Instagram'ın kullanıcı tabanını hedefleyen 8 uygulama

Instagram günden güne güncellenirken yeni özellikleri sebebiyle kullanım amacının dışına çıktığına inanan kullanıcılar, alternatif uygulamalar arıyor.
Instagram'ın kullanıcı tabanını hedefleyen 8 uygulama

Instagram, şüphesiz günümüzün en popüler ve en çok ziyaret edilen sosyal medya platformlarından biri ancak birçok insan Instagram'ın popülerliğinin ne kadar süreceğini ve piyasadan silinip silinmeyeceğini şimdiden merak ediyor. Ayrıca Instagram’ın, 13-17 yaş arası ABD'li gençlerin ilgisini çekmekte YouTube ve TikTok'un gerisinde kaldığını sizlere aktarmıştık. 

Hatırlarsanız Adam Mosseri de ürün geliştirme süreçlerinden bahsederken "YouTube ve TikTok devler" açıklamasını yapmıştı. Yine bu süreçler arasında Reels içerikleri ve öneri algoritması gitgide TikTokvari bir hal almış, kullanıcıların ve sadık üyelerin platforma karşı olan tepkisiyle bu özellikler için Mosseri geri adım atmıştı.

Şu anda, Facebook'un sahip olduğu fotoğraf ve video paylaşım platformu kesinlikle ortadan kaybolmuyor, ancak popülaritesi önümüzdeki yıllarda yeni ve trend olan uygulamalar ve alternatifler lehine azalabilir. Instagram’ın demode olup olmayacağı da bir süredir de pazarlamacılar arasında konuşulmakta.

Sosyal medya platformunun 2012'de Facebook tarafından bir milyar dolara satın alındığını hatırlayabilirsiniz. Mark Zuckerberg liderliğindeki şirket, Instagram'ı bugünkü devasa sosyal medya devine dönüştürmek için elinden gelen her şeyi yaptı. 

Facebook, günümüzdeki en popüler sosyal medya platformu olmasa da, Meta şirketi Instagram ve WhatsApp'a yatırım yaparak kesinlikle varlıklarını çeşitlendirmeyi başardı. Instagram, Facebook tarafından desteklendiğinden, yakın zamanda hiçbir yere gitmeyecek gibi görünüyor. Facebook ve Instagram arasındaki bağlantı ise her geçen gün güçleniyor.

Ancak Instagram diğer uygulamalarla rekabet halinde ve her zaman diğer popüler özelliklerden ilham alıyor. Örneğin Snapchat Hikayeleri özelliğini hızla kopyaladılar ve Instagram'a eklediler. Daha yakın zamanlarda, TikTok'taki kısa biçimli video içeriği fikrinin tamamı Instagram tarafından da devralındı ​​ve Instagram Reels'e entegre edildi. Birçok özellik oldukça başarılı oldu ve yüksek kullanım topladı. Bununla birlikte, eklenen her özelliğin başarılı olduğu da kanıtlanmadı.

Elbette Instagram'ın tüm bu özellikleri kopyalamaya çalışmasının nedeni, kullanıcılarını kendi platformlarında tutmak, rakiplerine geçiş yapmalarını engellemek istemeleri. Bazı 'ilham veren' özellikler diğerlerinden daha fazla başarı elde etmiş olsa da, Instagram'ın yeni uygulamalara ayak uydurmak için bu dönme stratejisini sürdürmesi muhtemel.

Instagram her gün kendini geliştirirken, sosyal ağlar arasında birçok da benzer uygulama çıktığını gözlemliyoruz. Öyle ki, çoğu uygulama artık oldukça popüler ve hızla kullanıcı sayıları artıyor. 

BeReal

Filtreler ve düzenlemeler olmadan 'gerçek' benliğinizi göstermenizi sağlayan yeni bir fotoğraf paylaşım uygulaması olan BeReal sosyal medyanın şeklini değiştirmeye başladı. 

Bu yeni uygulama, gün içinde rastgele zamanlarda kullanıcılara yaptıklarının bir fotoğrafını göndermeleri için bildirimde bulunarak çalışıyor. Fotoğrafları çekmek için yalnızca iki dakikanız var. Ancak yetişemezseniz endişelenmeyin, iki dakika sonra yine de fotoğrafınızı yayınlayabilirsiniz, fakat uygulama sizi 'geç yayınlandı' olarak etiketleyecek.

Fotoğraflar, aynı anda hem ön kameranızda hem de arka kamerada bir selfie çekerek çalışıyor. Dürüst olarak durumunuzu ve gerçek faaliyetinizi arkadaşlarınızla paylaşmak uygulamanın asıl amacı. Instagram'ı kullanan herkesin seçeneği göz önüne alındığında, gönderiyi kiminle paylaşacağınızı seçebilirsiniz.

BeReal'in hiçbir filtresi yok, gerçek insanlara gerçekte kim olduklarını ve gerçekte ne yaptıklarını gösterme amacı ile kullanması ve alışması zor bir uygulama olabilir. 

Poparazzi

Pek çok açıdan, Poparazzi'nin tasarımı ve özellikleri kesinlikle Instagram'ın birebir kopyası gibi görünüyor ancak kesinlikle benzersiz bir çizgisi de var. Tüm içeriğinizi yayınlamak yerine, Poparazzi arkadaşlarınızın içeriğini yayınlamanızı istiyor.

