Solana kesintisinden öne çıkan detaylar

Blok zincir ağı Solana, 6 saat 19 dakikalık bir kesinti yaşadı. Kesintinin nedenine ve detaylarına birlikte bakalım.
Solana kesintisinden öne çıkan detaylar

Blok zincir ağı Solana, 6 saat 19 dakikalık bir kesinti yaşadı. Solana, bu yeni kesintiyle birlikte Ocak ayından beri dördüncü kez büyük çaplı bir kesinti yaşamış oldu. Son 90 günlük kesinti verilerine baktığımızda ise ağın Ağustos ayında Explorer devnet tarafında kısmi kesintiler yaşadığını, 16-17 Eylül tarihlerinde ise Devnet tarafında büyük ve kısmi kesintiler yaşadığını görüyoruz. 

Dün akşamdan itibaren yaşanan kesintinin akabinde Solana twitter hesabından bir paylaşım yaparak, kesinti hakkında bilgi verdi. Şirket, ekosistemdeki geliştiricilerin soruna tanı koymak üzere çalıştığını dile getirdi. 

Solana'da Onaylayıcılarla çalışan blok zincir şirket Stakewiz, paylaştığı bir tweet ile yanlış yapılandırılmış bir düğümün, ağda kurtarılamaz bir bölümeye neden olduğunu ifade etti. 

Stakewiz'in Decrypt'e aktardığı bilgilere göre, bir onaylayıcı, yinelenen/kopyalanan (duplicate) bir onaylayıcı örneği çalıştırıyordu. Bir blok üretme sırası onlara geldiğinde, aynı sıra (slot) için her bir örnekten bir tane ürettiler, bu yüzden bazı doğrulayıcılar bir bloğu görürken, bazıları da öteki bloğu gördü. Bu olayın ardından hangisinin doğru olduğu konusunda anlaşamadılar.

Aktarılanlara göre, Solana kod temeli (codebase) sorunu çözebilmeliydi ancak nedense bu durum, kurtarılamaz bir bölünme ya da çatallanmaya yol açtı. 

Yanlış yapılandırmanın bir kaza olduğu düşünülüyor. Uzmanlar bu durumun sebebinin "muhtemelen başarısız bir düğüm yük devretme kurulumu" olduğuna inanıyor. Kesinti kapsamında geliştiriciler Solana ana ağ ağını onaylanan son sırası olan 153139220'den yeniden başlattı.

Geniş geliştirici ekosistemi ve protokol çeşitliliği ile şimdiye kadar Ethereum ile karşılaştırılan Solana, bu kesintileri çözmediği sürece kullanıcılarda güven sorunu yaratmaya devam edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.