Instagram'ın NFT'ye adım atması TikTok ile rekabetinde işe yarayacak mı?

Instagram, NFT desteğini uygulamada test etmeye başlayarak uzun zamandır içerik lideri olan TikTok algoritmasının önüne geçmeyi mi planlıyor?
Instagram'ın NFT'ye adım atması TikTok ile rekabetinde işe yarayacak mı?

Sosyal medya uygulamaları ile ilgili hiç değişmeyen tek şey, sürekli değişmesidir. Yeni ve mevcut oyuncuların sürekli yayınladığı yeni platform güncellemeleri, algoritma değişiklikleri ve entegrasyon geliştirmeleri arttıkça sosyal ağ ekosistemindeki manzara da düzenli olarak değişiyor.

Daha fazla insan yeni platformlara katıldıkça, sosyal medyayı kullanan insan sayısı da artmaya devam ediyor. Ayrıca genel olarak ortalama bir sosyal medya kullanıcısı birden fazla hesaba sahip. Aslına bakarsanız, bu durum, artık geniş kitlelere ulaşabilen ve bir veya daha fazla sosyal medya platformu aracılığıyla bir kullanıcıyla bağlantı kurmayı bekleyen işletmeler için harika bir haber.

Bu yazıda sizlere ilk olarak Instagram’ın zorluklarından, TikTok algoritmasının neden Instagram’ın önüne geçtiğinden ve Instagram’ın NFT’ye girişinden bahsedeceğiz. 

Instagram pazarlamasında karşılaşılan zorluklar 

Instagram tabi ki işletmeler ve markalar için sosyal medya ve dijital pazarlamanın olmazsa olmazı. Ancak bununla beraber platformun bir kaç alanda karşımıza çıkardığı zorlukları da gözardı edemeyiz. 

Hedef kitleni doğru tanımak: Instagram kocaman bir platform ve içerisinde NFT topluluklarından, tatil önerisi arayanlara ve hatta BTS takip eden Z kuşağına kadar birçok topluluk grubu bulunduruyor. Bir içerik üreticisi olarak her kitleye hitap etmemiz imkansız. Bu sebeple aralarından kendi iş kolumuza göre bir veya birkaç grup seçmemiz gerek. Instagram reklamları aracılığıyla; araba severlerin önüne buz pateni pazarlayan bir işletme gönderisi çıkararak, en fazla “belki paten de denerim” diyen 3 kişiyi etkileyebilirsiniz. Bu sebeple hedef kitle çok önemli.

Ne zaman paylaşım yapmalıyım sorusunun cevabını bulmak: Zamanlama ne kadar önemli olsa da çoğu işletme veya içerik üreticisi tarafından çoğu zaman gözardı ediliyor. Bunun sebebi Instagram kullanıcılarının sürekli uygulamada takıldığını düşünmek olabilir fakat aslında zamanlama bundan daha ciddi. Çünkü hedef kitlelerin zamanlaması gerçekten birbirine göre değişebiliyor. Kendi işletmeniz için de en aktif saatleri ve en yüksek etkileşim-dönüşüm eğrisini analiz etmelisiniz

Doğru Influencer pazarlaması adımlarını takip etmek: Instagram birçok Influencer (kanaat önderini) bünyesinde bulunduruyor. Fakat her Influencer, her hedef kitle için uygun değil. Ayrıca Influencer'ların doğru hedef kitleye önderlik etmesi kadar, sürekli içerik ve tutarlılık da önemli. Yani kendi paylaştığı gönderiye inanmayan bir Influencer’ın takipçilerinin de hikayelere inanması beklenemez.

Bu ve bunun gibi birçok zorluk Instagram uygulamasında karşımıza çıkmakta. Her platformun kendi zorluğu olduğu gibi Instagram da birçok engelle sosyal medya pazarlamacılarını bazı durumlarda yavaşlatabiliyor.Instagram’ın keşfet sayfasında yayınlanan Reels ve kısa videoların yeni rakibi ve hatta şu an için kazananı olan TikTok, çok daha farklı bir algoritma ile çalışarak kullanıcıların bazı zorlukları alt etmesini sağlıyor. 

TikTok’un algoritması nasıl çalışıyor?

TikTok uygulamasını açıp Sizin İçin sayfasına gittiğinizde, ilgi alanlarınıza uygun bir öneri algoritması tarafından seçilen videoları bulacaksınız. Birçok kişi, bu önerilerin akışına nasıl gönderildiğini merak ediyor. Bu kapsamda  TikTok, algoritmasının nasıl çalıştığı hakkında ipuçları ve bilgiler yayınladı.

Platformun aktardıklarına göre, TikTok videolarının Sizin İçin sekmesinde görünmesi için izlenen adımlar pek çok dinamiğin değerlendirilmesine dayanıyor. TikTok'ta bir video yayınladığınızda, Sizin İçin algoritması bunu önce belirli bir kullanıcı grubuna gösteriyor. Bu kullanıcılar, içerik üreticiyi zaten takip ediyor veya hiç takip etmiyor olabilir. Ancak TikTok, kullanıcıların önceki davranışlarına dayanarak videoyla etkileşime girme olasılıklarının daha yüksek olduğunu hesaplıyor. TikTok daha sonra, olumlu yanıt verirlerse, benzer ilgi alanlarına sahip olduğunu düşündüğü daha fazla kişiye sunuyor. İşlem daha sonra kendini tekrar ediyor ve bu olumlu geri bildirim döngüsü yeterince kez gerçekleşirse video viral hale gelebiliyor. Bununla birlikte, ilk kobay grubu içerikten keyif aldıklarını göstermiyorsa, daha az sayıda kişiye sunuluyor ve potansiyel erişimi sınırlanıyor.