Ek olarak, özçekimler için uygulamanın içinde yerleşik bir kamera yok; bu, uygulamanın amacının gerçekten arkadaşlarınızın fotoğraflarını çekmek olduğu anlamına geliyor. Herkes kendi profilini açıyor ve sizin çekilmiş (ve tabii ki etiketlendiğiniz) tüm fotoğrafları kişisel profil sayfanızda görebiliyorsunuz. Tüm bunlar, uygulamanın adına baktığınızda kesinlikle mantıklı geliyor çünkü herkesin arkadaşları için paparazzi olabileceği fikrini oluşturmak istiyorlar. 

Retrica

Daha önce duymuş olabileceğiniz Retrica, Android ve iOS platformları için kullanılabilen Instagram'a benzer başka bir uygulama. Öncelikli odak noktası özçekimler ve diğer birçok sosyal platform gibi, Retrica da anlarınızı bağlantılarınızla paylaşmanıza izin veriyor.

Ayrıca Instagram'daki diğer hizmetlerle karşılaştırıldığında birkaç farklılığa sahip. Örneğin, fotoğraf çekmeden önce filtre uygulamak, videolardan ve kolajlardan GIF'ler oluşturmak Retrica’nın sunduğu birkaç özellik. Bu bakımdan, iOS ve Android üzerinde ücretsiz bir platform arıyorsanız, Instagram'a en yakın alternatiflerden biri ve en iyi seçenek.

EyeEm

Pazarda uzun süredir varlık gösteren EyeEm, serbest fotoğrafçılar için küresel bir çevrimiçi topluluk. Platform, yaratıcıların etkileşim kurmasına, fikirlerini paylaşmasına, görünürlük kazanmasına ve sanat eserleri ve görüntüleri için bir pazar bulmasına olanak tanıyor.

Esasen EyeEm, fotoğrafçıların en iyi videolarını ve görüntülerini satabilecekleri bir pazar yeri görevi görüyor. 2011 yılında kurulan EyeEm, fotoğrafçılar için tasarlanmış önde gelen çevrimiçi platformlardan biri olmak için önemli bir büyüme yaşadı.

Topluluk şu anda sayıları her gün artan 22 milyondan fazla üyeye sahip.

Vero

Vero'nun sloganı “daha ​​sosyal, daha az medya”. Ayman Hariri, Motaz Nabulsi ve Scott Birnbaum tarafından kuruldu.

Amacı Instagram'a alternatif olmak ve sosyal medyaya reklamsız bir yaklaşım sunmaktı. Kuruluş görevlerinden biri, veri madenciliğinden uzak durmak ve kişisel verileriniz üzerinde kontrol sağlamaktı. Facebook ve Instagram gibi en iyi sosyal medya uygulamalarıyla sahip olduğu sayısız benzerliğin yanı sıra, veriye verdiği değer ile önemli farklılıklardan bazılarına da sahip.

Hipstamatic

Hipstamatic, Instagram'a benzer başka bir uygulama. Artık yalnızca Apple iPhone'lar ve Windows Phone’lar için kullanılabiliyor.

Hipstamatic ayrıca kullanıcılara fotoğraflarına çekmeden önce veya sonra uygulayabilecekleri çeşitli yazılım filtreleri sağlıyor. Bu filtreleri kullanarak çekilen fotoğraflar, eski model kameralar tarafından çekilmiş gibi görünüyor.

Aslında bir dijital fotoğrafçılık uygulaması ve arayüzü klasik bir kamera gibi görünüyor. Önemli olan, sosyal ağ olarak kullanılamaması. Ayrıca düzenlenen fotoğrafları Facebook, Instagram, Twitter veya Tumblr üzerinden paylaşılabiliyorsunuz.

Steller

Steller, Mombo Labs tarafından geliştirilen ve tasarıma vurgu yaparak fotoğraf ve video hikayeleri oluşturmanıza olanak tanıyan ücretsiz bir hikaye anlatımı uygulaması. 

Steller, zarif görünen minimalist bir tasarıma sahip. Doğrudan iPhone veya iPod Touch'ınızdaki fotoğrafları, videoları ve metinleri birleştirerek hikayeler oluşturmanıza olanak tanıyor. Ancak, yeni bir hikaye oluşturmak için nereye dokunabileceğiniz hemen fark edilmediği için özelliklere açılır menüden erişmeniz gerekiyor.

500PX

500px, dünya çapında 16 milyondan fazla kullanıcıdan oluşan büyüyen bir topluluk. Uygulamayı hizmetlerinizi görüntülemek, bir portföy oluşturmak ve sizinle aynı fikirde olan reklam öğeleriyle bağlantı kurmak için kullanabilirsiniz.

500px üzerinde, çeşitli kaynakları kullanarak becerilerinizi de geliştirebilirsiniz. Web sitesi, makaleler ve podcast'lerin yanı sıra çeşitli fotoğrafçılık yönleriyle ilgili eğitimleri sergiliyor.

Keşfetmeye değer pek çok ilginç sosyal medya platformu var. Sosyal medyanın hangi yönünü sevdiğinize bağlı olarak, ister diğer insanların fikirlerine yorum yapıyor olun, ister fotoğraf veya videolar gibi daha fazla görsel içerik olsun, en popüler uygulamalara ilginç bir alternatif bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.