Tech.eu, 2022'de Avrupa'da gerçekleşen en büyük 25 yatırım turunu listeledi

Webrazzi çatısı altındaki Tech.eu, 2022'de Avrupa'da gerçekleşen en büyük 25 yatırım turunu listeledi. Verileri incelediğimizde en büyük yatırım turlarından 5'inin 1 milyar euro ve üzerinde meblağlar olduğunu görüyoruz.
Tech.eu, 2022'de Avrupa'da gerçekleşen en büyük 25 yatırım turunu listeledi

Bir yılın sonuna gelmek üzereyiz. İyisiyle kötüsüyle dünya üzerinde birçok şey yaşanmış olsa da zaman akıp gidiyor ve bizler çoğu zaman, sadece oturduğumuz yerden olan biteni izlemek durumunda kalıyoruz. Neyse ki bizim için teknoloji dünyasında işler böyle yürümüyor. Zira en büyük yatırımları, en kayda değer satın alımları ön sıradan takip ediyor; birçoğunu sizlere hızlı bir şekilde aktarıyoruz. Gelişen teknoloji bizi her daim büyülerken dünyanın hızına da yetişmeye çalışıyoruz.

Bilmeyenler için hatırlatalım; Webrazzi olarak artık yatırım dünyasının da daha derininde yer alıyoruz. Bu kapsamda da Re-Pie ile toplam 500 milyon TL’lik Girişim Sermayesi Yatırım Fonları kurmak için anlaştık. Kısacası yatırım ekosisteminin bu denli içindeyken yapılan büyük yatırımları, anlaşmaları takip etmek de kaçınılmaz oluyor.

En büyük yatırım turlarından 5'i,1 milyar euro ve üzerinde

Tüm dünyada yatırımlar, enflasyona ve teknolojideki işten çıkarmalara rağmen hızla devam ediyor; Avrupa'da da durum aynı şekilde ilerliyor. Bu kapsamda Webrazzi çatısı altındaki Tech.eu, 2022'de Avrupa'da gerçekleşen en büyük 25 yatırım turunu listeledi. Verileri incelediğimizde en büyük yatırım turlarının 5'inin 1 milyar euro ve üzerinde meblağlar olduğunu görüyoruz. Listede en fazla karşımıza çıkan sektör ise fintech oldu. Listede en çok İngiltere, Fransa, Almanya ve İsveç merkezli girişimler göze çarpıyor.

Listenin en büyük yatırım turu, NFT, oyun ve bahis alanlarına geçmeyi odağına alan online spor medya şirketi DAZN'a ait. DAZN, milyarder iş adamı Sir Leonard Blavatnik'ten 3.8 milyar euro yatırım aldı. Onu 1.6 euroluk yatırım turuyla Göteborg merkezli EV üreticisi Polestar ve 1,4 milyar euroluk turla Yemeksepeti'nin de sahibi olan Delivery Hero izledi.

Geçtiğimiz yıl da listede yer alan, Stockholm merkezli sürdürülebilir lityum-iyon pil üreticisi Northvolt, bu sene 1 milyar euro topladığı yatırım turuyla dikkat çekti. Aynı şekilde Münih merkezli süreç madenciliği platformu Celonis de 1 milyar euroluk yatırım turuyla listede kendine yer buldu. Getir de 672 milyon euroluk turla listede yer alan Türkiye merkezli tek şirket oldu.

Fintech ilk sırayı kimseye kaptırmıyor

Yatırım listesine baktığımızda özellikle temiz çevre odağındaki girişimlerin de yükselişte olduğunu görüyoruz. İlk sırada NFT'leri odağına alan bir girişimin olması da özellikle ilgi çekici bir unsur diyebiliriz. Bu sene geçtiğimiz seneye kıyasla online markete olan talepte ise bir düşüş gözlemleniyor. Ancak yine de bu alana yapılan birden çok yatırım listede kendine yer buluyor. Fintech ilk sırayı kimseye kaptırmazken, elektrikli araç ve temiz teknoloji girişimlerinin listeye girmiş olması da altı çizilesi bir konu. 

Sonuç olarak, Avrupa'da yatırımlar, tüm yaşananlara rağmen son hız devam ediyor. Tech.eu tarafından hazırlanan listeyi buradan inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.