Sanatçılar, yapay zeka ile görsel oluşturan şirketlere toplu dava açtı

Bir grup sanatçı, yapay zeka şirketleri Stability AI, Midjourney ve DeviantArt'a karşı dava açtı. Davanın gerçekçesi olarak Digital Millennium Copyright Act yasasının ihlal edilmesi gösterildi.
Sanatçılar, yapay zeka ile görsel oluşturan şirketlere toplu dava açtı

Son dönemin en popüler başlıklarından biri olan yapay zeka ile artık hemen hemen her şey yapılabiliyor. Müzik bestelemek, uzun ve anlamlı metinler yazmak, görsel üretmek ve çok daha fazlası bu teknoloji ile gerçekleşebiliyor. Ancak yapay zeka ile ilgili bazı sıkıntılar da mevcut. Örneğin; bir süre sonra yapay zeka ile yapılan işlerin bireylerin işlerini anlamsızlaştıracağı ve gerçek kişilere ihtiyacın azalacağına dair bir kanı var. Bu gerçek olur mu, insan yeteneğine olan ihtiyacı teknoloji gerçekten karşılayabilir mi, bilinmez ancak gerçek sanatçılar şu anda yapay zekaya karşı bir tavır sergilemeye başladı bile.

Bazı sanatçılar bu kapsamda yasal mücadele vermeye başladı. Joseph Saveri Hukuk Bürosu tarafından temsil edilen bir grup sanatçı yapay zeka şirketleri Stability AI, Midjourney ve DeviantArt'a karşı dava açtı. Davanın gerçekçesi olarak Digital Millennium Copyright Act yasasının ihlal edilmesi gösterildi. Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz isimli sanatçılar, meslekleri bir bilgisayar programı tarafından ortadan kaldırılmadan önce bu hak ihlalini sona erdirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sanatçıların sadece bu üç şirketi baz alıp son dönemin en popüler şirketlerinden OpenAI'a dava açmaması ise dikkat çekiyor. Fakat bu noktada OpenAI'ın eğitim veri setinin içeriğini ve eğitim verilerinin bir kısmını Shutterstock gibi şirketlerden ticari olarak lisansladığını da söylemek gerek. 

Dava mahkemeye giderse, mahkeme etik ve iddia edilen yasal ihlaller arasındaki farkları çözmek zorunda kalacak. Davacılar, yapay zeka şirketlerinin ticari olarak fayda sağladığını ve telif hakkıyla korunan görüntüleri kullanmaktan zengin bir şekilde kâr elde ettiğini kanıtlamak istiyor. Bu kapsamda da önemli miktarda tazminat ve kalıcı ihtiyati tedbir talebinde bulundular. Konuyla ilgili gelişmeleri hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.