iOS 16 ve macOS Ventura, bazı uygulama ve web sitelerinde CAPTCHA'ları atlamanızı sağlayacak

İşletim sistemlerinin yeni versiyonları ile birlikte kullanıcılarına daha sorunsuz bir deneyim sunmayı amaçlayan Apple, bazı uygulama ve web sitelerinde CAPTCHA'ları atlamanızı sağlayacak.
iOS 16 ve macOS Ventura, bazı uygulama ve web sitelerinde CAPTCHA'ları atlamanızı sağlayacak

6 Haziran tarihinde gerçekleşen WWDC 2022 kapmasında tanıtılan iOS 16 işletim sistemi ile ilgili tüm detayları geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. İşletim sistemlerinin yeni versiyonları ile birlikte kullanıcılarına daha sorunsuz bir deneyim sunmayı amaçlayan Apple, bazı uygulama ve web sitelerinde CAPTCHA'ları atlamanızı sağlayacak.

Temelinde robot olmadığımızı kanıtlamak için karşımıza çıkan doğrulama ve güvenlik yöntemi olan CAPTCHA, görsel tabanlı basit soruları ile doğrulama gerçekleştiriyor. CAPTCHA'nın pek sevilen bir doğrulama yöntemi olmadığını da paylaşalım.

CAPTCHA'nın sevilmemesinin temel nedeni ise genelde bu yöntem ile doğrulamanın vakit alması. Bu durumu değiştirmek isteyen Apple, hem iPhone hem de Mac modelleri için otomatik doğrulama (Automatic Verification) özelliğini tanıttı.

Otomatik doğrulama özelliği bazı uygulama ve web sitelerinin siz hiçbir şey yapmadan robot olmadığınızı anlamalarını sağlıyor. Kısacası bu özellik sayesinde CAPTCHA ile doğrulama adımına gerek kalmamış oluyor. Edindiğimiz bilgilere göre Apple, otomatik doğrulama özelliğini geliştirmek için Fastly ve Cloudflare firmaları ile birlikte çalıştı. 

Fastly ve Cloudflare'ın internet dünyasında oldukça popüler isimler olduğunu da hatırlatalım. iOS 16 ve macOS Ventura ile birlikte Apple kullanıcılarının CAPTCHA'yı çok daha az göreceklerini söylemek yanlış olmayacaktır.

Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz yıllarda da CAPTCHA kullanımını azaltmak için özellikle Cloudflare tarafından çeşitli adımlar atılmıştı. Fakat atılan bu adımlar CAPTCHA kullanımının azalmasını sağlamadı.

Bu kez CAPTCHA için Apple ile birlikte çalışan Cloudflare, otomatik doğrulama özelliği ile birlikte özellikle Apple ekosistemindeki CAPTCHA kullanımını önemli ölçüde azaltabilir. Son olarak otomatik doğrulama özelliğinin iOS 16 ve macOS Ventura işletim sistemleri ile kullanıma sunulacağını da ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.