Kısa süre içinde platformuna birbiri ardına pek çok özellik ekleyen Instagram, kullanıcıların eski uygulamaya olan özlemini yoğun bir şekilde dile getirmesi üzerine geri adım atıyor. Hatırlarsanız, Instagram yakın zamanda tam ekran video ve fotoğrafları test etmeye başlamıştı. Özellikle Kim Kardashian ve Kendall Jenner'ın "Make Instagram Instagram again" (Instagram'ı tekrar Instagram yapın) meme'ini paylaşması ve tanınmış içerik üreticilerin Twitter'daki isyanları üzerine şirket, TikTok rekabetine yönelik eklediği özellikleri şu an için askıya alıyor.
The new Instagram update really understood what I was looking for:
- none of my friends’ content
- reposted TikToks from meme accounts I do not follow
- 100x more ads
- everything played at full volume against my will— Meg Watson (@msmegwatson) July 14, 2022
Instagram'ın her geçen gün TikTok'a benzemek için attığı adımlar, platformu bir fotoğraf paylaşım uygulamasından çıkararak kendinizi Reels'lerin ve önerilen video içeriklerin akışına bıraktığınız bir hal alıyor. Kullanıcılar, arkadaşlarının paylaşımlarını görmek yerine kendini hiç tanımadıkları hesapların içeriklerini izlerken buluyor. Birbiri ardına gelen reklamlar ise kullanıcı deneyimine sekte vuruyor.
Adam Mosseri bu tepkilere cevaben öncelikle bir video yayınlayarak bu değişiklikleri neden yaptıklarını açıkladı. The Verge'e verdiği bir röportajda, insanların bu değişime tepki göstermesini beklediklerini dillendiren Mosseri, ayrıca bu tepkinin insanların Instagram'ı önemsediğini gösterdiğini de ifade etti.
👋🏼 There’s a lot happening on Instagram right now.
I wanted to address a few things we’re working on to make Instagram a better experience.
Please let me know what you think 👇🏼 pic.twitter.com/x1If5qrCyS— Adam Mosseri (@mosseri) July 26, 2022
Platformda yaşanan 4 farklı durum tepkiye sebep oldu
Tepkilerin nedenini değerlendiren Mosseri, platformda yaşanan 4 farklı durumun tepkiye sebep olduğunu aktardı. Bunlardan ilkinin bazı kullanıcıların tam ekran akışını gerçekten hiç beğenmemesi olduğunu söyledi.
Mosseri'nin aktardıklarına göre tepkilere neden olan ikinci durum, platformdaki videoların fotoğraflara kıyasla daha fazla büyüme göstermesi. Mosseri, bu büyümenin ekibin akışta ve öneri algoritmasında yaptığı çalışmalardan çok daha önce başladığını, bu bağlamda platformda uzun yıllardır bir paradigma değişiminin yaşandığını gördüklerini belirtiyor.
Üçüncü durum ise öneriler. Bu öneriler, insanların akışta takip etmedikleri kişilerden içerikler görmesi olarak kendini gösteriyor. Birbiriyle ilişkili içerikleri karşımıza çıkaran öneri algoritması ağırlıklı olarak video ve fotoğraf içeriklerin öne çıkmasını sağlıyor. Burada video içeriklerden ya da önerilerden hoşlanmayanlar da bir kesişim kümesinde buluşuyor diyebiliriz. Mosseri, bu alanda daha fazla çalışmaları gerektiğini ve insanlara daha fazla kontrol sunmaları gerektiğini itiraf ediyor.
Dördüncü durumun istedikleri erişime ulaşamayan kullanıcılar olduğunu belirten Mosseri, bu kullanıcıların bütün bu değişikliklerin erişimin düşmesine yol açtığını düşündüğünü aktardı. Bazı durumlar da bu doğru olsa da; genellikle bunun doğru olmadığını belirtti.
Mosseri, tüm bu tepkilere cevap verebilmek adına önümüzdeki hafta birkaç değişiklik yapılacağını açıkladı.
İçerik üreticilerinin ihtiyaçları
Şimdiye kadar tarihsel olarak bakıldığında küçük içerik üreticilerine kıyasla yüksek takipçili içerik üreticilerine daha fazla destek olduklarını belirten Mosseri, yüksek takipçili içerik üreticilerine destek olma konusunda iyi iş çıkardıklarını ifade etti. Mosseri, "Bazıları benimle aynı fikirde olmayacakır ama veriler bunu gösteriyor" dedi.
Yine de Mosseri yeni yeteneklere daha iyi destek olabileceklerini düşünüyor. Bu bağlamda son bir iki yıldır buna odaklandıklarını dile getiriyor. Bu problemi daha geniş çapta ele almaya yeni başladıklarını aktaran Mosseri, "içerik üreticilerin istikrara, dağıtıma ve gelirlerini ön görebilmeye, güvende hissetmeye ihtiyaçları var." dedi.
Akış'ın geleceği
Mosseri'ye göre Instagram, hayatına bir akış (feed) uygulaması olarak başladığı için hala bir akış uygulaması olarak algılanıyor. Instagram'da Facebook satın alması öncesinde Hikaye ve DM yer almadığını hatırlatan Mosseri, insanların son 10 yılda arkadaşlarıyla yaptığı paylaşımların gönderilerden Hikayelere, DM'lere ve Grup sohbetlerine kaydığını vurguladı.
Günlük olarak DM'de paylaşılan video ve fotoğrafların, Hikayeler'de paylaşılan içeriklerden çok daha fazla olduğunu açıkladı. Aynı şekilde Hikayeler'de paylaşılan fotoğraf ve videoların, gönderilerde paylaşılan fotoğraf ve videolardan daha fazla olduğunu belirtti. Arkadaşlarla paylaşımın DM'ye kaydığı bir yapıda Akış'ın doğası gereği daha "kamuya açık" bir alan halini aldığını açıkladı. Mosseri bu bağlamda kullanıcıları Akış'ta içerik üreticilere ve bireylere daha çok, kurumlara ve yayıncılara ise daha az yönlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Bunun yanında Akış'ta gösterilen içeriklerin ve Reels'in kullanıcıların yeni şeyler keşfetmesine ve bu keşfettiklerini arkadaşlarıyla konuşmasını desteklediğini dile getirdi:
Akış, arkadaşlarınızla konuşabileceğiniz şeyleri keşfedebileceğiniz bir yer olabilir.
Instagram ve video içeriğin yükselişi
Dünya çapında internet hızı arttıkça ve data fiyatları düştükçe kullanıcıların video içeriğe daha fazla ilgi gösterdiğini dile getiren Mosseri; "Akıntıya karşı yüzmek bana anlamlı gelmiyor. " dedi. Fotoğrafı desteklemeye devam edeceklerini aktaran Mosseri, bununla beraber video alanında güzel işler ortaya çıkarmak istediğinin altını çizdi. Video desteğini artırmamanın uzun vadede Instagram kadar içerik üreticileri de olumsuz yönde etkileyeceğini ve erişimlerini düşüreceğini sözlerine ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap