"Free-to-mint" yaklaşımıyla öne çıkan Goblintown NFT koleksiyonu nasıl başarıya ulaştı?

Goblintown NFT koleksiyonu, yol haritası, Discord sunucusu ve kullanılabilirlik (utility) katmanları olmadan nasıl kısa süre içinde tükendi? Bunun cevabı "Free-to-mint" stratejisinde yatıyor.

Son dönemde profil resmi NFT koleksiyonlarının adeta yıldızı parladı. Bu anlamda geçtiğimiz aylarda PROOF Collective'in Moonbirds koleksiyonunu sizlerle paylaşmıştık. Goblintown ise "Free-to-mint" yaklaşımıyla profil resmi NFT'lerine yeni bir soluk getirdi. 

Yol haritası, Discord ya da Utility yok

Goblintown NFT koleksiyonunda herhangi bir yol haritası açıklamadı. Ayrıca NFT'lere kullanılabilirlik (utility) eklemeyi tercih etmeyen ekip, bir Discord sunucusu açıp kendine topluluk oluşturma yolunu da  seçmedi. 

Goblintown'ın sitesini ziyaret ettiğinizde adeta umursamaz bir ekibin kaleme aldığı, "Canımız istediği için böyle yaptık." benzeri metinlerle karşılaşıyorsunuz. Ayrıca 2 Goblin'in proje hakkında NFT ekosistemini "ti'ye alan" mesajlaşmalarını okumanız da mümkün. 

Satış sürecinde kullanıcılar, cüzdan başına 1 ücretsiz mint gerçekleştirdi. Bu ücretsiz mintlerde, yalnızca gaz ücreti ödendiğini belirtelim. Her ne kadar ekip, bir Discord sunucusu ile topluluk oluşturmayı tercih etmemiş olsa da; Twitter Spaces üzerinden daha önce benzeri görülmeyen oturuma imza attı. 

Katılanların, söylenenlerden tek kelime anlamadığı bu Spaces oturumu Twitter'da ister istemez bir "viral" etkisi yarattı. Hatta Netflix'in ürün yöneticisi Kristy Tillman attığı bir tweet ile Goblintown Spaces oturumunu "Ya yeni bir rezillik seviyesi ya da yeni bir deha" olarak tanımladı. Tillman aradaki çizginin çok ince olduğunu vurguladı. 

Goblintown ekibinin oturum boyunca NFT dünyasına yönelik bir hiciv ile kullanıcıları etkisi altına aldığını söyleyebiliriz. Ekibin kimliği ise gizemini korumaya devam ediyor. Kimileri Goblintown'un Yuga Labs ekibi tarafından hayata geçirildiğini iddia ediyor.

Goblintown ekibinin gizemini koruması NFT koleksiyonuna gösterilen ilgiyi artırdı. Twitter'da pek çok kişi ekibe dair teorilerini paylaştığı tweet selleri yayınladı.

Goblintown NFT koleksiyonu satış verileri

Tüm bu hareket, Goblintown satışlarına da yansıdı. Goblintown'ın satışları 20 Mayıs'ı takip eden hafta sonu 3 bin 800 ETH'e yani yaklaşık 7 milyon dolara ulaştı. 22 Mayıs'ta koleksiyonun taban fiyatı 0.75 ETH'e yani yaklaşık 1500 dolara ulaşırken, uygun fiyatlı edisyonlar 0.51 ETH yani 1,060 dolara koleksiyonerlerle buluştu. 

Kısa sürede tükenen koleksiyonun taban fiyatı şu anda 6,6 ETH'e (yaklaşık 11 bin 698 dolar) yükselmiş durumda. 10 bin profil resminden oluşan NFT koleksiyonu, 23.7 bin ETH'lik (yaklaşık 41 milyon 863 bin 10 dolar) satış hacmine ulaştı. 

OpenSea ve LooksRare üzerinde gerçekleşen satışların yüzde 7,5'i ekibe gidiyor. Bu da güncel fiyatlarla yaklaşık 3 milyon dolardan fazla bir kazanım anlamına geliyor. Bu arada kimliğini açık etmek istemeyen ekip, web sitesinde 1000 adet Goblintown NFT'sini kendine ayırdığını belirtiyor.

Satışlara ve gelir modeline baktığımızda Goblintown ekibinin amacına ulaştığını söylemek mümkün. Koleksiyonun ücretsiz mint edilebilmesi, Twitter topluluğunun ilgisini kolayca satışa dönüştürmesini kolaylaştırdı.

Üstelik ekip, kripto piyasalarının düşük seyretmesinden etkilenen NFT piyasasının da hareketlenmesini sağladı. Görünen o ki; NFT pazarlama süreçlerinde çizginin dışına çıkmak kimi durumlarda milyon dolarlık satışları beraberinde getiriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.