Winamp, alıştığımız haliyle geri döndü

Dört yıllık geliştirmeden sonra yeni bir kod tabanına kavuşan Winamp, bildiğimiz formatında geri döndü.
Winamp, alıştığımız haliyle geri döndü

Başlığını atarken bile kişiyi 2000'lerin başına döndüren, içeriği yazmaya başlarken fonda ilk gençlik döneminden şarkıları dinleme isteği uyandıran bir haberle karşınızdayız. Winamp, evet bildiğimiz Winamp, bildiğimiz formatında geri döndü.

Aslında geçtiğimiz yılın sonlarında Winamp'ın yenilenerek geri döneceği haberini sizlerle paylaşmıştık, ancak bu dönüşün nasıl olacağı belli değildi. Winamp'in web sitesini tamamen yenilendi ve platform yeni bir logoya da kavuşmuştu, web sitesinde ise Winamp'ın "müzik, podcast, radyo istasyonu, sesli kitap ve diğer içeriklerin yaratıcılarını ve tüketicilerini bir araya getiren ses meraklıları için tek durak olacağı" ifadesini görüyorduk. Bu da akıllara "yeni bir müzik streaming platformu mu doğuyor?" sorusunu getirmişti. Ancak beklenen pek de öyle olmadı. 

Dört yıllık geliştirmeden sonra yeni bir kod tabanına kavuşan Winamp, Spotify ve Apple Music gibi dijital platformun yükselişinden sonra 2013 yılında kapatılmış; daha doğrusu geliştirilmemeye başlanmıştı. Şimdi ise geliştiriciler, yazılımın en son sürümünü (Winamp 5.9 RC1 Build 9999), son güncellemesinden dört yıl sonra, geçtiğimiz ayın sonlarında yayınladılar.

Bu güncellenme sonrasında Winamp, tıpkı eskiden olduğu gibi faaliyet gösterecek gibi duruyor. Ancak şirketin dijitalleşen dünyada ayakta durması için bazı geliştirmeler yapması gerekiyor. Dijital müzik platformları ile entegrasyon da hiç şüphesiz bu geliştirmelerin başında geliyor. Winamp, gördüğümüz kadarıyla şu anda modern dijital ses formatları da sunuyor. 

İkonik tasarım NFT olarak satıldı

Winamp, her ne kadar eski geleneğini devam ettirse de şirketin bir yeniliği de mevcut. Şirket, kendi orijinal tasarımını 16 Mayıs tarihinde OpenSea NFT marketi üzerinden NFT olarak satışa sunmuştu. Winamp, 23 Mayıs tarihinden sonra da OpenSea üzerinde başkaları tarafından hazırlanmış 20 farklı temayı NFT olarak satmıştı. Şirket, NFT’lerden elde edilen geliri hayır kurumlarına aktaracağını açıklamıştı. Winamp'ın sitesine baktığımızda yeni NFT'lerinde yolda olacağını görüyoruz. 

Winamp'ın ayrıca müzisyenler için bir vakıf kurduğunu da belirtmek gerek. Şirket, bu vakfın amacını dünyanın dört bir yanındaki müzisyenlerin sevdikleri müziği yaratmalarına yardımcı olmak olarak açıklıyor. Vakıf tarafından toplanan tüm fonların, müzik ve müzisyenleri destekleyen hayır projelerine dağıtılacağı belirtiliyor. Projesi olan müzisyenler buradan başvuru yapabiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.