Geely'nin lüks elektrikli araç markası Zeekr, 750 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini 13 milyar dolara çıkardı

Yatırım, Zeekr'in ABD'de 10 milyar doları aşan bir değerlemeyle en az 1 milyar dolar toplamak istediği haberinden iki ay sonra geldi.
Geely'nin lüks elektrikli araç markası Zeekr, 750 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini 13 milyar dolara çıkardı

Geely'nin lüks elektrikli araç markası Zeekr, 750 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini 13 milyar dolara çıkardı. 750 milyon dolarlık A Serisi yatırım turuna Mobileye’s kurucu and CEO'su Amnon Shashua, Contemporary Amperex Technology ve Yuexiu Industrial Fund katıldı. Mart 2021'de kurulan şirket, yeni gelen yatırımı Ar-Ge çalışmaları için kullanacağını açıkladı. 

Bu, Zeekr'in ABD'de 10 milyar doları aşan bir değerlemeyle en az 1 milyar dolar toplamak istediği haberinden iki ay sonra geldi. O dönem Geely, Zeekr'in halka arzının boyutu veya listelenme tarihi hakkında herhangi bir ayrıntı vermemişti. Sadece ABD'li düzenleyicilere başvurulduğu açıklanmıştı. 2022 yılı boyunca 72 bin araç satan Zeekr, Aralık 2021'de Waymo için Çin'de araç üretmeyi planladığını ve otonom araçları ABD'de de üretebileceğini belirtmişti.

Bazı şirketler sıkıntı yaşıyor

Elektrikli arabalar sektörü 2023'e hızlı başladı. Bir taraftan yeni yatırımlar gündeme gelirken diğer taraftan şirketler operasyonel anlamda  sıkıntı yaşıyor. Geçen hafta Vietnam merkezli elektrikli araba üreticisi VinFast ABD ve Kanada'da küçülme kararı aldığını duyurdu. İki ülkede yer alan operasyonlarını birleştirme kararı alan VinFast, çalışanlarını işten çıkarmaya başladığı söylendi. Eski bir çalışanın yayınladığı LinkedIn gönderisinde 35 kişinin bu durumdan etkilendiği belirtildi

Ocak ayında da Hollanda merkezli elektrikli araç üreticisi Lightyear, elektrikli araba modeli Lightyear 0'ın üretimini durdu. Lightyear yayınladığı bir blog yazısında stratejik yapılanma nedeniyle üretimi durduklarını söyledi. 270 bin dolar değerindeki aracı geçen Haziran ayında tanıtan şirket, Aralık ayında seri üretime gireceğini açıklamıştı..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.