Depremde kaybolan veya hasarlı binalarda mahsur kalan evcil hayvanları bulmaya yönelik platformlar

Evcil hayvanlarını deprem sırasında kaybeden veya hasarlı binalarda bırakmak zorunda kalan depremzedeler için geliştirilen bazı yardım platformları mevcut. 
Depremde kaybolan veya hasarlı binalarda mahsur kalan evcil hayvanları bulmaya yönelik platformlar

Ülke olarak çok büyük bir felaket yaşadık ve bu felaketin yaralarını hep birlikte sarmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki oldukça büyük bir can kaybı yaşanan deprem sonrasında artık yapabileceğimiz en önemli şey ise depremzedelere yardımcı olabilmek. Barınma, giyinme, yiyecek, ısınma gibi temel ihtiyaçların yanı sıra bazı depremzedelerin bu dönemde kaybolan evcil hayvanlarına ulaşmak için çabaladığına ve seslerini duyurmaya çalıştığına şahit olduk. 

Deprem sırasında, insan gibi bilinçli olmayan evcil hayvanlar bir anda kafeslere konulup dışarı çıkarılamıyor. Yaşanan panik nedeniyle ne yazık ki birçok hayvan hasarlı binalarda geride kalıyor. Bazı sivil toplum kuruluşları bu alanda ciddi çaba sarf etse de kimi depremzedeye sıra gelmiyor ve işi gönüllü bireyler üstleniyor. Can dostlarını arkalarında bırakmak istemeyen depremzedeler için geliştirilen bazı yardım platformları mevcut. 

Pativer

Pativer, deprem bölgesinde kaybolan evcil hayvanlar için ilan açılabilen bir platform. Platformun kayıp ilan listesi bölümünde kaybolan evcil hayvanların fotoğrafları, isimleri, bulundukları lokasyon ve şehir bilgileri mevcut. "Kayıp Hayvan İlanları" kısmında tür, ad, şehir ve ilçe şeklinde arama yapılabiliyor. Bir ilan için "detaylar" kısmına tıklandığında ise ilanın eklenme ve güncellenme tarihi, ilan sahibinin adı-soyadı ve telefon numarası gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Eğer ilanlardaki evcil hayvanları bulanlar varsa sahiplerine bu şekilde ulaşabiliyor. 

Pativer'deki kayıp evcil hayvan ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Gören Duyan

Gören Duyan adlı girişimi aslında daha önce sizlere aktarmıştık. Farklı kategorilerde kayıp ve çalıntı ilanı verilebilen bu platformda, son dönemde deprem bölgesinde kaybolan birçok evcil hayvan ilanına rastlamak mümkün. Platformda yer alan herhangi bir ilana tıkladığınızda, kayıp evcil hayvana dair açıklamalar, sahibinin iletişim bilgileri, konumu, ismi, cinsi, tüy rengi, tasmasının olup olmadığı gibi bilgilerle karşılaşıyorsunuz. Ayrıca ilanları hızlı bir şekilde sosyal medya platformlarında paylaşmak için butonlar da mevcut. 

Sosyal medyada aktif sayfalar da mevcut

Bu gibi platformlar dışında aslında aktif sosyal medya sayfaları da mevcut. Bu kapsamda yapılacak en doğru şey, şehir odaklı faaliyet gösteren platformları bulmak olacaktır. Örneğin; Malatya için ayrı, Diyarbakır için ayrı faaliyet gösteren hayvan yardım sayfaları var. İlk etapta en yakındaki platformlara ulaşabilmek doğru bir seçim olabilir. Bölgelerde bulunan ve zarar görmemiş hayvan barınakları da hayvan sahiplerine yardımcı olabilir. 

Bölgeden kurtarılan, sahiplerini kaybeden veya sahiplerine ulaşılamayan bazı evcil hayvanlar da yine bazı kuruluşlar tarafından sahiplendiriliyor. Bu sayfalara göz atmak da mantıklı olabilir. Örneğin; Misafir Ol adlı platformda bazı evcil hayvanlar için sahiplendirme ilanları mevcut. Yine sosyal medyada, özellikle ÇakBiPati gibi derneklerin bu alanda aktif olduğunu biliyoruz. 

Bu arada, depremden etkilenen bölgelerde Haytap, sahra çadırları kurmaya başladı. Konum bilgilerini Haytap'ın paylaşımlardan takip etmek mümkün. Yani kayıp olan bazı evcil hayvanları buralarda görev alan kişiler de görmüş olabilir. 

Eğer sizin de bildiğiniz, hayvanları odağına alan, kayıp ve yardıma ihtiyaç duyulan ilanların yer aldığı platformlar varsa bizimle paylaşabilirsiniz

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.