Ünlü YouTuber Logan Paul'un kripto girişimleri neden çöküşle sonuçlanıyor?

Liquid Marketplace, CryptoZoo ve Dink Donk. Ünlü YouTuber Logan Paul'un kripto krallığında yer alan projelere ve her birinin nasıl çöküşe sürüklendiğine birlikte bakalım. 
Ünlü YouTuber Logan Paul'un kripto girişimleri neden çöküşle sonuçlanıyor?

2018 yılında en çok kazanan 10 YouTuber listesine giren ve 2021'de dünyanın en ünlü Influencer'ı ünvanını kazanan Logan Paul, son dönemde kripto projeleri Liquid Marketplace, CryptoZoo ve Dink Donk ile gündemde. Geçmişte YouTube topluluk kurallarını çiğnemesi ile tanınan ünlü YouTuber, TIME'ın haberine göre şimdi de projelerinin yatırımcılara vadettiklerini gerçekleştirmemesi nedeniyle yasal süreçlerle karşı karşıya. Ünlü YouTuber Logan Paul'un kripto krallığında yer alan projelere ve her birinin nasıl çöküşe sürüklendiğine birlikte bakalım. 

Yasal süreçlerde son durum

NFT hayvan üretimine dayalı Pokemon Go benzeri bir oyun olarak tanıtılan CryptoZoo'nun NFT koleksiyonu kısa zamanda tükense de; oyunu kullanıcılarla bir türlü buluşamadı. Üstelik token'ların değeri Ağustos 2021'deki zirvesinin yüzde birinin daha da altına düştü. Yakın zamanda binlerce dolar zarar gören CryptoZoo alıcılarının, toplu tahkim davası için ilk adımlar atılmaya başlandı.

Mağdurların avukatı Tom Kherkher, diğer iddiaların yanı sıra Paul'un dolandırıcılık, açık sözleşme ihlali ve ihmalde bulunduğunu öne sürüyor. Kherkher,  CryptoZoo'da binlerce dolar kaybeden yatırımcıların bazıları için tazminat talep ediyor.    

Tom Kherkher, Logan Paul ve CryptoZoo'nun kurucularına karşı aylarca sürecek yasal süreçleri geçtiğimiz ay başlattı. Aylarca sürecek olmasının nedeni ise CryptoZoo NFT projesinin hizmet şartları. 

Söz konusu hizmet şartları, kullanıcıların toplu dava açmasını ve kamu mahkemesine başvurmasını engellediği için avukat Tom Kherkher'in mağdurlar adına tek tek tahkim talebinde bulunması gerekiyor. Kherkher, bu konuda kararlı olduklarını ve gerekirse üst üste 500 dava açacaklarını belirtiyor.

Logan Paul'un açıklamaları

Paylaşılan bilgilere göre, Logan Paul, 13 Ocak'ta oyundaki hisselerinden vazgeçeceğini duyurarak, token sahiplerine yaklaşık 1.3 milyon dolar tutarında para iadesinde bulunacağını açıkladı. Bu açıklamayla beraber Paul, konunun şirket içinde ele alınış biçimi nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını da dile getirdi. 

Logan Paul'un temsilcisi ise yaptığı açıklamada herhangi bir tahkim sürecinden haberdar olmadıklarını belirtti. Yaşanan olayların gündemde yer etmesi ve TIME haberinin akabinde Logan Paul'un yasal temsilcisi Jeffrey Neiman, "Tüm gerçekler ortaya çıktığında Logan'ın her zaman iyi niyet ile hareket ettiği görülecektir" dedi. Neiman'ın aktardıklarına göre, kötü niyetli kişiler, projeyi ele geçirdi. Ayrıca Neiman, her türlü dolandırıcılık iddasının boşa çıkacağından emin. 

Bir NFT koleksiyoneri olarak Logan Paul

Son yıllarda kripto piyasasının popülerliğini artırması, pek çok tanınmış ismin kripto yatırımcısı ve NFT koleksiyoneri haline gelmesine yol açtı. Logan Paul, 100'den fazla NFT alarak 2021'de 2 milyon doların üzerinde değere sahip bir koleksiyona sahip oldu. Hatta hatırlarsanız 2022'nin mart ayında ünlülere ait en değerli 5 NFT portföyünü listelediğimizde Logan Paul'un NFT koleksiyonu 4. sırada yer almıştı.

