Swift Student Challenge'ı kazanarak WWDC 2022'de ülkemizi temsil edecek 8 genç yetenek

Bu haberimizde hem Swift Student Challenge'ı kazanarak WWDC 2022'de ülkemizi temsil edecek olan 8 isme hem de Swift Student Challenge'ı daha önce kazanan iki ismin şu an neler yaptıklarına yakından bakıyoruz. 
Swift Student Challenge'ı kazanarak WWDC 2022'de ülkemizi temsil edecek 8 genç yetenek

Apple'ın yer yıl düzenlediği geliştirici konferansı olan WWDC'nin bu yıl 6 - 10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşeceğini geçtiğimiz Nisan ayında sizlere aktarmıştık. Sahip olduğu geliştirici toplumunu WWDC aracılığı ile bir araya getiren Apple, yazılım odaklı güncellemelerini de WWDC aracılığı ile birlikte paylaşıyor.

Geçtiğimiz aylarda sadece 2021 yılında App Store geliştiricilerinin 60 milyar dolar gelir elde ettiğini duyuran Apple, geliştirici topluluğunu her geçen gün daha da büyütüyor. WWDC ile birlikte özellikle genç geliştiricilere de ulaşmak isteyen şirket, Swift Student Challenge ile birlikte hem ülkemizden hem de tüm dünyadan genç geliştiricilere ulaşmaya devam ediyor. 

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan WWDC 2022'nin yaklaşması ile birlikte Swift Student Challenge’ın kazananları da açıklandı. Hatırlatmak gerekirse hem 2020 hem de 2021 yıllarında Swift Student Challenge’da ülkemizi temsil eden genç geliştiricileri sizlere aktarmıştık.

Bu haberimizde ise Swift Student Challenge'ı kazanarak WWDC 2022'de ülkemizi temsil edecek olan 8 isme yakından bakıyoruz. 

Yasemin Ateş

Ankara Çayyolu Doğa Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan 18 yaşındaki Yasemin Ateş, kodlamaya Python ile birlikte başladı. Projesinin taslağını Python üzerinden oluşturan Ateş, daha sonra taslağını Swift’e geçirdi. Bu süreçte Swift’i de öğrenen Ateş, daha sonrasında projesi ile birlikte Swift Student Challenge'a başvurdu.

Başarılı projesi ile birlikte Swift Student Challenge'ı kazanan Yasemin Ateş, Swift Student Challenge'ın geliştirici olma yolunda onun için büyük bir adım olduğunu belirtti.

Apple’da çalışan, alanında uzman kişilerle tanışmanın ve gelecek projeler hakkında kafasına takılan soruları sorabilmenin Swift Student Challenge'a başvurma konusunda ana motivasyonları olduğunu da dile getiren Ateş, kuantum bilgisayarların çok ilgisini çektiğini ve gelecekte bunun üzerine çalışmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Mehmet Bertan Tarakçıoğlu

17 yaşında olan ve Ankara Zafer Koleji’nde 11. Sınıf IB (International Baccalaureate) öğrencisi olarak öğrenimine devam eden Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Swift Student Challenge'ın gediklilerinden. Hem 2020 hem de 2021 yıllarında Swift Student Challenge’ı kazanan Tarakçıoğlu, 3. başvurusunda da Swift Student Challenge’ı kazanmayı başardı.

Geçtiğimiz Mart ayında App Store’da fotoğraflarla 3D obje modelleyebilen Capturinator isimli ücretsiz bir uygulama da yayınlayan Tarakçıoğlu, kendi kurduğu Swift kodlama kulübünde her hafta diğer lise öğrencilerine SwiftUI ile uygulama geliştirmeyi de öğretiyor.

Lise ve üniversite öğrencilerinin Apple platformları için geliştiricilik temalı içerikler ürettikleri bir topluluk olan TurkishKit’te blog yazarı olarak da yer alan Mehmet Bertan Tarakçıoğlu'nun Swift Student Challenge’a başvurmasının temel nedenleri ise Apple’a karşı duyduğu ilgi ve WWDC etkinliğinin bir parçası olmak istemesi. 

