Ledger Stax'in teknik detayları, fiyatı ve iPod'u tasarlayan Tony Fadell'in Ledger'a katılma hikayesi

Ledger Stax'in teknik detayları, fiyatı ve Tony Fadell'in Ledger'a katılma hikayesine birlikte bakalım. 
Ledger Stax'in teknik detayları, fiyatı ve iPod'u tasarlayan Tony Fadell'in Ledger'a katılma hikayesi

Kripto donanım cüzdanı şirketi Ledger ile iPod’un tasarımcısı Tony Fadell bir araya gelerek Ledger Stax'i tasarladı. Kripto'nun yeni iPod'u olarak anılan Ledger Stax, kripto para ve dijital koleksiyon ürünlerinizi saklamak, yönetmek için erişilebilirlik ve etkileşim özellikleri sunuyor. Ledger Stax'in teknik detayları, fiyatı ve Tony Fadell'in Ledger'a katılma hikayesine birlikte bakalım. 

Ledger Stax'in teknik detayları ve fiyatı

Güvenliği önceliklendiren Ledger Stax’in yeni E Ink ekranı ön yüzeyi kaplıyor ve adeta bir kitap sırtı gibi kendi etrafında kıvrılıyor. Bu sayede tüm işlem bilgilerini tek bir bakışta görebiliyorsunuz.

E Ink ekran her zaman açık kalıyor. Böylece Ledger Stax kapalı olduğunda bile en sevdiğiniz sanat eserlerini cihazın ekranında görebiliyorsunuz. E Ink ekranın 672 x 400 piksel çözünürlüğe sahip olduğunu belirtelim. 

Pil ömrü

Ayrıca 45g ağırlığındaki Ledger Stax enerji verimliliğiyle de dikkat çekiyor. Pili bir kez tam şarj ettiğinizde haftalarca ve hatta bazen aylarca açık kalabiliyor. Ledger Stax aynı zamanda kablosuz Qi şarj teknolojisini destekliyor.

Tony Fadell, Ledger Stax'i Layer ile iş birliği içinde, birden fazla cihaza sahip olan kullanıcıların kredi kartı boyutlarındaki (85mm x 54mm x 6mm)  Stax'lerini entegre mıknatıslar sayesinde üst üste takıp kolayca taşıyabileceği şekilde tasarladı.

Kavisli E Ink sırtı, adeta kütüphanede dizili bir kitap gibi, cihazın içindekileri gösteriyor. Ledger Stax, dizüstü bilgisayarınızdaki  Ledger Live uygulamasına bağlanmak için C tipi USB girişini kullanıyor. Akıllı telefonunuzdaki Ledger Live Mobile uygulamasına bağlanmak için ise Bluetooth bağlantısı kullanmanız mümkün.

Bunlara ek olarak şirket, yakın zamanda yayınlanacağı kripto cüzdanı uzantısı Ledger Connect ile birlikte istediğiniz her yerden Web 3.0 uygulamalarına erişebilmenizi sağlayacak.

Ledger'ın NFT yaklaşımı: Infinity Pass 

Ledger Stax ile NFT koleksiyonunuzu ve 500’den fazla kripto para ve varlığı yönetebiliyorsunuz. İlerleyen dönemde Ledger’ın developer topluluğunun, dokunmatik arayüz sayesinde güvenlikten taviz vermeden çok daha erişilebilir olan Web 3.0 uygulamaları geliştirebileceğini söyleyebiliriz.

Ledger Stax, 2023'ün birinci çeyreğinde piyasaya çıkacak. Dileyenlerin Ledger.com/tr'den ön sipariş verebileceğini belirtelim. Ön sipariş sayfasında Stax'in fiyatı 5.390,00 TL olarak görünmekte. 

Bu arada her Ledger Stax kutusunda bir Infinity Pass bulunuyor. Bu Pass ile ücretsiz bir NFT’ye sahip olarak, gelecekte sunulacak özel avantajlardan faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca, Ledger Market'te bir Ledger Stax NFT'si mint'leyerek Ledger'ın özenle seçilmiş sanatçı ağı tarafından oluşturulmuş özel bir NFT sanat eserine erişim sağlayabileceğinizi belirtelim.

Aynı zamanda bir Ledger Stax cihazına erişebileceğinizi de eklemekte fayda var. Bu noktada Ledger  Market Genesis Pass sahipleri, bu mint'leme aşamasında özel bir mint'leme önceliğine sahip olacak.

Tony Fadell'in Ledger'a katılma süreci nasıl gerçekleşti? 

Wired'de yer alan röportaja göre, aslında her şey 2020'de Ledger yönetim kurulu başkanı Pascal Gauthier'in, Ledger'daki Fransız yapılanmasına Amerikan yaklaşımı eklemek istemesiyle başladı. Ekibin inovasyonlar geliştirmek konusunda harika bir iş çıkardığını ancak iş, bu inovasyonları pazara taşıyıp ticarileştirmeye geldiğinde çok da iyi olmadıklarını fark etti. Pascal Gauthier, bu durumun, büyümeyi de yavaşlattığını düşündü. Bu nedenle ilk olarak ekibe katmak için Beats Music'in CEO'su ve Apple Music'in kurucu ortağı Ian Rogers'a yaklaştı. 

