Anatoly Yakovenko anlattı: Solana Web3 telefonu Apple ve Google'a karşı bir fırsat

Anatoly Yakovenko "Apple ve Google'ın önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 30 komisyondan vazgeçmeleri onlar için çok iyi olur." dedi. Yakovenko gelecek yıl için hedeflerinin 25 bin - 50 bin arası cihaz satışı olduğunu söyledi.
Anatoly Yakovenko anlattı: Solana Web3 telefonu Apple ve Google'a karşı bir fırsat

Solana'nın Web3 odaklı mobil telefonu Saga'nın öne çıkan detaylarını Haziran ayında sizlere aktarmıştık. Bu noktada kripto alanında geliştirilen uygulamaların akıllı bir cihazda buluşmasını amaçlayan ekibin donanım cüzdanını mobi telefonda barındırma fikrine derinden bağlı olduğunu hatırlatalım. 

Anatoly Yakovenko TechCrunch Disrupt 2022 etkinliğinde Apple ve Google'ın uygulamalardan aldığı yüzde 30 komisyona dikkat çekti ve Web3 telefonu Saga'ya gönderme yaparak "Fırsat şu anda burada" dedi. Yakovenko sözlerini şöyle devam ettirdi: 

"Hem Google hem de Apple'ın uygulamalardaki yüzde 30 vergiden vazgeçmeleri için dahili olarak neyin değişmesi gerektiğini bilmiyorum. Önümüzdeki beş yıl içinde vazgeçmeleri onlar için çok iyi olur."

Yakovenko'nun aktardıklarına göre, Web3 odaklı telefon ile içerik üreticilerin ve platformların, hem kuruluşlar hem de kullanıcılar için dijital mülkiyet haklarını etkinleştirmesine olanak tanıyacak. Böylece Apple ve Google'a uygulama içi satışlar için yüzde 30'luk komisyon ödemek de ortadan kalkacak. 

Yakovenko'ya göre; gerçek dijital sahiplik fikrine göre dijital öğelere de fiziksel öğeler gibi davranılmalı.  Apple veya Google ise bu felsefe üzerine inşa edilmedi. 

Yakovenko geleneksel teknoloji şirketlerinin rant arayışı içeren bir model üzerine kurgulandığını vurguladı: 

“Tüm içeriğin sahibine ait olduğu ve bir kullanıcı olarak sizin kiraladığınız , rant arayışı içeren bir model üzerine inşa edildiler. Amazon'dan bir video satın aldığınızda, videonun sahibi siz değilsiniz ve herkes sizin ona sahip olmadığınızı anlıyor."

Yakovenko, bu nedenle ne Google'ın ne de Apple'ın web3'ü gerçekten benimsemek istemediğini dile getiriyor.  Yakovenko'ya göre gerçek dijital varlık sahipliği, Google ve Apple'ın iş modellerini bozuyor. Bu noktada Apple'ın NFT pazar yerlerinden aldığı komisyonları gündeme getirdi: 

Magic Eden, iOS uygulamasında 13 bin dolar karşılığında 10 bin dolarlık NFT satamaz, bu meblağı Apple'a ödeyemez ya da kendi yiyemez çünkü bu durum, platformdaki kârları yok eder.

Hatırlarsanız App Store'un NFT uygulamalarını kabul etmesinin ardından Magic Eden  komisyon oranını öğrendikten sonra uygulamayı pazar yerinden çekmeyi tercih etmişti. Magic Eden'ın bu hamlesinin ardından Apple komisyon oranını yüzde 15'e düşürdüğü bir teklifte bulundu. Ancak Magic Eden teklifi kabul etmedi.

Hedef 25 bin - 50 bin arası cihaz satışı

Başarmaya çalıştıkları hedefin zorlu bir yolculuk olduğunu vurgulayan Yakovenko, bu yola denenebilecek kadar ucuz olduğu için girdiklerini ifade etti. Yakovenko'nun aktardıklarına göre, telefon pazarı,  ekiplerin, bir Android cihazda yapacağı küçük değişikliklerle hızlı bir şekilde bir Web3 deneyimine sahip bir cihaz oluşturabileği bir olgunluğa ulaştı.

"Şu anda bu fırsat mevcut, çünkü hemen 10 milyon dolarlık satış yapmamız gerekmiyor. Aslında kripto ağırlıklı web3 kullanıcıları olan çok küçük bir niş kitleyi hedefleyebiliriz.”

Bununla beraber Anatoly Yakovenko hedeflerinin 10 milyon cihaz satmak olmadığını, kendilerine daha küçük hedefler koyduklarını dile getirdi:

“Hedefimiz 10 milyon cihaz satmak değil. Gelecek yıl 25 bin ila 50 bin arasında cihaz satılsa bizim için harika olur. 

Her ne kadar Anatoly Yakovenko Web3 üzerine konuşurken cömert davransa da, Solana uzun süredir kesinti problemleriyle gündeme geliyor. Blok zincir ağı Solana, Ekim ayının ilk günlerinde 6 saat 19 dakikalık bir kesinti yaşadı. Solana, Ekim ayındaki kesintiyle birlikte Ocak ayından beri dördüncü kez büyük çaplı bir kesinti yaşamış oldu. 

 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.