SEC, Terra kurucusu Do Kwon'a dolandırıcılık suçlaması ile dava açtı

SEC'in dava dilekçesinde yer alan ifadeye göre; Terraform Labs ve kurucu ortağı Do Kwon en az 40 milyar dolarlık piyasa değerinin kaybına yol açan dolandırıcılık planını sürdürdü.
SEC, Terra kurucusu Do Kwon'a dolandırıcılık suçlaması ile dava açtı

Terra çöküşü olarak nitelendirebileceğimiz Bitcoin'in çöküşünü tetikleyen UST saldırısının nasıl gerçekleştiğini sizlere daha önce aktarmıştık. ABD menkul kıymetler ve borsa komisyonu (SEC), Terra blockchain protokolünün kurucusu Do Kwon'a dava açtı

SEC'in dava dilekçesinde yer alan ifadeye göre; Terraform Labs ve kurucu ortağı Do Kwon "en az 40 milyar dolarlık piyasa değerinin kaybına yol açan dolandırıcılık planını sürdürdü."

Hatırlarsanız Terra çöküşünün hem DeFi hem de NFT piyasasını nasıl etkilediğini sizlerle paylaşmıştık.  Terra çöküşünün etkisiyle DeFi ilk çeyreğe kıyasla değerinin yüzde 69'unu kaybetti. NFT'ler ve Web3 oyunları ise Terra çöküşü sonrası piyasa koşullarına dayanmaya bir süre daha devam etti

Bu arada Terra çöküşünün ardından Do Kwon'un karşılaştığı tek yasal süreç bu değil. 2022'nin eylül ayında Güney Kore Kwon için tutuklanma emri çıkarırken, Interpol Kwon için kırmızı bülten çıkarmıştı. 

Her ne kadar Do Kwon kanundan kaçmadığını pek çok kez dile getirse de; dava dilekçesinde Do Kwon'un adresi "bilinmiyor" olarak görünmekte. Güney Kore polisi ise bu ayın ilk haftalarında Do Kwon'u yakalama amacıyla Sırbistan'a gitti. 

SEC, Terraform ve Kwon'u TerraUSD'nin istikrarı konusunda yatırımcıları yanıltmakla suçluyor. Bununla beraber yatırımcılara coin fiyatının, doların altına düşmesinin tüm Terraform ekosistemi için yıkıcı bir etki yaratacağını bildirmediklerini belirtiyor.

SEC ayrıca Kwon ve Terraform'un müşterilerine Koreli elektronik mobil ödeme uygulaması Chai'nin ödemeleri işlemek için Terraform blok zincirini kullandığını söylediğini iddia ediyor. Konuyla ilgili Dava dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor: 

"Gerçekte, Chai, ödemeleri işlemek ve gerçekleştirmek için blok zincirini kullanmadı. Sanıklar, Chai ödemelerini Terraform blok zincirinde gerçekleşiyormuş gibi göstermek için söz konusu ödemeleri yanıltıcı bir şekilde Terraform blok zincirine kopyaladılar, oysa aslında Chai ödemeleri geleneksel yollarla yapılıyordu."

SEC Başkanı Gary Gensler yaptığı açıklamada, Terraform ve Do Kwon'un, başta LUNA ve Terra USD olmak üzere bir dizi kripto varlık için gerekli olan tam, adil ve doğru açıklamayı kamuoyuna sunmadığını iddia ettiklerini dile getirdi. Gensler'in aktardıklarına göre, SEC bununla beraber, yatırımcılar için yıkıcı kayıplara neden olmadan önce güven oluşturmak için yanlış ve yanıltıcı beyanları tekrarlayarak dolandırıcılık yaptıklarını iddia ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.