Solana'nın Web3 odaklı mobil telefonu Saga'nın öne çıkan detayları

Kripto alanında geliştirilen uygulamaların akıllı bir cihazda buluşmasını amaçlayan ekip, donanım cüzdanını mobi telefonda barındırma fikrine derinden bağlı. 
Solana'nın Web3 odaklı mobil telefonu Saga'nın öne çıkan detayları

2021'in aralık ayında teknolojisi ve oyun ekonomisi ile dikkat çeken Solana oyunlarını sizlere aktarmıştık. O dönemde blok zincir ağı Solana, 400'den fazla DeFi, NFT ve Web3 projesine ev sahipliği yapıyordu. Mart 2022'de ise OpenSea, platformunda Solana desteği vereceğini duyurdu

Solana blok zinciri, söz konusu DeFi'ler olduğunda şu anda 2.72 milyar dolarlık değere ev sahipliği yapıyor. Yakın zamanda solana tabalı NFT pazar yeri Magic Eden'ın 1 milyar dolar değerlemeyi aşarak  "unicorn" statüsünü kazanmasıyla dikkatler Solana blok zincirine çevrildi. Solana ise Web3 odaklı mobil telefonu Saga'nın peşinde

Saga'nın detayları

Solana'nın Web3 odaklı mobil telefonu Saga, kişilerin kendi verilerinin gizliliğini yönetmesini sağlayacak. Kripto alanında geliştirilen uygulamaların akıllı bir cihazda buluşmasını amaçlayan ekip, donanım cüzdanını mobil telefonda barındırma fikrine derinden bağlı. 

Solana Mobile Stack

Android işletim sistemine sahip olması planlanan cihaz, 2023 başında kullanıcılarla buluşacak. Diğer Android cihazlardan farklı olarak Solana Mobile Stack isimli bir araç seti ile geliştirilecek. Söz konusu SDK, geliştiricilerin akıllı telefonlar için Solana'da merkeziyetsiz uygulamalar (dapp) üretmesine  yardımcı olacak. SDK'nın detaylarını Github'da incelemeniz mümkün.

Şirketin Saga vizyonu ve mobil ürün geliştirmeye yönelik hamleleri, Solana Mobile oluşumunun da temellerini atıyor. Solana Mobile, Solana Mobile Stack ve Saga'yı geliştiren bir mobil teknoloji şirketi olarak öne çıkıyor. Solana yazılımına ve Solana protokolüne katkıda bulunan Solana Labs'in bir yan kuruluşu olarak konumlanıyor.  

Donanım detayları

Donanım tarafına baktığımızda ise Saga, Google, Apple ve Intel için bilgi işlem donanımı oluşturma konusunda deneyime sahip Android geliştirme şirketi olan OSOM tarafından üretileceğini görüyoruz. Ayrıca Saga, bir mobil cüzdan adaptörü, güvenlik için bir seed kasası ve hızlı ödemeler için Solana Pay içerecek. Seed kasası, özel anahtarları (private keys), seed phrases'leri ve özel bilgileri uygulama katmanından ayrı bir şekilde depolayacak. Buna rağmen cihazda veya bir mobil tarayıcıda çalışan uygulamalarla etkileşim kurabilecek. Cihazda, seed kasasının güvende olmasını sağlayan bir güvenlik elementi de yer alacak. 

Saga, 6.67 inç OLED ekrana 12 GB RAM'e, 512 GB depolama alanına ve Qualcomm ürünü olan Snapdragon® 8+ Gen 1 Mobil Platform'una sahip. Bu noktada Anatoly Yakovenko'nun geçmişte Qualcomm'da çalıştığını hatırlatalım. 

Saga'nın fiyatı ve NFT'si

Bu arada Solana Mobile Stack topluluğuna katılmak için bir bilet işlevi gören NFT Saga Pass'in tanıtıldığını belirtelim. Saga'nın ön siparişi için kullanıcıların tamamen iade edilecek 100 dolarlık bir depozito vermesi gerekiyor. Cihazın beklenen maliyeti ise 1000 dolar olarak öne çıkıyor. 

Geliştiricilere, Solana Mobile Stack ve Saga'yı test etmeleri için öncelik verileceğini ekleyelim. Ön sipariş verenler, ilk Saga cihazlara eşlik eden NFT Saga Pass'e hak kazanıyor. 

Yakovenko, şu an için bu konuda herhangi bir adım atılmamış olsa da; Saga'nın merkeziyetsiz telefon şebekesi Helium ile birlikte kullanılması fikrine sıcak bakıyor. 

Solana'nın daha hızlı ve daha ucuz olduğunu belirten Solana Kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, geliştiricilerin geniş ölçekte Web3 uygulamalarını yayına alabildiğini dile getiriyor. Yakovenko, 50 milyon NFT'nin Solana'da mint edildiğini sözlerine ekliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.