Otonom sürüşte Seviye 3'e geçen Mercedes-Benz'den gelecek odağında açıklamalar

Mercedes’in otonom sürüşte seviye 3 hizmetini ABD’ye götürmesinin Tesla’nın gelecekteki konumuna etki edeceği düşünülüyor.
Otonom sürüşte Seviye 3'e geçen Mercedes-Benz'den gelecek odağında açıklamalar

Otonom otomobil pazarı dünya genelinde her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle piyasa oldukça hareketli... Otomotiv şirketleri, adı sektörle birlikte anılan ve dünyaca ünlü otomotiv şirketlerinin rekabet ettiği 700 milyar dolar değerlemeye sahip Tesla ile rekabet içinde.

Tesla, sektöre Tesla Autopilot yani otonom sürücü yardım sistemi olarak bilinen sistemi kazandırmasıyla rekabette artık eski oyuncular rekabette arayı kapatmış görünüyor. Hatta Mercedes adım öne çıktı. Tesla'nın sistemi de en fazla Seviye 2 sistemini karşılıyor. Mercedes-Benz, üçüncü seviye otonom sürüş sistemini ABD'de kullanıma sürerek, kendi evinde Tesla'ya meydan okuyor adeta. Mercedes’in otonom sürüş hizmetini ABD’ye götürmesinin Tesla’nın gelecekteki konumuna etki edeceği düşünülüyor. Çünkü Tesla'nın Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) dahil olmak üzere bu kurumlarla ilişkisi kötü. Bir taraftan otonom sürüş (FSD) sisteminin güvenliği konusundaki endişeler de devam ediyor.

Mercedes, seviye 3 otonom sürüşü şimdilik bu teknolojiyi S-Serisi ve EQS modelleri için sunuyor. Aracın kontrolünü belirlenen durumlarda eline alan sistem, sürücülerin ellerini direksiyondan çekerek başka işler ile ilgilenebilmesini sağlıyor. Bu sistem, BMW, Ford ve GM'kinden farklı. Bu otomotiv markaların otonom sürüş sistemlerinde sürücünün yola dikkat etmeye devam etmesini gerekiyor.

Otonom araçlar ve taksiler

Tabii bu teknoloji her konuşulduğunda akıllara otonom taksi hizmeti geliyor. Mercedes CTO'su Markus Schäfer, Elon Musk’ın otonom özelliği ile araç paylaşımını birleştiren en önemli iddiasının bir uygulama üzerinden Tesla sahiplerinin araçlarını kiralamalarına olanak sağlayacak olmasının önemli olduğunu söyledi. Cümlesinin devamında asıl nokta ise 2020’de tamamlanması planlanan bu servis ilgili yeni bir gelişme olmadığını dile getirmesi. 

Mercedes'in Seviye 3 otonom sürüş ile bunun bir hedef olmaktan çıktığını da belirten Schafer şunun altını çiziyor: "2016 veya 2017'de robotaksi sorununu oldukça hızlı bir şekilde çözebileceğimizi düşündük, ancak hem araç çağırma çözümünü hem de yolcu sürücü yardım çözümünü taahhüt etmek pahalıydı. Bir şeyin hurdaya çıkarılması gerekiyordu ve robotlar tarafından kullanılan taksilerdi."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.