Harcanan su miktarını gerçek zamanlı takip eden uygulama: Blueit

Blueit, gerçek zamanlı su tüketimini takip eden donanım ve yazılıma bağlı bir “Su Yönetim Platformu' olarak tanımlanıyor. Gerçek zamanlı su takibinin yanı sıra bina içindeki olası sızıntıları kullanıcıya bildiriyor ve sistemi uzaktan açıp kapatabiliyor.
Harcanan su miktarını gerçek zamanlı takip eden uygulama: Blueit

Hızlı nüfus artışına ve tüketim alışkanlıklarının değişimine bağlı olarak talebin sürekli artması, dünyayı giderek büyüyen su sorunlarıyla karşı karşıya bıraktı. Küresel ölçekte yaşanan su krizi giderek kötüleşiyor. Düzenleyici önlemler alınmaz ise su sıkıntısının daha da artacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yaklaşık 1500 metreküp... Bu sayı, Türkiye'nin de su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer aldığını gösteriyor. Binalarda harcanan su miktarını, gerçek zamanlı olarak takip edip optimize eden bir "Su Yönetim Sistemi" inşa eden girişim Blueit bu sorunu çözmek için yola çıktı. Teknolojisi sayesinde kullanıcıya gerçek zamana ve mekana dayalı veri sunarken yapay zeka ile su tüketimini en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor.

Blueit, gerçek zamanlı su takibinin yanı sıra bina içindeki olası sızıntıları kullanıcıya bildiriyor ve sistemi uzaktan açıp kapatıyor. Bunun yanı sıra orta vadede yapay zeka aracılığıyla verilerin işlenmesi sayesinde kullanıcılara harcamaları ve suyu tüketme noktalarına göre kişiselleştirilmiş öneriler vermeyi hedefliyor. Endüstri sektörüne yönelik çözümler geliştiren şirketin ana hedefi gelecek nesillere sürdürülebilir ve kullanılabilir temiz su kaynakları bırakmak... Şirketin iş modeli ise donanım bedeli ve SAAS aboneliğine dayanıyor.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nda şirketleşti

Şirketin kurucusu Hülya Tomak, biyokimya öğrencisiyken biyoteknoloji odaklı araştırmalar yapmak, iklim ve çevre çalışmalarında bulunmak ve onlara çözüm geliştirmek çok fazla ilgisini çekiyordu. Kütüphaneden çeşitli kitaplar araştırıyor, problemleri fark etmeye çalışırken bir yandan çözüm geliştirmek için fikirler arıyordu.

Bu süreç devam ederken memleketi Hatay'da sık yaşadığı bir sorun onu daha da rahatsız etmeye başladı. "Bu, yaz aylarında sık yaşanan su kesintileri. Günlük kesintiler, hele ki çok nemli ve sıcak geçirilen bir iklimde; yaşam kalitesine çok fazla etki ediyordu" diye konuşan Tomak, buna nasıl bir çözüm bulunması üzerine kafa yorduğunu belirtiyor. Blueit, 2021'in Kasım ayında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nda şirketleşti.

Şu ana kadar 100'lerce potansiyel müşteri ve paydaş görüşmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Hülya Tomak, yaptıkları literatür araştırmalarınından çıkan sonuçları şöyle paylaşıyor: "Yaptığımız literatür araştırmalarında, Avustralya Sidney’de yapılan bir araştırma, bina sakinlerinin davranışlarını değiştirerek enerji tüketiminde yüzde 10-20'lik bir azalma elde etmenin mümkün olduğunu ispatlamıştır. Tüketicilerin önceki 24 saate ait tüketim bilgilerine internet aracılığıyla erişmelerine izin veren bir çalışma ile de; bu denemeyi, 410 bin konut, endüstriyel ve ticari müşteri kullanılmıştır. Deneme, konut müşterilerinin yüzde 79'unun ve ticari müşterilerin yüzde 70'inin bu bilgilere erişimin bir sonucu olarak enerji kullanımlarını değiştirdiğini bulmuştur. Ayrıca, konut müşterilerinin %43'ü kullanım sürelerini değiştirmiş ve yüzde 41'i kullanımlarını azaltmıştır. Bu ve bu gibi pek çok çalışmanın sonuçlarını ön plana alarak ürünümüzü geliştiriyor ve stratejiler belirliyoruz."

Şirketin uzun vadeli hedefleri arasında ürünleriyle suyun doğru ve tasarruflu kullanılmasını sağlayıp bu bilinci topluma kazandırmak ve aynı zamanda sanayi ve tarımda sürdürülebilir su yönetimini sağlamak yer alıyor.

Blueit'in şu anda Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle düzenlenen Etki Girişimciliği Programı'na (EGP) seçilen 6 teknoloji tabanlı girişimden biri olduğunu hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.