Swift Student Challenge’ın katılımcılarına bundan çok daha fazlasını sunduğunu fark eden Tarakçıoğlu, Swift Student Challenge'ın katılımcılarına yeteneklerini ve çalışmalarını bütün dünya ile paylaşmak için eşsiz bir fırsat sunduğunu da dile getirdi. Üniversitede bilgisayar mühendisliği okumak isteyen Tarakçıoğlu, Apple Developer olmak üzere yazılım ile ilgili bir meslek edinmek istiyor.

Nizamet Özkan

Bahçeşehir Üniversitesi'nde Yazılım Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olan 22 yaşındaki Nizamet Özkan, özellikle strateji oyunlarını seviyor. 2020 yılında eline bir Mac geçmesi ile birlikte kariyerine Swift ile devam etmeye karar veren Özkan, bu hedef doğrultusunda Swift Student Challenge'a başvurdu.

Swift Student Challenge'ı iOS geliştiricisi olmak isteyen her öğrenci için mutlaka başarılması gereken bir sınav olarak gördüğünü dile getiren Özkan, öğrencilerin mutlaka Swift Student Challenge'a katılması gerektiğini ve gerçek bir proje geliştirip jüri tarafından değerlendirilmeyi deneyimlemesi gerektiğini de paylaştı.

Gelecekte animasyon ve tasarımlarıyla insanları etkileyen, hayatlarına nüfuz eden ve bağımlılık yaratan evrensel uygulamalar yapıp uygulama ekosisteminde önemli bir yer kaplamak istediğini belirten Nizamet Özkan, kurumsal bir şirkette kariyerimi ilerletmek de istiyor.

Mustafa Mir Ömer Kalkan

Şu an 18 yaşında olan ve liseye devam eden Mustafa Mir Ömer Kalkan, 10 yaşından beri yazılım geliştiriyor. 2019 yılında Turkcell'in GNÇ Bi'Fikir yarışmasına bireysel olarak katılan ve üçüncü olan Kalkan, Teknofest 2021'de ise Akıllı Ulaşım Yarışmasının Lise kategorisinde Türkiye beşincisi seçildi.

Şu ana kadar Türk Patent ve Marka Kurumuna kendi adına 3 patent başvurusunda bulunan Mustafa Mir Ömer Kalkan, App Store'da ise 4 tane mobil uygulama yayınladı. Mustafa Mir Ömer Kalkan tarafından yayınlanan uygulamaların şimdiye kadar 50'den fazla ülkeden indirildiğini de ekleyelim.

Swift yazılım dilini öğrendiğinden beri Swift Student Challenge'ı kazanmanın hayali olduğunu dile getiren Kalkan, ilk defa bu yıl başvurabildiğini de kazandığını paylaştı. Apple gibi şirketlerin genç geliştiricileri desteklemenin çok önemli olduğunu da belirten Kalkan, kendini girişimcilik ve mobil uygulama alanlarında geliştirmeyi hedefliyor.

Bedir Ekim

Öğrenimine TOFAŞ Fen Lisesinde 10. sınıf öğrencisi olarak devam eden ve 16 yaşında olan Bedir Ekim, kendini Swift ve Rust dillerine aşık bir yazılım geliştiricisi olarak tanımlıyor. Swift’e derinden bağlı olan Ekim, Swift’in geniş kütüphane desteğinin ve topluluğunun da yazılım geliştirme sürecini daha keyifli hale getirdiğini belirtiyor.

Bu nedenle Swift Student Challenge ile insanlara şifrelemenin önemini anlatan bir oyun alanı uygulaması yapmaya karar verdiğini paylaşan Ekim, çıkan sonucun Apple’daki kişilerce beğenilmesinin onu çok mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.

Böyle yarışmaların gençler için harika bir deneyim olduğunu da belirten Ekim, gelecekte ise insanların birbirine bağlanmasını amaçlayan bir uygulama geliştirmek istiyor. Yazılım geliştirmeye olan tutkusunu hiçbir zaman kaybetmek istemeyen Ekim, birçok insanın hayatına dokunan bir uygulama geliştirmenin vereceği duyguyu merak ettiğini de dile getirdi.

