Çalışan deneyimi dikeyinde kurumsal wellbeing hizmet ve teknolojileri şirketi Wellbees'ten daha önce sizlere detaylı olarak bahsetmiştik. Melis Abacıoğlu tarafından 2013 yılında kurumsal bir wellbeing şirketi olarak kurulan, 2016'da Seçil Gürcüoğlu Mercan'ı da ekibine katan Wellbees, çalışan deneyimi dikeyinde kurumsal wellbeing hizmet ve teknolojileri sunuyor. Wellbees için özetle insan kaynakları teknolojisi ürünü demek mümkün. Şirket, çalışan sağlık davranışını değiştirebilmek ve dolayısı ile kendini gerçekleştirirken birbirine destek olan, potansiyelini yakalayabilen insanlardan oluşan bir dünya yaratmayı odağına alıyor.
Wellbees kurulduğu günden bu yana birçok farklı gelişmeyle de gündemimizdeydi. Şirketin son dönemde öne çıkan gelişmelerinin başında ise Apple ile yaptığı iş birliği geliyor. Biz de bu kapsamda Wellbees'in kurucusu Melis Abacıoğlu'na merak ettiklerimizi sorduk ve oldukça kapsamlı cevaplar aldık.
Wellbees'in kuruluşundan bu yana geçen dönemi bizlere özetleyen Abacıoğlu, 2013 yılında Wellbees’i kurduktan sonra ilk dört yıl sadece esenlik danışmanlığı hizmeti verdiğini; bu süreçte MBA tezini kurumsal wellbeing üzerine yazdığını açıkladı. Ayrıca Stanford Üniversitesi’nde BJ Fogg’dan davranış değişimi ve alışkanlıklar üzerine eğitimler alarak, Tiny Habits adı verilen eğitim metodunun ilk koçlarından olan Melis Abacıoğlu, artık bir ekip kurarak yola devam etmenin zamanının geldiğini ve bunun üzerine önce Seçil Gürcüoğlu Mercan, ardından Kerem Gönülkırmaz ile ortak olarak çalışmaya başladıklarını açıkladı.
Wellbees'te kuruluştan bu yana değişenler
O zaman bu fikri ürünleştirmeye karar verdiklerini ve ilk etapta bir web sitesi, ardından da mobil uygulamayı hayata geçirdiklerinin altını çizen Abacıoğlu, şu anda 4.0 versiyonuyla çok daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunduklarını, 54 kişilik ekipleriyle geliştirmelere aralıksız devam ettiklerini söyledi. Bu süreçte yalnızca ekibi değil müşteri saysını da artırdıkları açıklayan Abacıoğlu'nun paylaştığı bilgilere göre Wellbees, şu anda Türkiye’nin yanı sıra ağırlıklı olarak MENA bölgesinde ve Avrupa pazarında olmak üzere toplam 17 ülkede, 8 dilde hizmet veriyor. 40’ın üzerinde şirketteki 100 bini aşkın çalışana esenlik deneyimi yaşatıyor.
2,2 milyon dolar yatırımla hedef, yurt dışında büyümek ve ürünü derin teknolojiye evirmek
Wellbees, geçtiğimiz mayıs ayında 212 liderliğinde, MENA ve İngiltere merkezli girişim sermayesi şirketleri Mindshift Capital, Doha Tech Angels, Assist Ventures ve Sarus Select Capital’in katıldığı yatırım turunda 2,2 milyon dolar yatırım aldı. Abacıoğlu, bu doğrultuda aldıkları yatırımı da yurt dışındaki pazarlarda büyümek ve ürünü derin teknolojiye evirmek için kullanacaklarını belirtti. Özellikle şirketleşmeye gittikleri MENA bölgesinde ve geçen yıl ilk yurt dışı ofislerini açtıkları İngiltere’de büyümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. Diğer taraftan bir Veri Bilimi Takımı kurarak, ürünün çalışanlar üzerindeki pozitif etkisini iyileştireceklerini, bunu bilimsel olarak kanıtlamak için oluşturdukları Ar- Ge takımıyla etkilerini düzenli olarak ölçeceklerini ve neticede bireylere "mutluluğun formülü"nü sunacaklarını açıkladı. Bu noktada Wellbees'in hedeflerinden biri de bir yıl içinde derin teknoloji ürünü olabilmek.
Apple Entreprenuer Camp'in Wellbees'e kattıkları
Wellbees'in son dönemde Apple ile entegrasyon halinde olduğundan bahsetmiştik. Apple Entreprenuer Camp’e katılan şirket özelinde Melis Abacıoğlu'na Wellbees'in Apple ile ilişkisini sorduğumuzda Abacıoğlu, Apple'ın diğer işletim sistemlerinden farklı olarak mobil uygulama üreticilerini çok ciddi önemsediğini ve önceliklendirdiğini söyledi. Ülkelerdeki iş birliği yöneticileri ile daha ilk günden itibaren çalabileceğiniz bir kapınız olduğunu belirten Melis Abacıoğlu, burada sizinle ilgilenen yöneticilerin hem tasarım hem de teknoloji tarafındaki ihtiyaçlarınız için ekosistemdeki doğru kişilerle sizi bir araya getirerek mentorluk almanızı sağladığını; kendilerinin kampa başvurmadan yıllar önce bu ilişkiye başladığını, birçok farklı destekten halihazırda faydalandıklarını açıkladı.
2020 Apple Entreprenuer Camp’e katılmanın kendilerine olan etkilerinden bahseden Melis Abacıoğlu şu ifadeleri kullandı:
Öncelikle dünya genelinde şimdiye kadar yalnızca 80’in biraz üzerinde kurumun ve kurucunun katıldığı bu etkinlikte olmak hem ekibi iç motivasyon olarak inanılmaz etkiledi hem müşterilerimiz nezdinde bizi yukarı taşıdı hem de bilgi anlamında bize çok büyük katkısı oldu. Bu süreçte bizim gibi birçok farklı girişimle tanışıp aslında sorunlarımızın hiç de özel olmadığını görmüş olduk.
Abacıoğlu, Apple Entrepreneur Camp'in çok özel bir süreç olduğunu; her bir girişimin yolculuğunun burada kendisine özel olarak tasarlandığını belirtirken, ihtiyaçlara özel eğitimler, bire bir toplantılar, evangelist adı verilen marka elçileri ile koordine edilen buluşmalar neticesinde sorunları hızla çözme gibi fırsatlar barındırdığını söyledi. Kendileri için çok verimli bir kamp süreci olduğunu; her şeyden önce ürünlerinin dizaynına yönelik çok efektif geri bildirimler aldıklarını ve bu yorumların tasarım ekibinin ürünü geliştirmesinde ciddi katkı sağladığını açıkladı. Ürünün sekmeli menü yapısını ve kullanıcı yolculuğunu bu sayede neredeyse baştan tasarladıklarını da sözlerine ekledi.
Wellbees kadın yazılımcıları destekliyor
Aplpe Entrepeneur Camp’teki koşullardan ilkinin sadece kurucu değil, kadın yazılımcılarınızın da olması olduğunu söyleyen Abacıoğlu, ilk kadın yazılımcılarını istihdam ettikten sonra hızla buna devam ettiklerini; farklılığın olduğu kültürlerde yenilik, yeniliğe açıklık, hız, yaratıcılığın kesinlikle çok daha kuvvetli olduğunu söyledi. Dünyayı değiştirecek bir ürün yazmak istiyorsanız teknoloji takımınızın da yeterince çeşitli olması gerektiğine inandıklarının altını çizen Melis Abacıoğlu, burada şimdilik sadece kadın-erkek konusuna odaklandıklarını, ancak ilerleyen dönemlerde farklı ülke ve kültürlerin de gelmesi ile birlikte daha da zengin bir yazılımcı popülasyonlarının olacağını söyledi. Bununla birlikte Wellbees’in yüzde 63’ü kadınlardan oluştuğunu ve dengeli bir iş gücüne sahip olmaktan, teknoloji sektöründe ve girişim sermayesinde kadın payını artırmaktan gurur duyduklarını açıkladı.
Wellbees'in Apple Health entegrasyonu
Apple yazılım ve cihazlarının Health metrics'lerindeki güvenilirliği hakkında görüşlerini sorduğumuzda Abacıoğlu şöyle söyledi:
Apple Health entegrasyonu ilk günden bu yana kullanıcılarımızın severek ve güvenerek kullandığı fonksiyonlarımızdan. Bu konuda bu yıl içinde de en az iki yeni Apple Health metriği ile entegre olmayı planlıyoruz. Yıl içinde hizmet verdiğimiz 17 ülkedeki 40’ın üzerinde şirketin katılımıyla düzenlediğimiz ve şu anda da devam eden Wellbees Challenge’mız var. Bu meydan okuma sırasında Apple işletim sistemini kullanmanın ciddi faydasını görüyoruz. Örneğin; Apple Health bisikletle yapılan hareket ile adım sayılarını karıştırmıyor, elle telefonu sallama gibi aldatmaya yönelik olası hareketleri engelleyebiliyor.
Melis Abacıoğlu: "Data Privacy bizim en önem verdiğimiz konulardan biri"
Data Privacy ve Accessibility açısından fark yaratan ve öne çıkan teknolojilerin kendileri için ayrıştırıcılığına da değinen Melis Abacıoğlu, Data Privacy'nin kendilerinin en önem verdiği konulardan biri olduğunu; Dynamic Data Masking ve Transparent Data Encryption teknolojileri sayesinde kullanıcılarının datasının sadece gerekli yerlerde görülebilir olmasını yönettiklerini açıkladı. Accessibility tarafında da esenlik dikeyinde oldukları için önem verdiği konular arasında yer aldığını, geçtiğimiz ay içerisinde en bütüncül fonksiyonları olan içerik okunabilirliği için Accessibility geliştirmesini de yayınladıklarını belirtti.
Benzer uygulamaların globalde yüzde 10-15 gibi yükleme ve kullanma oranı varken Wellbees'te bu oran yüzde 64
Melis Abacıoğlu, çalışanların gerek mesleki gerekse kişisel hayatlarında bütünsel anlamda iyi olmalarını ifade eden kurumsal esenliğin sekiz boyutunu (sosyal, entelektüel, fiziksel, finansal, çevresel, duygusal, spiritüel, mesleki) ele alan bütüncül bir yaklaşım sunan yeni nesil bir çalışan esenliği platformu olduklarını; kuvvetli yapay zeka algoritmaları ile mobil uygulamaları aracılığıyla her bireye ayrı bir kişisel mutluluk yolculuğu sunmayı hedeflediklerini söyledi.
En büyük farklarından birinin de uygulamayı şirkete göre özelleştirebilmelerini olduğunun altını çizdi. Farklı alanların modüler olarak değiştirilebilmesi, insan kaynakları departmanlarının ve çalışanların uygulama üstünde değişiklik yapabilmeleri ve müşteri başarı ekibinin her bir şirket ile tek tek ilgilenmesinin de farklarını ortaya koydukları yönler olduğunu dile getirdi.
Melis Abacıoğlu son olarak, Gartner vaka çalışmalarına göre benzer uygulamaların globalde yüzde 10-15 gibi bir yükleme ve kullanma oranına sahipken Wellbees'te bu oranın yüzde 64’e kadar yükseldiğini açıkladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap