Tesla 2020'de robot-taksi ağını kullanıma sunmayı planlıyor

Elon Musk, Autonomy Day kapsamında yaptığı konuşmasında, otonom araçlarla araç paylaşımı vizyonunun ilk adımı olarak robot-taksi ağını 2020 yılı içerisinde kullanıma sunmayı hedeflediğini belirtti. 
Tesla 2020'de robot-taksi ağını kullanıma sunmayı planlıyor

Elon Musk, Autonomy Day kapsamında yaptığı konuşmasında, otonom araçlarla araç paylaşımı vizyonunun ilk adımı olarak robot-taksi ağını 2020 yılı içerisinde kullanıma sunmayı hedeflediğini belirtti

Yaptığı açıklamada Musk "her yerden onay alamayacağız fakat önümüzdeki yıl içerisinde bir yerlerde onay alarak robot-taksi hizmetini başlatabileceğimiz konusunda oldukça eminim" dedi. 

Robot-taksi projesi, Airbnb ve Uber benzeri bir iş araç paylaşım modelinin ilk adımı diye düşünülebilir. Uzun vadede Tesla sahipleri araçlarını bu ağa dahil ederek park alanında boş duracağına para kazanmasını sağlayabilecek. Mesainize başladığınız zaman aracınız parkta durmak yerine sizin gibi mesaiye başlayacak ve otonom olarak paylaşım yapılan araçlar arasında müşterilerini bekleyecek. Üstelik bu model birden fazla kişinin de aracınızı kullanmasına imkan verecek. 

Tesla'nın robot-taksi ağının kullanıma başladığı yerlerde Tesla sahipleri araçlarını sisteme dahil etmek istemezlerse eğer bu açığı Tesla'nın kendisi kapatacak. Yani Uber ve benzerleri iş modelleri için ciddi bir rakip doğuyor. Neyse ki kanun koyucular bu sisteme izin verene kadar uzun yılların geçmesi gerekecek ve bu da rakiplere hazırlanmak için ihtiyaçları olan zamanı kazandıracak. 

Tesla araçlarının otonom olmaları yönünde gerekli olan her şeyi karşılayan bir çipin üretildiğini ve tüm Tesla araçlarının otonom hale dönüştürebileceğini belirten Elon Musk, otonom araçlar için sistemler geliştiren uzmanların bu sistemin çalışması için gerekli bazı eksiklerin olduğuna dair yorumlarına ise "aptalca" yorumunda bulunuyor

Elon Musk; "önümüzdeki yıl içerisinde, bu 12 veya 15 ay da olabilir, yollarda milyonlarca robot-taksi olacağını söyleyebilirim" diyor. "Filomuzun uyanması için tek bir güncelleme yeterli olacak." 

Musk konuşması sırasında defalarca hükümetten gerekli izinlerin alınması gerektiğinin altını çizdi fakat alınması gereken izinlerin detaylarının ne olduğuna dair bir bilgi paylaşmadı. Paylaşmamasının en büyük nedeni de aslında kanun koyucularının otonom araçlara yönelik bir yönetmeliği bulunmuyor. 

Şu anda gönüllü gruplar ve şirketler tarafından yazılmaya çalışılan ve hükümetlere sunulan yönetmelikler olsa da bu yönetmeliklerin kabul edilmesi ve onaylanması gibi süreçler nasıl olacak hep beraber göreceğiz. 

Elon Musk'ın 2015'de tanıttığı yılana benzeyen otomatik şarj cihazının bu projede oldukça büyük bir öneminin olduğunu söyleyebiliriz çünkü Elon Musk'ın otonom araç paylaşımı vizyonunda kendi kendine garaja gelip otomatik olarak şarja takılabilecek bir sistemin olduğunu belirtmeden yazıyı tamamlamayalım. Otonom araçlar açısından 2020 yılında bizi heyecanlı günler bekliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.