Bir NFT hikayesi: Hafta sonu rekor kıran Moonbirds

Moonbirds'ün ikincil satışlarda taban fiyatı resmi mint tarihinden 2 gün sonra 20 ETH'e ulaştı. Peki Moonbirds bu başarıyı nasıl yakaladı?
Bir NFT hikayesi: Hafta sonu rekor kıran Moonbirds

PROOF Collective tarafından üretilen NFT koleksiyonu Moonbirds hafta sonu NFT dünyasının gündemine oturdu. NFT koleksiyonunun taban fiyatı resmi mint tarihinden 2 gün sonra 20 ETH'e ulaştı.

Koleksiyon, profil fotoğrafı olarak konumlanan ve kullanılabilirlik (utility) özelliğine sahip 10 bin token'dan oluşuyor. Moonbirds'ü bir bakıma PROOF Collective topluluğu için üretilmiş bir avatar koleksiyonu olarak düşünebiliriz. 

16 Nisan'da piyasaya sürülen koleksiyonun bir kaç gün içinde ikincil satışlarda taban fiyatı olarak 19.59 ETH'e ulaşması dikkat çekti. Moonbirds'ün başarısının sırrına birlikte bakalım. 

Moonbirds'e güç veren topluluk: PROOF Collective 

PROOF Collective'in NFT koleksiyonerleri ve sanatçıları için önemli bir topluluk olduğunu belirtmekte fayda var. 

Kapalı bir topluluk olan PROOF Collective'e üye olmak için PROOF Collective NFT'sine sahip olmanız gerekiyor. Şu anda bin adet PROOF Collective NFT'si bulunduğunu belirtelim. Topluluk, üyelerine özel Discord kanalına erişim, özel podcast'lere erişim, sadece PROOF üyelerine açık özel iş birlikleri sunuyor. PROOF üyelerinin portföyünde toplamdan portföyünden 150 binden fazla NFT bulunuyor. 

PROOF Collective'in Moonbirds stratejisi

Moonbirds NFT'sine sahip olan kişiler, PROOF Collective'in üyelere özel olarak sunduğu avantajlardan yararlanabilecek. Moonbirds koleksiyonunun PROOF Collectors pass projesinden 10 kat daha büyük olması ile topluluğun büyümesine de ivme kazandırmak amaçlandı. 

PROOF Collective kurucuları buna ek olarak bir YouTube videosu paylaşarak Proof'un yeni bir medya şirketi kuracağını açıkladı. 

Moonbirds tokenomics 

Her PROOF Collective NFT'sine iki Moonbirds NFT'si mint etme imkanı sunuluyor. Böylece Moonbirds koleksiyonunun yüzde 20'si PROOF Collective üyelerine ayrılmış oldu. Koleksiyonun geri kalan 7 bin 875'lik kısmı ise bir izin listesi (allowlist) aracılığıyla yeni koleksiyonerlerin ilgisine sunuldu. Yalnızca 125 Moonbird NFT'si PROOF'un hazinesinde yerini aldı. 

Moonbird ayrıca bir ödül mekanizmasına da sahip. Ödül mekanizması tokenleri platformda veya protokolde kilitleme işlemini  (staking) gerçekleştirdiğinizde çalışıyor.  Moonbirds NFT'lerini kilitleme işlemine yuvalama (nesting) ismini veriyor. Ekip henüz ödüllerin detaylarını açıklamış değil. 

Bu arada Moonbirds NFT sahipleri, NFT'lerin ticari haklarına da sahip oluyor. 

Moonbirds fiyatları

16 Nisan'da Moonbirds koleksiyonunun taban fiyatı 10 ETH olarak öne çıkıyordu. PROOF Collective üyeleri yazının başında bahsettiğimiz üzere NFT'leri mint etmek için herhangi bir ücret ödemezken, topluluk dışından Moonbirds sahibi olmak isteyenler NFT'leri 2.5 ETH'e mint ediyordu. 16 Nisan'da Moonbirds taban fiyatı yükselerek 19.59 ETH'e yani 56 bin 870 dolara ulaştı

18 Nisan tarihinde Moonbirds'ün ikincil alım-satım hacmi 66 bin ETH'e ulaştı. Bu da o zaman aralığı için hacmin 191 milyon dolar değere ulaştığını gösteriyor. Ayrıca şimdiye kadar gerçekleşen en pahalı 10 Moonbirds satışı 90 ETH'in üzerinde. Aynı tarihte En pahalı Moonbirds ise 135 ETH'e yani 412 bin 850 dolara gerçekleşti. Şu anda OpenSea verilerine göre Moonbirds'ün satış hacmi 75 bin ETH'i yani 234 milyon doları aştı

Tüm bu bilgileri bir araya getirdiğimizde Moonbirds'e gösterilen ilginin aslında PROOF Collective odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Koleksiyonerlerin NFT'leri, PROOF Collective topluluğunun bir parçası olmak ve topluluğun sunduğu avantajlardan faydalanmak için büyük bir heyecanla satın aldığını söylemek mümkün. 

Ayrıca ekibin, NFT'lere Moonbirds sahiplerinin yeni ödüller kazanacağı bir kullanılabilirlik (utility) katmanı eklemesi, projeyi profil resminden çok daha başka bir konuma taşıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.