Kuantum programlama girişimi Quantum Motion 50.5 milyon dolar yatırım aldı. Bosch Ventures (RBVC) liderliğinde gerçekleşen yatırım turuna Porsche Automobil Holding SE ve British Patient Capital katılım gösterdi. Girişimin mevcut yatırımcıları olan Oxford Science Enterprises, Inkef, Parkwalk Advisors, Octopus Ventures, IP Group ve Birleşik Krallık hükümetinin Ulusal Güvenlik Stratejik Yatırım Fonu da tura katıldı.
Bu yeni yatırım turu ile birlikte girişimin aldığı yatırım miktarı 62 milyon sterline, yani yaklaşık 75,03 milyon dolara ulaştı.
Girişimin faaliyet alanı
UCL Profesörü John Morton ve Oxford Üniversitesi Profesörü Simon Benjamin tarafından kurulan Quantum Motion, ölçeklenebilir kuantum bilgisayarlar üretmek için yola çıktı. Girişim bunun için yeni silikon işlemcilerle uyumlu yeni kuantum programlama mimarileri geliştiriyor.
Normal bilgisayarların ısınması, kuantum programlamada kübitleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle kuantum bilgisayarların soğuk tutulması gerekmekte. Quantum Motion, mutlak sıfır noktasının sadece onda bir derece üzerinde çalışan, derin kriyojenik sıcaklıklarda sinyal üretme, yönlendirme ve işleme yeteneğine sahip entegre devreler tasarlıyor.
Quantum Motion'ın ürettiği silikon tabanlı kuantum çiplerin, birkaç milimetre genişliğinde ve çipi çalıştırmak için gereken soğutma sisteminin ise standart bir 19 inçlik sunucu rafına benzer bir form faktörüne sahip olması planlanıyor.
Bu yaklaşım ile kuantum bilgisayarların CERN benzeri devasa tesislere ya da futbol sahası büyüklüğünde veri merkezlerine ihtiyacı kalmıyor. Bu anlamda Quantum Motion'ın kuantum bilgisayarların yaygınlaşmasında önemli bir rol üstleneceğini söyleyebiliriz.
Teknoloji devlerinin kuantum bilgisayar adımları ve pazardaki yatırımlar
Kuantum bilgisayarlar uzun süredir teknoloji devlerinin radarında. 2021 yılında IBM, kuantum programları 100 kat daha hızlı çalıştıracak bir yazılım geliştirdiğini açıklamıştı. Şirket, 2022'nin Kasım ayında 433 kübit ‘Osprey’ işlemcisini duyurdu.
Google'ın çatı şirketi Alphabet, geçen yıl yapay zeka ve kuantum teknolojilerini bir araya getiren Sandbox AQ'yu kurdu. Bu noktada Sandbox AQ'nun geçtiğimiz hafta 500 milyon dolar yatırım aldığını belirtmekte fayda var. 2020'de Azure Quantum'u duyuran Microsoft ise bu alana yaptığı yatırımlarını sürdürüyor.
Kuantum bilgisayar girişimleri henüz Ar-Ge aşamasında olsa da, son dönemde yatırımcılar tarafından da yoğun ilgi görmekte. Bu yıl Fransa merkezli Pasqal 100 milyon euro yatırım alırken, İsrail merkezli Quantum Machines B serisi yatırım turunda 70 milyar dolar, Avustralya merkezli Quantum Brilliance ise 18 milyon dolar yatırım aldı. Geçen yıl Finlandiya merkezli IQM, Fransa merkezli Alice&Bob ve Birleşik Krallık merkezli Quantum Circuits aldığı yatırımlarla adından söz ettirdi.
Önümüzdeki 10 yıl içinde kuantum bilgisayarların hayatımızda yarattığı etkiyi ve değişimleri daha fazla hissedebileceğimizi söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap