Hidrojen yakıtlı uçuş 2028 yılında gerçekleştirilecek

Uçuşun Rotterdam ve Londra arasında gerçekleşebileceği açıklandı. Bu teknolojinin turboprop motora sahip uçaklarda kullanılabileceği söylendi.
Hidrojen yakıtlı uçuş 2028 yılında gerçekleştirilecek

Hollanda bölgesel ekonomik kalkınma ajansı InnovationQuarter tarafından kurulan konsorsiyum, dünyanın ilk hidrojen yakıtlı uçuşunun 2028 yılında gerçekleştirileceğini duyurdu. Uçuşun Rotterdam ve Londra arasında gerçekleşebileceği açıklandı.

Konsorsiyumun ortakları arasında Hollanda uçak üreticisi Fokker ve Delft Teknoloji Üniversiteleri bulunuyor. Bu teknolojinin turboprop motora sahip 40-80 kişi kapasiteli uçaklarda kullanılabileceği söylendi. Hidrojen yakıtlı uçakların 16 milyar Euro'luk bir pazar oluşturma potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. 

Bu alanda iddialı olan diğer bir isim ise Airbus... Şirket, iki sene önce 2035 yılında hayata geçmek üzere sıfır emisyona sahip olacak hidrojenle çalışan uçaklar üretme planını açıklamıştı. Avrupalı havacılık şirketi, uçaklarda hidrojenin ana enerji kaynağı olarak tercih edileceğini belirtmişti. 

Dünyada oluşan karbon gazı oranını azaltmak için sürdürülebilir yollarla elde edilen hidrojen yakıtı, son dönemlerde öne çıkan teknolojilerden biri. Uzun yıllardır havacılık sektöründe hidrojen yakıtlı uçaklarla ilgili çalışmaların yapıldığı biliniyor. Hidrojen, rafine petrol ürünleri ve doğal gaza düşük karbonlu bir alternatifi olarak tanımlanıyor. Bir taraftan elektrik ve gelişmiş biyoyakıt gibi diğer alternatiflerin tamamlayıcısı olarak öne çıkıyor. Hidrojenin yaygın olarak kullanılması için hidrojen üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi bekleniyor.

Geçen Şubat ayında hidrojen enerjisi sektörüne odaklanan Bramble Energy, 35 milyon pound yatırım aldığını duyurdu. Bu yatırım HydrogenOne Capital Growth plc tarafından yönetildi. Yeni turu mevcut yatırımcılar arasında yer alan  BGF, IP Group, Parkwalk Advisors ve UCL Technology Fund tarafından destekleniyor. İngiltere merkezli Bramble Energy, yeni gelen yatırımı Ar-Ge süreçlerini ve mevcut iş gücünü geliştirmek için kullanacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.