Son dönemin en popüler kavramlarından biri haline dönüşen yapay zeka, artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Bir süre önce bilim kurgu filmlerinin ve kitaplarının ütopik veya kimine göre distopik sayılabilecek bu kavramı, an itibarıyla günümüzün bir gerçekliği. Kimi zaman korkutucu görünse de ve birçok kişi yapay zekanın insanın yerini alacağını düşünse de aslında şimdilik yapay zeka bizler için önemli bir yardımcı. İleride atılacak doğru adımlarla da insan iş gücünü azaltmaktan ziyade insana yardımcı olarak kalmaya devam edecektir diye düşünüyor, en azından öyle olmasını umuyorum.
Fakat son dönemde insan ve yapay zeka arasında bazı çatışmalar da yaşanıyor. Örneğin; geçtiğimiz haftalarda bazı sanatçılar yapay zeka ile görsel oluşturan şirketlere toplu dava açtı. Bu davanın gerçekçesi olarak Digital Millennium Copyright Act yasasının ihlal edilmesi gösterildi. Yine de bu yapay zekanın veya yapay zeka ile görsel üretmenin sonu olacak mı, hayır olmayacak. Zira bu kapsamda her geçen gün yeni yeni platformlar hayata geçiriliyor ve bu platformların çoğu günlük yaşamda, özellikle dijital işler yapan kişiler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Lexica da bu platformlardan biri. Ancak Lexica'nın tek görevi yapay zeka ile görsel üretmek değil, halihazırda bu şekilde üretilmiş görseller için bir ortam hazırlamak.
Ücretsiz yapay zeka görselleri kütüphanesi
Lexica'da aklınıza gelebilecek hemen hemen her görsel mevcut, tek yapmanız gereken tıpkı Google'da olduğu gibi dilediğiniz kavramı veya kavramları platformun arama çubuğuna yazmak. Örneğin; Bitcoin yazıp neler çıkacağını merak ettiğimde karşıma 2 bine yakın görsel çıktı. Kullanabileceğim bir görsele tıkladıktan sonra, sol menüde yer alan "explore this style" (bu tarzdaki görselleri keşfet olarak çevirebiliriz) seçeneğine tıklayıp bana uygun daha fazla içeriğe ulaştım. Akabinde herhangi bir üyelik oluşturmadan görseli indirmeme de izin verildi.
Görsel oluşturmak için üyelik talep ediliyor
Lexica'da bu şekilde binlerce görüntüye ulaşabilirsiniz. Halihazırda oluşturulmuş görselleri indirmek için kişiden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak platformda üst menüde yer alan "generate" kısmından görsel de üretebilirsiniz. Üretilecek görsel için aradığınız görsel için birkaç kavram veya bir betimleyici yazmanız yeterli. Görsel üretimi konusunda başarı ortalama olsa da yine de ilginç bir şekilde tahmininize yakın içerikler oluşturuluyor. Mesela, "siberpunk evreninde bir çiçekçi" görseli istediğimde tam olarak kafamdaki karşılanmasa bile işime yarayacak bazı görsellerle karşılaştım. Tek sorun, bu görselleri indirmek için üyelik istenmesi.
Üyelik için e-posta adresinizi veya Google hesabınızı kullanabilirsiniz, fakat iş bununla da bitmiyor. Görseli indirmek için üç farklı plandan birini seçmeniz bekleniyor. İlk plan olan Starter 8 dolar iken Pro plan 24 dolar, Max isimli plan ise 48 dolar olarak ücretlendiriliyor. Platformun size sunduğu da ücretle paralel olarak değişiyor. Döviz kurunu düşündüğümüzde bu paraya değmeyeceğini söyleyebilirim. Ancak Lexica'nın ücretsiz kütüphanesi de tam aksine oldukça kullanışlı.
Lexica'ya buradan göz atabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap