Plastik atık sorununu çözmeyi hedefleyen rüzgar türbini üreticisi: Vestas

Vestas, projeyi Danimarka İnovasyon Fonu (IFD) tarafından finanse edilen CETEC (Termoset Epoksi Kompozitler için Döngüsel Ekonomi) ile yaptı.
Plastik atık sorununu çözmeyi hedefleyen rüzgar türbini üreticisi: Vestas

Rüzgâr türbini üreticisi Vestas, epoksi üreticisi Olin ve geri dönüşüm uzmanı Stena Recycling ile kimyasal sökme sürecini ticari bir çözüme dönüştüreceklerini açıkladı. Plastik atık sorununu kökten değiştirmesi beklenen çözüm, hizmet dışı kalan rüzgar türbinlerinin kanatlarında bulunan epoksi bazlı bıçakların çöpe atılmasının önüne geçecek. Ayrıca bunun sadece rüzgar enerjisi dışında havacılık sektöründe de kullanılması bekleniyor. 

Danimarka merkezli Vestas, projeyi Danimarka İnovasyon Fonu (IFD) tarafından finanse edilen CETEC (Termoset Epoksi Kompozitler için Döngüsel Ekonomi) ile yaptı. Vestas liderliğindeki CETEC ortakları arasında Olin, Danimarka Teknoloji Enstitüsü (DTI) ve Aarhus Üniversitesi bulunuyor.

Rüzgar türbin kanatlarının 2050 yılına kadar 43,4 milyon ton çöp çıkarması bekleniyor

Rüzgar türbin kanatlarının 2050 yılına kadar 43,4 milyon ton çöp çıkarması bekleniyor. Ayrıca 2021’de WindEurope, 2025 yılına kadar Avrupa rüzgâr endüstrisinin aktif olarak hizmet dışı bırakılan kanatların yüzde 100’ünü yeniden kullanmayı, geri dönüştürmeyi veya geri kazanmayı taahhüt etti. Bu yüzden bu teknoloji oldukça önemli. Bir taraftan 20 yıl ömrü olan türbin kanatlarını yapmak için kullanılan plastiği nasıl geri kazanılacağına dair şimdiye kadar yapılmış çalışmalar da az.

Dünyadaki rüzgar türbinlerin yüzde 20'sini üreten Vestas'ın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Şirket, 1945 yılında ev aletleri üretmek için kuruldu. Beş sene sonra tarım aletleri 1979'da da rüzgar türbinleri sektörüne girdi. Ar-Ge çalışmalarının ardından 1989 yılında ilk ticari rüzgar türbinini üretti. Crunchbase verilerine göre bugüne kadar toplamda 475 milyon euro yatırım alan şirketin, geçen sene dünyanın en büyük rüzgar türbinini ürettiği bilgisi paylaşılmıştı.

İklim krizi, neredeyse son 100 yıldır konuşulan ve en önemli gündem maddelerinden biri. Her yıl salınan 35 milyar tondan fazla karbondioksiti (CO₂) filtrelemeye yardımcı olması beklenen temiz, verimli ve sürdürülebilir enerji kaynakları bu noktada kritik hale geliyor.

Bir taraftan uçurtmalar, artık rüzgar enerjisi üretmek için kullanılıyor. Yapılan araştırmalar enerji uçurtmalarının jeneratöre zincirle bağlanan ve 800 metre yüksekliğe bırakılan bir uçurtma sayesinde 10 kilowatt elektrik ürettiği belirlendi. Havadaki rüzgar gücünün yerde hasat edilenden yaklaşık 4,5 kat daha büyük olduğunu tahmin ediliyor. Enerji üretimi sırasında rüzgar türbinlerinin ulaşamadığı yüksekliklere ulaşabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.