TikTok, insanların ne tür videolar görmek istediğini belirlemek için bazılarının diğerlerinden daha ağırlıklı olduğu, çeşitli göstergeler kullanıyor. Bir videoyu baştan sona izlediyseniz, paylaştıysanız ve ardından onu yükleyen içerik üreticiyi takip ettiyseniz, bunların tümü güçlü göstergeler. Sahip olduğunuz cihazın  türü, tercih ettiğiniz dil ve videoyu gönderen kişiyle aynı ulustan olup olmadığınız gibi şeylerin tümü ise zayıf göstergeler. TikTok ayrıca, bir kullanıcının "İlgilenmiyorum" seçeneğini seçmesi veya belirli bir yazardan veya belirli bir sesle içeriği gizlemeyi seçmesi gibi bir videodaki olumsuz yorumları da dikkate alıyor.

TikTok, Instagram'dan nasıl farklılaşıyor? 

Tabii ki bu algoritma özelliklerinin bir çoğu Instagramda da var. Peki TikTok neden ön plana çıkıyor? Bunun sebebi viral olma ve daha fazla kişilere erişme şansının Instagram'dan çok daha fazla olması.

Örnek olarak TikTok'un yayınladığı araştırmaya göre;

  • Kullanıcılar TikTok'ta her gün ortalama 52 dakika harcıyor.
  • TikTok, pazarlamacıların %5'i tarafından kullanılıyor.
  • Kullanıcıların yüzde doksanı uygulamayı her gün birden fazla kez kullanıyor. TikTok kullanıcılarının, bir satın alma işlemi gerçekleştirdikten sonra marka etiketiyle bir şeyler yayınlama olasılığı diğer platformların kullanıcılarından 2,4 kat daha fazla.
  • Diğer platform kullanıcılarıyla karşılaştırıldığında, TikTok kullanıcılarının bir satın alma işlemi yaptıktan sonra bir markaya dm gönderme olasılığı iki katından fazla.
  • TikTok kullanan kişilerin, platformda herhangi bir şey gördükten sonra anında satın alma yapma olasılığı diğer ağların kullanıcılarına göre 1,5 kat daha fazla.
  • TikTok kullanıcılarının, arkadaşlarını veya akrabalarını uygulamada gördükleri her şeyi satın almaya ikna etme olasılığı diğer platformların kullanıcılarından 1,5 kat daha fazla.
  • TikToker'ların, diğer platform kullanıcılarından orada karşılaştıkları mal veya şirketler hakkında araştırma yapma olasılığı 1,4 kat daha fazla.
  • Diğer sosyal ağlarla karşılaştırıldığında, TikTok'un ürün keşfinin kaynağı olma olasılığı 1,7 kat daha fazla.

Instagram NFT’leri kullanarak yarışı kazanabilir mi?

Bildiğimiz gibi Mart 2022 itibariyle Mark Zuckerberg Meta grubunun NFT ile çalışmaya başlayacağını ve yeni teknolojiler denediklerini açıklamıştı. Bunun yanı sıra, Instagram birçok yeni özellik açıkladı. Bunlar arasında içerik üreticilerinin markalarla birbirini bulabileceği Creator Marketplace ve Reels’leri arkadaşlarınızla beraber izleyebileceğiniz ortak kanal güncellemeleri bulunuyor.

Bu yeniliklere göre Instagram, içerik oluşturucuların ve koleksiyonerlerin NFT'lerini Instagram’da gösterebilmeleri için dijital NFT koleksiyonlarını uygulamada test etmeye başlıyor. Yani NFT sahipleri bu varlıklarını Instagram’da sergileyebiliyor hale gelecek.  Ayrıca Zuckerberg, birinin NFT koleksiyonunu dünyaya profilleri aracılığıyla ne göstermek istediklerine karar vermelerine yardımcı olacak bir tür ifade özgürlüğü olarak tanımlıyor.

Instagram'ın başkanı Adam Mosseri, "NFT'leri paylaşabilecek bir avuç ABD'li yaratıcı ve koleksiyoncu ile dijital koleksiyon ürünlerini test etmeye başlıyoruz" yazan bir tweet yayınlayarak NFT meraklıları için daha fazla heyecan sundu. Bununla birlikte Instagram, IG'de bir dijital koleksiyon ürünü göndermek veya paylaşmakla ilgili herhangi bir ücret almayacağını söyleyerek kullanıcılarından başka bir topluluk olan NFT sahiplerini kendine çekmeyi planlıyor.

Bu yenilik TikTok algoritmasının daha kullanılabilir olmasını geçmek için Instagram’a bir avantaj sağlar mı yoksa NFT pazarının Instagram’a da entegre olması İG algoritmasının karışmasına ve zorlaşmasına mı sebep olur henüz bilmiyoruz, fakat özelliğin platforma getireceklerini yakından takip ediyoruz. 

Bununla beraber Instagram’ın NFT özellikleri yayınlama konusunda Twitter’dan daha yavaş kaldığını söyleyebiliriz. Kripto para piyasasındaki düşüş, NFT taban fiyatlarını da etkisi altına alınca NFT topluluğunun göz alıcı hareketliliği yerini durağanlığa bırakmaya başladı. Yine de uzun vadede özellikle blok zincir tabanlı oyun ve girişimlerin NFT varlıkları, Yuga Labs gibi NFT koleksiyon devleri ve kurumsal yatırımcıların etkisi NFT piyasasının canlanmasında rol oynayabilir. Böylece Instagram da geç kaldığı bu trendde arzu ettiği konuma yerleşebilir. Ancak TikTok ile rekabette yalnızca bu yeterli olmayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.