Twitter, Mastodon'un hesabını askıya aldı

An itibarıyla Mastodon'a yönelik birçok bağlantı Twitter'da çalışmıyor ve platform, bu bağlantıları "potansiyel olarak zararlı" şeklinde işaretliyor.
Twitter, Mastodon'un hesabını askıya aldı

Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda Webrazzi Insights'ta Twitter alternatiflerine olan talebin yüzde 650'den fazla arttığını sizlere aktarmıştık. Özellikle Mastodon, bu alternatifler arasında parlayan bir girişim olmuştu. Ancak Twitter, Mastodon'un hesabını askıya aldı. An itibarıyla Mastodon'a yönelik birçok bağlantı Twitter'da çalışmıyor ve platform, bu bağlantıları "potansiyel olarak zararlı" şeklinde işaretliyor. Mastodon bağlantılarını tweet'lemek isteyenlerin karşısına "Bu bağlantı Twitter veya ortaklarımız tarafından potansiyel olarak zararlı olarak tanımlandığı için bu talebi tamamlayamıyoruz." ifadesi çıkıyor. 

Mastodon hesabının askıya alınmasının yanı sıra Mastodon'un bazı sunucularına Twitter'dan erişim de engellendi. Yasaklanan alanlar arasında mstdn.social ve mastodon.social bulunurken, diğer sunuculara bağlantılar çalışmaya devam ediyor gibi görünüyor.

Twitter'da, şirketin CEO'su Elon Musk'ın özel jetinin nerede olduğunu izleyen @ElonJet adlı bir hesap bulunuyordu. Paylaşılanlara göre Mastodon yasağı da bununla ilintili. Söz konusu yasağın, hesabın Mastodon'da @ElonJet'in sayfasına bir bağlantı tweetlemesinden kısa bir süre sonra gerçekleştiği belirtiliyor. 

Son dönemde Mastodon'a olan talep ciddi anlamda artmış durumda. Hatta birçok Twitter kullanıcısının profillerinde Mastodon linklerini görmek mümkün. 

Sensor Tower'ın paylaştığı bilgilere göre Twitter satın alımının tamamlanmasının ardından bir hafta içinde Mastodon ve Tumblr, ABD'de alternatif sosyal medya platformları olarak ön sıralarda yer aldı. Mastodon, satın alma işleminden sonraki 12 gün içinde (27 Ekim-7 Kasım) ABD uygulama mağazalarından yaklaşık 322 bin indirilmeye ulaştı. Global olarak uygulamanın kullanıcı sayısı önceki döneme göre yüzde 657 artarak 1 milyona ulaştı. 

Bu konuda neler yaşanacağını, Twitter'ın Mastodon konusunda nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.