ABD'de güvenlik nedeniyle Waymo ve Cruise'un robot taksi hizmetlerinin genişletilmesinin durdurulması isteniyor

Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu (CPUC) tarafından iki şirkete gönderilen mektupta; robot taksilerin trafiği tıkadığı, 911 acil müdahale ekiplerini engellediğini ve bu yüzden bu hizmetin genişlemesinin mantıksız olduğunu ifade etti.  
ABD'de güvenlik nedeniyle Waymo ve Cruise'un robot taksi hizmetlerinin genişletilmesinin durdurulması isteniyor

ABD'nin San Fransico şehrinde güvenlik nedeniyle Waymo ve Cruise'un robot taksi hizmetlerinin genişlemesinin durdurulması isteniyor. NBC'nin haberine göre Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu (CPUC) tarafından iki şirkete gönderilen mektupta; robot taksilerin trafiği tıkadığı, 911 acil müdahale ekiplerini engellediğini ve bu yüzden bu hizmetin genişlemesinin mantıksız olduğunu ifade etti.  

General Motors’un robot taksi servisi Cruise'un adına konuşan Aaron Mclear, şirketin güvenlik sicil kayıtlarının kamuya açık olduğunu söyleyerek şimdiye kadar hayati tehlike oluşturacak bir kaza olmadığını belirtiyor. Waymo sözcüsü Katherine Barna ise daha bu konuya daha olumlu yaklaşarak durumun düzenleme sürecinin standart bir parçası olduğunu söylüyor.

Waymo ile rekabet eden Cruise, geçen yılın Haziran ayında robot taksinin kaza yaptığı haberi gündeme geldi. Araçta hasar meydana gelirken, yolcular ise hafif şekilde yaralandı. Cruise, otonom araçlarını geri çağırma kararı aldı.

Bir taraftan General Motors destekli Cruise ve Alphabet'e ait Waymo otonom taksi hizmeti için izin alan şirketler olarak biliniyor. Cruise bu hizmeti para karşılığı verirken, 2021'in Ağustos ayında robot taksi servisi izni alan Waymo kullanıcılardan henüz bir ücret talep etmiyor. Cruise robotaksi hizmetini San Francisco'da 7/24 vermeyi hedefliyor. 

Geçen Temmuz ayında Cruise'un gelir-gider dengesinin bozulduğu açıklanmıştı. Şirketin harcamaları, geçen yılın ilk çeyreğinde 332 milyon dolar olan giderleri bu sene 550 milyon dolara ulaştı. Bu duruma etki eden en önemli şeyin çatı şirketi General Motors'un yarı iletken kıtlığı ve şirketin tedarik zincirinde yaşadığı sorunlar nedeniyle karının yüzde 40 düşmesi olduğu belirtildi. Bir diğer nedenin ise San Francisco'da robotaksi hizmetini başlatması olduğu söylendi.

Şirket, geçen Şubat ayında robotaksi hizmetini San Francisco'da herkese açmıştı. İlk etapta ücretsiz olarak verilen hizmetten yararlanmak için Cruise'un web sitesi aracılığıyla halka açık bir bekleme listesi oluşturulmuştu. Haziran ayında Cruise, Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu'ndan (CPUC) tamamen sürücüsüz yolculuklar için ücret talep etme izni aldığı açıklanmıştı.

Waymo da 2021'in Aralık ayında Çinli otomobil üreticisi Geely ile ortaklık kurduğu haberiyle gündeme gelmişti. Amaç, tamamen elektrikli otonom araç üretmek. Bir yandan otonom sürüş teknolojisi Waymo Driver'ı Geely'nin elektrikli otomobil markası Zeekr'e entegre edeceği açıklandı. Araç, önümüzdeki yıllarda ABD pazarına sunulacağı söylendi. Waymo daha önce Jaguar'dan Lyft'e pek çok işbirliğine imza atmıştı. Daha önce Stellantis ile böyle bir ortaklık anlaşması yapmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.