Meta'nın metaverse departmanı dördüncü çeyrekte 4.279 milyar dolar zarar etti

Meta'nın Metaverse'e odaklanan Reality Labs departmanının dördüncü çeyrek zararı 4.279 milyar dolara ulaştı. VR departmanının gelirleri dördüncü çeyrekte 727 milyon dolar olarak öne çıktı. Bir yıl önce Reality Labs gelirleri 877 milyon dolar idi. 
Meta'nın metaverse departmanı dördüncü çeyrekte 4.279 milyar dolar zarar etti

2022'nin ilk çeyreğinde Meta'nın Metaverse'e odaklanan Reality Labs departmanının yaklaşık 3 milyar dolar zarar ettiğini sizlere aktarmıştık. Reality Labs'in dördüncü çeyrek zararı 4.279 milyar dolara ulaştı. Yine de açıklanan rakamların beklentilerin üzerinde olmasıyla borsa kapanışında Meta'nın hisse fiyatında yükseliş görüldü. 

VR departmanının gelirleri dördüncü çeyrekte 727 milyon dolar olarak öne çıktı. Bir yıl önce Reality Labs gelirleri 877 milyon dolar idi. 

Bu noktada Meta'nın Ağustos 2022'de Oculus Quest 2 başlıklarının taban fiyatını 100 dolar artırarak 400 dolara çıkarmasından bu yana ilk tatil satış sezonu olduğunu belirtmekte fayda var. Çeyrek boyunca Meta, başlığın kurumsal üst düzey bir versiyonu olan Meta Quest Pro'yu da 1.500 dolara piyasaya sürdü.

Şirket Reality Labs'in zararlarının 2023'te de sürmesini ve artmasını bekliyor. Bu anlamda şirketin Reality Labs'i uzun dönemli bir yatırım olarak konumlandırdığını düşünebiliriz. Meta Quest 3 ailesi ve işletmeler için Meta Quest Pro da bu yatırım kapsamında yer alıyor. 

Meta'nın gelirleri ve uygulama ailesinin kullanıcı büyümesi

Dördüncü çeyrekte 32.165 milyar dolar gelir elde eden Meta'nın toplam net geliri 4.652 milyar dolar oldu. Bu da hisse başına 1.76 dolar gelir anlamına geliyor. Şirket, önceki yıl 33.671 milyar dolar gelir üzerinden 10.285 milyar dolar net gelir elde etmişti. Bu da hisse başına 3.67 dolara denk geliyordu. Borsa kapanışında Meta hisse fiyatları yüzde 17.75 artış göstererek hisse başına 180.30 dolara ulaştı. 

Analistler 31.53 milyar dolar gelir ile hisse başına kazancı 2.22 dolar olarak beklemekteydi. Şirket, her ne kadar net gelir konusunda analistlerin beklentisini ıskalasa da, gelir konusunda beklentileri karşıladı.

Meta, reklam gelirleri konusunda ise beklentileri aştı. Analistler, Meta'nın 30.86 milyar dolar reklam geliri elde edeceğini tahmin ederken, Meta'nın reklam gelirler 31.25 milyar dolar olarak öne çıktı.

Aynı şekilde Facebook'un ve uygulama ailesinin kullanıcı tabanı büyümesi de beklentilerin üzerine çıktı. Meta uygulama ailesinin günlük aktif kullanıcı sayısı Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla ortalama 2.96 milyar oldu. Aylık aktif kullanıcı sayısı ise 31 Aralık'ta bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 3.74 milyara ulaştı.

1.98 milyar günlük aktif kullanıcıya ulaşacağı tahmin edilen Facebook, 2 milyar günlük aktif kullanıcıya ulaştı. Facebook'un önceki yıla göre günlük aktif kullanıcı sayısında yüzde 4 büyüme yaşadığını belirtelim.  Uygulama ailesi de 2.92 milyar olan beklentileri aşarak 2.96 milyar günlük aktif kullanıcıya ev sahipliği yaptı. 

Zuckerberg, yaptığı açıklamada topluluğun büyümesine dikkat çekerek şöyle konuştu: 

Topluluğumuz büyümeye devam ediyor ve uygulamalarımızdaki güçlü etkileşimden memnunum. Facebook kısa süre önce günlük 2 milyar aktif kullanıcı sayısı kilometre taşına ulaştı. Yapay zeka keşif motorumuz ve Reels üzerinde kaydettiğimiz ilerleme bunun başlıca itici güçleridir. 

Zuckerberg, 2023 için yönetim temasının "Verimlilik Yılı" olduğunu belirtti. Ayrıca  Meta Quest 3'ün bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürüleceğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.