Logan Paul'un kripto girişimleri

Logan Paul bir kripto ve NFT yatırımcısı olmanın ötesinde kendi projelerini de inşa etmek istedi. Projelerin kapsamı ve Logan Paul'un motivasyonu hakkında kesin bir yargıya varmadan önce her bir projeyi yakından incelemekte fayda var. 

CryptoZoo

CryptoZoo, yazının başında da belirttiğimiz üzere hem Pokemon Go'ya hem de Genopets'e benzerliğiyle dikkat çekiyor. Kullanıcılar, oyunun Zoo isimli token'ını alarak NFT formatında sanal bir yumurta alma hakkı kazanıyordu. Bu işlemin ardından yumurta çatlayarak ortaya hibrit bir hayvan çıkarıyordu. Eğer bir hayvanı diğeriyle çiftleştirirseniz, daha da nadir ve değerli bir hayvanınız oluyordu. Ardından kullanıcılar söz konusu hayvan NFT'sini, kriptoya ve nakde dönüştürme imkanı bulabiliyordu.

Paul, NFT'lerin kullanılacağı oyunun üretilmesi ve alanının önde gelen sanatçı ve mühendislerini projeye dahil etmek için cebinden 1 milyon dolar yatıracağını açıkladı. 3 Eylül 2021'de projenin ilk 10 bin NFT'si dakikalar içinde tükendi. Hızlı tükenişte Logan Paul'un podcastinde, sosyal ağlarında ve medyada projeden bahsetmesinin katkısı büyük. 

Bu devasa ilgiye rağmen proje bir türlü hayata geçemedi. Oyunu hayata geçirecek olan ekip verdiği tarihleri sürekli ertelerken, topluluktan gelen sorulara belirsiz yanıtlar vermekteydi.

Logan Paul ise sessiz sedasız bir şekilde projeden çekilmeye başladı. 2022'nin Nisan ayında projeye katkısının süper minimal olduğunu söyleyen Paul, kötü niyetli kişiler nedeniyle projenin geriye gittiğini açıkladı. Bu durumu düzeltmeye çalıştığını söyleyen Paul, projenin düzeltilmesi için desteğini devam ettirdiğini dile getirdi. 

2022'nin son aylarında birbirinden farklı geliştirici ekibin projeye dahil edildiği ancak ekiplerin bir süre sonra projeyi bıraktığı görüldü. 

YouTube üzerinden habercilik yapan Stephen Findeisen, 17 Aralık 2022'de 3 bölümden oluşan bir video serisi yayınlayarak, projenin kurucularının yatırımcılara ve birbirlerine yalan söylediğini bildirdi. Findeisen, yatırımcıların binlerce ve yüzbinlerce dolar kaybettiğini de vurguladı. 

Logan Paul, Stephen Findeisen'ı tehdit ederken, CryptoZoo projesini düzelteceğine bir kez daha söz verdi. Ancak hayranların bu konuya inancı tükendi. 15 Ocak'ta avukat Tom Kherkher, Paul ve diğer CryptoZoo kurucularına karşı ilk tahkim talebini sundu. 

Tom Kherkher, Paul Logan'ın yasal ekibinin kendisiyle iletişime geçerek, mağdurların kayıplarını telafi edecek bir anlaşmaya varılabileceğini umuyor. Bu sayede her iki taraf da uzun yasal süreçlerden kaçınabilir. Kherkher, henüz Paul Logan'ın yasal ekibinden kimsenin kendisiyle iletişime geçmediğini ifade ediyor. 

Dink Doink

Dink Donk, Logan Paul tarafından öne çıkarılan bir Meme coin idi. Bu noktada Meme coinlerin, sosyal ağlardaki popüler bir Meme'den yola çıktığını ve yalnızca talebe dayalı olarak değer kazandığını belirtelim. Elon Musk'ın Dogecoin tweetlerinin, söz konusu coinin değerinde yarattığı yükselişler bu kavramı en güzel şekilde açıklıyor. 

Aslına bakarsanız tüm piyasalar talebe dayanır ancak meme coinlerin alıcılarını korumak adına çok az yasal düzenlemeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak gerçek bir değer ile desteklenmemesi meme coinleri alıcı için yatırım aracı olmaktan çıkarır ve daha riskli bir hale getirir. 

