TikTok "Sizin İçin" akışı nasıl çalışıyor?

TikTok paylaştığı bir blog gönderisiyle, Sizin İçin akışında kullanılan öneri algoritmasının dikkate aldığı faktörleri, kişiselleştirme kriterlerini ve içerik çeşitliliği için attığı adımları paylaştı.
TikTok

Özellikle karantina döneminde pek çok kullanıcının ilgi göstermeye başladığı TikTok, markaların Influencerların yeni gözdesi olarak konumlanıyor. Geçtiğimiz ay sizlerle TikTok'un globalde öne çıkan 20 istatistiğini paylaşmıştık. Bu kapsamda TikTok'un yüksek kullanım sayılarını Sizin İçin akışının algoritmasına borçlu olduğunu da belirtmiştik.

Tek bir seferde kısa gösterimlerle kullanıcıları video tüketimine yönelten algoritma, aynı zamanda yaptığı önerilerle de başarıya ulaşıyor. Uygulamanın ABD'de ortalama 37 milyar aylık video izlemeye ulaştığını ekleyelim.TikTok bugün paylaştığı bir blog gönderisiyle, öneri algoritmasının nasıl çalıştığını detaylandırdı.

Öneri algoritmasının dikkate aldığı faktörler 

Öneri algoritması, kullanıcı etkileşimi, video bilgileri, cihaz ve hesap ayarları gibi faktörleri dikkate alarak çalışıyor. 

Uygulamanın kullanıcı etkileşimi kapsamında beğendiğiniz veya paylaştığınız videoları, takip ettiğiniz hesapları, yorumlarınızı ve ürettiğiniz içerikleri değerlendirdiğini belirtelim. Söz konusu video bilgileri olduğunda, şirket, metinleri, sesleri ve hashtagleri inceliyor. Cihaz ve hesap ayarları konusunda ise TikTok Sizin İçin akışında karşınıza çıkacak içerikler; dil seçiminizden, ülke ayarlarına ve cihaz türünüze kadar değişik faktörlerden etkilenebiliyor.

Yine de şirketin bu faktörlere kıyasla daha çok performansa dayalı bir optimizasyon stratejisi izlediğini söyleyelim. TikTok, bu yaklaşımıyla kullanıcı davranışlarını önceliklendiriyor. Örneğin, eğer bir kullanıcı uzun bir videoyu baştan sona izliyorsa, TikTok bunu kullanıcının ilgi alanıyla ilişkilendirebiliyor. Bu ilişkilendirme; gönderiyi paylaşan ve izleyen kişinin bulunduğu ülkeden daha öncelikli olarak değerlendiriliyor.

TikTok'un paylaştığı bilgilere göre; çok takipçili hesapların paylaştığı videolar, kullanıcı tabanının genişliği nedeniyle daha fazla görüntüleme alsa da; öneri sistemine dahil olması için doğrudan değerlendirilmeye alınmıyor. 

Bu noktada 4.4 milyon takipçisiyle TikTok'un megastarı olan charli d’amelio gibi TikTok yıldızlarının dahi her kullanıcının Sizin İçin sayfasında yer almayı başaramadığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla TikTok'ta takip ettiğiniz Influencerları Sizin İçin akışında görmemeniz olası. 

Kişiselleştirmede öne çıkan davranışlar

TikTok Sizin İçin akışında kişiselleştirmeyi arttırabilmek için, uygulamadaki her adımınızı dikkate alıyor. Takip ettiğiniz yeni hesaplardan, keşfettiğiniz yeni hashtaglere, Keşfet sekmesinde trend topiclerden seslere ve efektlere kadar TikTok kullanırken ilgilendiğiniz her şey, ilerleyen süreçte Sizin İçin akışan beliren videoların içeriğini belirliyor.  Uygulamaya yeni giriş yapanlar için kategoriler öneren TikTok, "ilgilenmiyorum" butonuyla beğenmediğiniz içerikleri belirtmenizi de sağlıyor. 

Çeşitlilik 

Öneri sürecinde TikTok'u diğer sosyal ağlardan ayıran en önemli özellik ise; şirketin kullanıcıları bir "filtre balonu"nda tıkılıp kalmaktan korumaya çalışması. Genellikle Instagram, Twitter ve Facebook'ta, beğenilerimize göre içerikler gösterilirken, beğenmediğimiz, ilgi alanımızın dışında kalan içeriklere erişmemiz zorlaşır. 

Bu nedenle TikTok, alaka düzeyi ve kişiselleştirmeye yönelik optimizasyonlarda çeşitliliği korumaya özen gösterdiklerini açıklıyor. Çeşitliliği korumak adına aynı sesle üretilen ya da aynı kullanıcıya ait içerik türlerini de arka arkaya göstermemeye dikkat den TikTok, daha önce gördüğünüz içerikleri de Sizin İçin akışında karşınıza çıkarmıyor. Bu noktada TikTok'Un Instagram Keşfet algoritmasından ayrıştığını söylemek mümkün. 

TikTok çeşitliliği korumak adına, ilgi alanınıza girmeyen içerikleri ara sıra Sizin İçin akışında yayınlamayı da göze alıyor. Bu sayede kullanıcıların uygulama içindeki Trendleri daha yakından takip etmesi ve topluluk hissiyatını güçlendirmesi de sağlanıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.