Volvo'nun yeni elektrikli aracında dikkat çeken özellik: "Araç, sürücünün alkollü olduğunu tespit ederse sürücüyü uyaracak, arabayı yavaşlatacak."

Kasım ayı başında piyasaya çıkması planlanan elektrikli araç, ışık algılama ve mesafe sensörleriyle sürücünün göz hareketlerini izleyecek. Böylece sürücünün sürüş engeli olup olmadığı, bilişsel dağınıklığı konusunda bilgi verecek.
Volvo'nun yeni elektrikli aracında dikkat çeken özellik:

Volvo, EX90 SUV aracının 'sürücü anlama sistemi' yani Driver Understanding System'ın bu konuya çözüm bulacak özelliklerini tanıttı.Kasım ayı başında piyasaya çıkması planlanan elektrikli araç, ışık algılama ve mesafe sensörleriyle sürücünün göz hareketlerini izleyecek. Böylece sürücünün sürüş engeli olup olmadığı, bilişsel dağınıklığı konusunda bilgi verecek.

Sürücünün alkollü olduğu tespit edilirse sistem, önce sürücüyü uyaracak ardından arabayı yavaşlatacak. Sürücü eğer araba kullanmak konusunda ısrar ederse araç kendi kendine duracak. Volvo Güvenlik Uzmanı Emma Tivesten, "Sürücünün nereye baktığını ve gözlerinin ne sıklıkta ve ne kadar süreyle kapalı olduğunu gözlemleyerek sürücünün durumu hakkında çok şey söyleyebiliyoruz" diyerek sistemin nasıl çalıştığını ortaya koydu. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün 21 Haziran 2021 yılında yayınladığı rapora göre dünya genelinde her yıl yaklaşık olarak 1,3 milyon insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor. Trafik kazalarının en önemli sebepleri arasında hız yapmak, alkollü araç kullanmak, dikkat dağınıklığı ve uykusuzluk yer alıyor. Bu noktada Volvo'nun yeni sistemi otomotiv dünyasında çok ses getireceği benziyor.

Kıran kırana rekabetin devam ettiği elektrikli otomobil sektöründe araç üreticileri tek tek yeni dönem plan ve hedeflerini açıklamaya başladı. Volvo, geçen Şubat ayında birkaç yıl içinde yedi araç tanıtacağını açıklamıştı. Bu araçlardan 5'i tamamen elektrikli ve 2 'si ise hibrit araç olacak. Araçların 2025'te piyasada olması hedefleniyor.

Şirket, 20 yıl içinde tamamen elektrikli bir otomobil markası olmayı taahhüt ettiğini açıklamıştı. 2025 yılına kadar global satışlarının yüzde 50’sinin tamamen elektrikli ve geri kalanın ise hibrit otomobillerden oluşmasını hedefliyor. Aslında şirketin asıl niyeti bütün operasyonlarını ile iklim nötr bir marka olmak. Yukarıdaki gelişmede bu hedef doğrultusunda attığı adımlardan biri olarak nitelendiriliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.