Elon Musk, ChatGPT ve Bing'in yapay zekasının kullanım amacından sapabileceğini söyledi

Musk, Microsoft'un yapay zekasını 1994 yapımı bilgisayar korsanı kişiliğini üstlenen oyuncuların SHODAN isimli bir yapay zekaya karşı mücadelesini anlatan System Shock oyununa benzetti.
Elon Musk, ChatGPT ve Bing'in yapay zekasının kullanım amacından sapabileceğini söyledi

Yapay zeka, insanlığı tehdit mi ediyor ya da daha net olmak adına yapay zeka acaba insanlığın sonunu mu getirecek soruları oldukça tartışmalı. Kim olursa olsun birçok kişinin aklının bir köşesini kurcalıyor. Bu tartışma, elbette teknoloji dünyasında da fikir ayrılığına neden oluyor. Özellikle Elon Musk, yapay zekanın potansiyel faydaları ve potansiyel tehlikeleri hakkında sık sık konuşan bir isimler arasında yer alıyor. 

Elon Musk, dün attığı tweet ile ChatGPT ve Bing'in yapay zekasının kullanım amacından çıkarak herkesi öldürebileceğini söyledi. Ayrıca Microsoft'un yapay zekasını 1994 yapımı bilgisayar korsanı kişiliğini üstlenen oyuncuların SHODAN isimli bir yapay zekaya karşı mücadelesini anlatan System Shock oyununa benzetti. Microsoft'un OpenAI ekibiyle ortaklığa giderek oluşturduğu Bing yapay zekası hakkında düşüncelerini dile getirdi. Bu sözler Twitter'da çeşitli tartışmalara neden oldu.

Elon Musk'ın yapay zeka hakkındaki ilk korkutucu açıklaması değil

Bu, Elon Musk'ın yapay zeka üzerine korkutucu açıklamalar yapmasının ilk örneği değil. Musk, Temmuz 2020'de de "Yapay zekanın kendilerinden daha akıllı olabileceğini düşünmeyen insanlar, zannettiklerinden daha aptallar." demişti.

Musk şimdiye kadar yapay zeka hakkında yaptığı açıklamalarda; yapay zekanın insan zekasını geride bırakacağını ve insanlık için nükleer silahlardan daha tehlikeli olduğunu ifade etmişti.

Hatta aynı yılın mayıs ayında CNBC'de yayınlanan bir haberde ABD Yapay Zeka topluluğundan ismini vermek istemeyen biri, Elon Musk'ın yapay zeka hakkındaki görüşlerinin olumsuz yönde bir dikkat dağınıklığı yarattığını öne sürmüştü. İsmini vermek istemeyen başka bir yapay zeka araştırmacısı ise Musk'ın yaptıkları hakkında bilgisi olup olmadığını merak ettiğini söylemişti.

Elon Musk'ın geçmişte yaptığı açıklamalar; Jerome Pesenti'nin yanı sıra Facebook'ta çalışan pek çok kişi tarafından olumsuz tepkilerle karşılandı. Daha önce Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Musk'ı "sorumsuz" olarak nitelendirirken, Facebook'un YZ Bilim Uzmanı Yann LeCun, Musk'ın delirdiğini söylemişti.

Musk ayrıca birkaç yıl önce yapay zekanın kullanımının düzenlenmesi gerektiği konusunda söylediklerini de tekrarladı ve düzenlemenin gelişim sürecini yavaşlatabileceğini, ancak bunun uzun vadede iyi olabileceğine inandığını belirtti: "Bence bu, toplum için arabalardan, uçaklardan ya da tıptan daha büyük bir risk."

Bir taraftan Musk, Kasım 2022'de ChatGPT sohbet robotunu piyasaya süren OpenAI şirketinin ilk kurucularından biriydi. Bu alana çeşitli yatırımlar yapmış olmasına rağmen 2018 yılında şirketten ayrıldı. Bütün bunlar karşısında Musk'ın önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili yapacağı açıklamalar merak konusu olacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.