2020 yılında Ledger'a katılmaya sıcak bakan Ian Rogers, çocuklarının aynı okula gitmesi vesilesiyle tanıştığı ve dost olduğu Tony Fadell'den şirketi araştırmasını istedi. O dönemde sessiz sedasız bir yatırımcı hayatı süren Fadell, şirketi ve ekibi tanıdıkça, Ledger'a ısınmaya başladı. Tony Fadell'e şirketin operasyonlarını 2017'de ekibe katılan CTO Charles Guillemet tanıttı. 

Fadell o dönem için "Kripto hype'ına inanmadım fakat teknolojisine inanıyorum." ifadesini kullanıyor. Fadell, Rogers'a şirketin sağlam olduğunu söyledikten sonra, Rogers, 2021'in Ocak ayında şirkette Deneyim Başkanı (chief experience officer) olarak görev almaya başladı. 

Rogers'ın içerik tarafına Ariel Wengroff'u katmasıyla, Ledger Academy projesi hayata geçti. Ekip içinde, geliştirici ya da mühendislik geçmişi olmayan kişilerin yer alması, bir dirençle karşılaşsa da, Gauthier, on milyonlarca cihaz satışı, milyarlarca gelir ve değerlemeye odaklanmıştı. 

Rogers'ın şirkete en büyük katkısı ise arkadaşı Fadell'in ilgisini Ledger'a çekmesi oldu. Fadell, Ledger'ın planında bir zayıflık görmüştü. Öncelikle cihaz, estetik açıdan sevimsizdi. Cüzdanın kilidini açmak için, garip bir arayüz kullanılıyor ve dört ila sekiz basamaklı bir şifre girmeniz gerekiyordu. Fadell, bu arayüz ve cihaz için daha iyi bir çözüm üretmek üzere düşünmeye başladı. 

Aradan geçen kısa bir sürenin ardından Fadell, Paris'te bir kafede Gauthier ile buluştu. Bu buluşmada Ledger'in daha çekici bir görünüme sahip olması için şirketin bir sonraki ürüne ihtiyacı olduğu konusunda anlaştılar.

Kısa bir süreliğine yolları ayrılsa da Fadell beyin fırtınası yapmaya devam etti. Ardından Fadell, bu problemin çözümüne dair bir vizyon geliştirerek, Gauthier ile yeniden buluştu. Gauthier, Fadell'in "Bu konuda baş tasarımcı olmak istiyorum" teklifini hemen kabul etti.

Ürün geliştirme sürecinde öne çıkanlar

Fadell için yeni ürünün kredi kartı boyutunda olması, üst üste istiflenebilmesi ve dokunmatik bir ekrana sahip olması en önemli kriterlerdi. Enerji tasarrufu açısından ekran olarak E Ink'i tercih eden Tony Fadell, ekranı cihazın kenarı boyunca genişletmek istiyordu. Ancak o ana kadar gördüğü E Ink ekranlarının hiçbiri bu isteği karşılayamıyordu. 

Bu yüzden E Ink ile başarısız bir e-kitap girişimi geçmişi bulunan Birleşik Krallık'taki eski arkadaşı yatırımcı Hermann Hauser ile iletişime geçti. Plastic Logic, özel E Ink ekranları yapıyordu ve bu ekranlar bükülebiliyordu. Böylece Fadell, çok daha keskin bir kavise ve düşük maliyete sahip yüzbinlerce ekran üretmeye karar verdi. 

Ancak geliştirme sürecinde her şey güllük gülistanlık değildi. Geliştirici ekibin çoğu, Fadell'in vizyonunun hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Hatta Gauthier, ekip içinde küçük bir isyanı bastırdığını iddia ediyor. Geliştirme sürecinde zorluklarla karşılaşılmış olsa da ekip Ekim ayında ilk prototipini ortaya çıkardı. 

Tony Fadell yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor: 

Ledger’ın kendini ispatlamış güvenlik teknolojisini yakından tanıyıp piyasadaki tüm 'en iyi' donanım cüzdanlarını denedikten sonra Pascal, Ian ve Ledger’ın muhteşem ekibiyle birlikte yeni nesil bir cihaz geliştirmeye ikna oldum. Sadece kullanıcı dostu olması yetmez! Kullanıcılara haz verecek bir ürün yaratmamız ve dijital varlık güvenliğinin sadece meraklılarına değil, herkese hitap etmesi gerekiyordu.

Ledger Yönetim Kurulu Başkanı Pascal Gauthier ise ürün hakkında şu açıklamayı yaptı: 

Ledger Nano™ serilerinde, tüm zamanların en başarılı dijital varlık güvenlik donanımını yarattık. Tüm dünyada 5 milyondan fazla satılan bu cihazları bugüne kadar kimse hack’leyemedi.

Dijital varlıklar artık Bitcoin gibi kriptolardan ibaret değil. Kimlik ve dijital mülkiyet konuları git gide önem kazanıyor. Ana akım kullanıcıların ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış bir cihaz yaratmanın zamanı geldi. Elbette bunu yaparken güvenlikten de hiçbir şekilde taviz vermememiz gerekiyor. Ledger Stax ile bunu başardık! Hem güvenli hem erişilebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.