Instagram'dan içerik üreticiler için yeni gelir modeli: Gifts

“Gifts” isimli bu özellik, içerik üreticilerin Reels üzerinden gelir elde etmesini sağlayacak. Kullanıcılar, beğendikleri içerik üreticisine Reels'in sol alt köşesinde yer alan bir buton üzerinden hediye verebilecek. 
Instagram'dan içerik üreticiler için yeni gelir modeli: Gifts

Instagram Reels ve TikTok mücadelesinin şirket içi raporlara nasıl yansıdığını dün sizlere aktarmıştık. Instagram Reels'de içerik üretimini ve içerik üreticileri desteklemek için yeni bir gelir modeli üzerinde çalışıyor. Business Insider'ın aktardığına göre; “Gifts” isimli bu özellik, içerik üreticilerin Reels üzerinden gelir elde etmesini sağlayacak. 

Aslına bakarsanız “Gifts” özelliği ilk olarak temmuz ayında Alessandro Paluzzi tarafından keşfedilmişti. O dönemde içerik takdiri olarak çevirebileceğimiz “content appreciation” adı altında test edilen özellik, içerik üreticilerin bir açma-kapama butonu üzerinden hediye (Gifts) kabul etmesini sağlıyor. 

Buna ek olarak içerik üreticiler, hesaplarının özellik için uygun olup olmadığını ayarlar üzerinden görüntüleyebilecek. Kullanıcılar, beğendikleri içerik üreticisine Reels'in sol alt köşesinde yer alan bir buton üzerinden hediye verebilecek. 

Gifts, Reddit, Twitter ve TikTok'da gördüğümüz bahşiş özelliğini andırıyor. Böyle bakıldığında Meta'nın daha önce içerik üreticileri desteklemek adına bahşiş işlevi gören Rozetler özelliğini yayına aldığını hatırlatmakta fayda var. Canlı Yayın Rozetleri ve IGTV reklamlarıyla içerik üreticilerin gelir elde etmesini sağlayan Instagram, YouTube'un izinden gitti.

Ayrıca yakın zamanda İçerik üreticileri için Instagram ve Facebook'ta 6 yeni özellik yayına alan Meta, bu özellikler kapsamında Stars programının Instagram'a geldiğini de duyurdu. 2021'in aralık ayında açtığı Stars mağazası ile uygulama marketlerine komisyon ödemekten kaçınan şirket, Stars projesi ile içerik üreticilerin adeta Patreon'daki gibi desteklenmesini sağlıyor. Kısacası Stars (Yıldızlar), YouTube'da ve Instagram'da gördüğümüz rozetler benzeri bir sistem ile hayranların maddi olarak içerik üreticileri desteklemesine yarıyor. 

Gifts özelliği hakkında açıklama yapan bir Meta sözcüsü özelliğin şirket içi bir prototip olduğunu ve dışarda test edilmediğini açıkladı. Özelliğin kullanıcılara açılıp açılmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Instagram'ın Reels özelliğine işlerlik kazandırmak ve içerik üreticileriyle ilişkilerini sağlamlaştırmak için Stars'ın yanı sıra Gifts özelliğini de yayına alması mümkün. 

 
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.