Elon Musk'ın Twitter'ı almasının akabinde üst düzey işten çıkarmaların başladığını sizlere aktarmıştık. Bu üst düzey işten çıkarmalar kapsamında Elon Musk, Twitter CEO'su Parag Agrawal, CFO'su Ned Segal ve hukuki işler ve politikalar yöneticisi Vijaya Gadde'nin sözleşmesini feshetti. Akabinde Twitter’ın Chief Consumer Officer'ı Sarah Personette ile Halk ve Çeşitlilik Şefi Dalana Brand istifa etti.
Şirket satın alması tamamlanmadan önce Elon Musk, Twitter'ın 5 bin 600 çalışanından yüzde 75'ini işten çıkarmak istediğini dile getirmişti. Bu da bizlere 2 binden fazla çalışanın Twitter'dan ayrılacağını gösteriyordu.
The New York Times'ta yayınlanan şirket içi bir nota göre Musk, söz konusu işten çıkarmalar için kolları sıvadı. Tüm çalışanlar "Twitter'daki rolünüz" başlıklı bir e-posta aldı. İleti, eğer çalışanların iş e-posta adreslerine geldiyse, bu çalışanların Twitter'daki rolüne devam edeceği anlamına geliyordu. Eğer ileti, çalışanların özel e-posta adreslerine geldiyse, çalışanın şirketle ilişiğinin kesileceği bildirilmiş oluyordu.
E-postada yer alan ifadeler ise şu şekilde:
Hem her çalışanın, hem de Twitter sistemlerinin ve müşteri verilerinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için ofislerimiz geçici olarak kapatılacak ve tüm yaka kartı erişimleri askıya alınacaktır. Eğer bir ofisteyseniz veya ofise gidiyorsanız, lütfen eve dönün."
Tüm bu olaylar gerçekleşirken, Twitter Studio'nun Yönetici Direktörü Cristina Angeli, işten çıkarılıp çıkarılmadığını anlamaya çalışan ve belki de şirketteki son dakikalarını yaşayan çalışanların şirketin Slack kanalında paylaştığı mavi kalpleri "Bu gerçek sevgi" metniyle paylaştı. Ancak gönderi Twitter Kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Twitter'dan kaldırıldı. Şirketin bu yaklaşımı, Elon Musk'ın satın alma öncesinde vurguladığı Twitter'daki ifade özgürlüğü eksikliğini akıllara getiriyor. Görünen o ki ; Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması henüz platformdaki ifade özgürlüğüne yansımadı.
Bu arada New York Times, Elon Musk'ın çalışanları 1 Kasım'dan önce işten çıkaracağını söylemiş; bunun nedenini ise çalışanların tazminatlarının bir parçası olarak hisse senedi hibelerini almasını engellemek olarak açıklamıştı. Musk, haberi yalanlasa da, işten çıkarma adımı çok da gecikmedi.
Elon Musk'ın şimdiye kadar Twitter'daki çalışanlara yaklaşımına baktığımızda, Tesla mühendislerini Twitter kodunu incelemesi için getirdiğini ve geliştiricilerin son 30 ila 60 gün arasında yazdıkları kodun çıktısını almasını istediğini görüyoruz.
Şu an için Twitter ekibindeki bu toplu işten çıkarmaların hangi departmanları etkileyeceği bilinmiyor. Ancak Musk'ın Tesla'da tüm PR ekibini işten çıkardığını düşünürsek, pazarlama departmanının ağır yara alacağını söylemek mümkün.
Aynı zamanda şirketin bülten uygulaması Revue'nün yıl sonunda hayatına veda etmesi bekleniyor. Uzun formatta gönderi paylaşımı Notes üzerine yapılan çalışmalar da askıya alındı. Satın alma kapsamında Musk, şirketin bankalardan 13 milyar dolar borç alması da yer alıyordu. Twitter'ın faiz ödemelerinde yılda yaklaşık 1 milyar dolar borçlu olacağını düşünürsek, istihdamın alatılmasının arkasından platformun yoğun bir şekilde yeni gelir modellerine odaklanacağını söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap