Kasım ayında Yuga Labs'in NFT koleksiyonu 10KTF ile birlikte WENEW'u satın alması ile WENEW CEO'su Michael Figge Yuga Labs'e Chief Content Officer titri ile katıldı. Beeple ismiyle tanınan şirketin kurucusu Mike Winkelmann ise Yuga Labs'e danışman olarak katıldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.