Gelelim Dink Doink'in hikayesine. 2021'in Haziran ayında podcast'inde ve Twitter hesabında Dink Doink'i tanıtan Logan Paul, bu coine yatırım yapacağının sinyalini verdi. Öte yanda Paul projenin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu takipçilerine açıklamadı. Üstelik Paul, Dink Doink piyasaya sürülmeden önce elinde büyük miktarda Dink Doink bulundurmaktaydı

Logan Paul'un oda arkadaşı Jake Broido ile geliştirildiği coin'in değeri bir sente kadar düştü. Bu durumun ardından Paul, Broido ve Dink Donk ile arasına mesafe koydu. Öyle ki; verdiği röportajda bu projeyi "cehennemden gelen proje" olarak nitelendirdi. Ayrıca  token'larını asla satmadığını ya da projeden kar elde etmediğini dile getirdi.

Dikkat çeken cüzdan hareketleri 

MyChargeBack'te kripto para araştırmaları direktörü olan Evan Spicer'ın incelemesi ise aksi yönde veriler sunuyor. Spicer, 2021'in Haziran ayında coin'in resmi olarak piyasaya sürülmesinden önceki günlerde 120 trilyondan fazla DINK tokeni alan bir kripto cüzdanını inceledi. Spicer'ın aktardıklarına göre, Temmuz ayında, coin halka açık olarak işlem görürken ve hala değerini korurken, bu cüzdan BNB ve Tether gibi daha istikrarlı kripto para birimleri için büyük miktarlarda DINK bozdurmaya başladı.

Spicer'ın araştırmasına göre, Ağustos ayında cüzdan 36,5 Ether'i doğrudan Logan Paul'un kamuya açık hesabına gönderdi. Bu noktada o dönemde hesaptaki Ether'in neredeyse tamamının 100 bin dolardan fazla değerde olduğunu belirtelim. 

Spicer'ın paylaştıklarına göre bahsedilen ilk cüzdanı, Logan Paul'un kontrol ettiğine dair yeterli kanıt bulunmamakta. Yine de ilk cüzdanın Paul'un herkese açık cüzdanıyla yakın bir ilişkide olduğu vurgulanmakta. İlk cüzdanın karıştırıcılar kullanması ise şüpheli aktivitelere dikkat çekmekte. Bu arada CryptoZoo, piyasaya sürülmeden önce aynı cüzdana 95 milyar Zoo token'ının hediye edildiğini ekleyelim. Kısacası cüzdanın sahibi hem Dink Donk hem de CryptoZoo projelerine erken dönemde dahil olmuş biri olmalı.  

MyChargeBack'in CEO'su Aaron Lazor, cüzdan hareketlerini, şirketin genelde araştırdığı diğer yatırım dolandırıcılığı faaliyetlerine benzetti. Logan Paul ve temsilcileri, Dink Donk hakkında açıklama yapmayı reddederek sessizliklerini korumayı tercih ediyor. 

Liquid Marketplace

Liquid Marketplace'in NFT'leri kesirli bir biçimde ortak sahiplik ile portfolyonuza eklemenizi sağladığını sizlere daha önce aktarmıştık. Bu projede de Logan Paul, diğer projelerde gördüğümüze benzer bir yaklaşım benimsedi. 

İlk etapta Paul, projeyi sosyal hesaplarında paylaştı. Paylaşımların akabinde pazar yeri yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bu durum fiyatların birden yükselmesiyle sonuçlanırken, pazar yerinin desteklenmemesi, pazar yeri üzerinden sunulan piyasanın durgulaşmasına yol açtı. Ardından Logan Paul, projeyi tanıtmayı durdurdu. Logan Paul, Temmuz ayından bu yana ne sosyal ağlarda ne de Discord sunucusunda Liquid Marketplace hakkında bir paylaşımda bulundu. 

Haziran ayında pazar yerindeki bazı kullanıcılar, Liquid Marketplace'deki durgunluğu dile getirdi. Platformda durdukça para kaybeden kullanıcılar teker teker Liquid Marketplace'i terk etmeye başladı.

Kurumun CEO'su Ryan Bahadori ise Logan Paul üzerinden ilerlemek yerine organik büyümeyi tercih ettiklerini ifade etti. 

Bu esnada Logan Paul, 99 Originals isimli yeni NFT projesine devam ediyor. 99 Originals'ın akıbeti ise henüz bilinmiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.