Canva'nın 100'den fazla yatırımcıdan red yemekten unicorn'a uzanan yolculuğu

Değerlemesi ise 40 milyar dolar Canva'nın 77 milyon kullanıcısı var. Bu yüzden de 2022'nin sonuna kadar 1 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflemesi çok şaşırtıcı gelmiyor. 
Canva'nın 100'den fazla yatırımcıdan red yemekten unicorn'a uzanan yolculuğu

100'den fazla yatırımcı tarafından reddedilen görsel tasarım platformu Canva'nın kurucu ortağı Melanie Perkins ve ortağı Cliff Obrecht'in kaderi bir akşam yemeği davetiyle değişti. Ünlü yatırımcı Bill Tai tarafından etkinliğe davet edilen girişimci, Tai'ye o dönem Canva'dan bahsetti. 2012 yılında gerçekleşen bu olayın üzerinden 10 yıldan fazla süre geçti. Perkins'in hikayesi birçok girişimciye örnek ve ilham olacak nitelikte.

1987 yılında dünyaya gelen girişimci Melanie Perkins öğretmen anne babanın çocuğu... Orta halli bir aileden gelen Perkins de girişimciliğe birçokları gibi üniversite yıllarında adım attı. İlk işi örgü idi. Atkı örerek ilk parasını kazanmaya başladı. 2007 yılında Perth’deki University of Western Australia'da Photoshop gibi yazılımları kullanmakta zorlanan arkadaşlarına ders veren girişimci tasarım yapmanın bu tip yazılımların inceliklerini bilen insanların tekelinde olduğunu fark etti. Canva fikrinin ilk tohumu aklına düştü. Daha sonraki yıllarda Perkins, girişimcilik yolculuğuna nişanlısı Cliff Obrecht ile devam etme kararı aldı. 

Yolu Türkiye'den geçti

Cliff Obrecht, Melanie Perkins çifti  2021 yılında Rottnest Adası'nda evlendi. Ama Obrecht, Perkins'e Kapadokya'da 30 dolara aldığı bir yüzükle evlenme teklifi etti. Bu kimileri için şaşırtıcı bir durum olabilir. Çift, 'her şeyin madde' olmadığını söyleyerek hayatlarını minimalist bir bakış açısıyla devam ettirdikleri mesajı verdi.

Fusion Books her şeyin temelini oluşturdu

Onunla bugün hala ayakta olan Fusion Books'u kurdu. 2008 yılında kurulan bu şirket, tasarım yapma fikrinin şirketleştiği ilk adım oldu. Fusion Books, okullara online olarak mezuniyet yıllığı tasarımı yapmasına yardımcı oluyordu. Perkins, "Canva'nın temel fikri idi. Bu, ülkede niş bir sektör" diyerek işe neden başladıklarını anlatıyor. Bir taraftan annesinin salonunda kurulan iş, tahminlerinden daha hızlı yol aldı. Hatta girişimci işlere daha çok vakit ayırabilmek için okuldan ayrıldı. Daha sonra kafasında tasarım odaklı bir platform kurma fikrini döndürmeye başladı. Böylelikle Canva bir iş fikri olarak vücut buldu. Fikrin amacı tek bir arayüzde neredeyse her şeyi tasarlamasına olanak sağlayacak bir platform oluşturmak idi. 

Bunun için finansmana yani yatırıma ihtiyaçları vardı. 2012'nin Ocak ayında iki girişimci her şeyi bırakarak Silikon Vadisi'nin yolunu tuttu. Hedef, kendilerine ve işin potansiyelini anlayacak bir yatırımcı bulmak idi. Bunun için her sabah 4'te kalkan çift, altı ay içinde yatırımcılarla 100'den fazla görüşme yaptı. Çiftin aldıkları sadece iki cevap vardı: "Hayır... Şimdi değil."

Canva'ya toplamda 573 milyon dolar yatırım yapıldı

Tam umudu kesmek üzereyken yolları iki aktör Woody Harrelson ve Owen Wilson ile kesişti. İki aktör ünlü yatırımcı Bill Tai ile birlikte 3 milyon dolar yatırım yaptı. Bir yıl sonra online tasarım platformu Canva piyasaya çıktı. Şirketin bugün 35 yatırımcısı var. Bu yatırımcılar Canva'ya toplamda 573 milyon dolar yatırım yaptı. 

Perkins'in yaptığı iş tasarım işini profesyonellerin tekelinden aldı. Herkesin kullanabileceği bir ara yüz sayesinde tasarım yapma işini demokratikleştirdi. Hali hazırda profesyonel grafik yazılımlarını kullanmayı bilmeyenler için demokratik bir ortam sunan platform, sosyal ağlarda paylaşılabilecek zengin içerikleri hızlı ve kolay bir şekilde hazırlayabiliyor. Ayrıca platform üzerinde hazır sunum, tema, grafik, yazı karakteri ve fotoğraf arşivi de yer alıyor.

Girişim bünyesinde saniyede 150 tasarım yapılıyor. Platformun aylık 77 milyon aktif kullanıcısı var. Değerlemesi ise 40 milyar dolar. Bu yüzden de 2022'nin sonuna kadar 1 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflemesi çok şaşırtıcı gelmiyor. Bu işin sonunda Melanie Perkins ise Forbes'un verilerine göre 6,5 milyar dolar servete sahip oldu. Girişimci sıfırdan başladığı girişimcilik hayatına bir milyarder ve 2000 kişinin çalıştığı 190 ülkede faaliyet gösteren büyük bir ekosistem ile devam ediyor. Melanie Perkins'in aynı zamanda servetlerinin önemli bir bölümünü hayır işlerine harcadığı biliniyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.