Furkan Hancı

16 yaşında bir 11. sınıf lise öğrencisi olan Furkan Hancı'nın yazılıma olan ilgisi 7. sınıfta Scratch ile birlikte başladı. Yazılım öğrenmeye ise yaklaşık 2,5 yıl önce başlayan Hancı, birkaç kurs ve ücretsiz kaynak ile iOS uygulamaları geliştirmeye başladı.

Her gün üzerine biraz daha koyarak kod yazmaya çalışan Hancı, kendini geliştirmek adına uygun iş ilanlarına da başvurdu. Her ne kadar çoğu geri dönüş yapmasa da birkaçının dönüş yaptığını ve kısa da olsa iş deneyimi yakaladığını da belirten Hancı, şimdi ise kendi uygulamalarını geliştirmeye devam ediyor.

Swift Student Challenge'a başvurma nedeninin yaratıcılığını ve kod yeteneklerini sergileyip kendini ispatlamak olduğunu belirten Hancı, Swift Student Challenge'ın kodlamaya meraklı ve kendi yeteneklerini göstermek isteyen öğrenciler için harika bir imkan olduğunu da sözlerine ekledi.

Gelecekte silikon vadisinde bir girişimde çalışma deneyimi elde etmek istediğini aktaran Hancı, sonrasında ise kendi mobil uygulamalarını geliştirmek ve dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Emrah Yıldırım

23 yaşında olan Emrah Yıldırım, Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi. Bilgisayar Bilimleri ile ilk karşılaşması Linux kamplarında olan Emrah Yıldırım, birçok alanı deneyimleyip fikir sahibi olduktan sonra en sonunda kendini Siber Güvenlik ile ilgileniyorken buldu.

Çeşitli firmalarda staj deneyimi elde eden Yıldırım, bir sonraki stajını ise önümüzdeki yaz aylarında online form yaratma platformu JotForm'da gerçekleştirecek. Apple'a ve kurduğu ekosisteme hayran olduğunu belirten Yıldırım, üniversite dönemimde programlama öğrenmeye başladığı zamanlarda Swift dili ile karşılaştı.

Swift'in konuşma diline yakın ve yüksek seviyeli bir dil olması sayesinde yazılımı sevmesi ve anlamasında çok önemli bir yer edindiğini de belirten Yıldırım, SwiftUI framework‘ünün güçlü özelliklerini Siber Güvenlik konseptiyle birleştirdiği Entropy adlı uygulama ile Swift Student Challenge kazananları arasında yerini aldı.

Genç bir mühendis adayı olan Emrah Yıldırım'ın en büyük hedefi ise iyi bir mühendis olmak ve Türkiye'yi en iyi yerlerde temsil edebilmek.

Ataberk Turan

18 yaşında bir ve üniversite hazırlık öğrencisi olan Ataberk Turan, 8 yaşında Apple ile tanışmasının ardından teknoloji dünyasına ilgi duymaya başladı. Steve Jobs’un ve onun gibi dünyayı değiştiren bir çok insanın hayat hikayesi ile ilgili sayısızca kitap okuyan Turan, 13 - 16 yaşları arasında kodlama ile tanışarak odağına Apple haberlerini alan 2 farklı web sitesi kodladı.

Bu süreçte TurkishKit ekibine dahil olan ve blog direktörü olarak görev alan Turan, TurkishKit ekibine dahil olması ile birlikte Swift ve WWDC dünyası ile tanıştı. TurkishKit ile bir sürü etkinlikte görev alarak lise ve üniversite öğrencilerini Swift kodlama dili ile tanıştıran Turan, ilk olarak 2020 yılında Swift Student Challenge’ı kazandı. 

Parkinson hastalığını makine öğrenmesi kullanarak 3 farklı aşamada teşhis edebilen bir playground projesi ile Swift Student Challenge’a 2. kez başvuran Turan, tekrar Swift Student Challenge kazananları arasında yer aldı.

Swift Student Challenge'ın dünya genelinde kodlamaya ilgi duyan parlak beyinleri desteklemek için oldukça önemli bir yarışma olduğunun altını çizen Turan, Apple mühendisleri ile FaceTime şansı, özel kodlama oturumları ve uygulamalar yayınlamak için geliştirici hesabının bedava olarak sağlanmasının WWDC’nin en heyecan verici yanları olduğunu da belirtti. Turan'ın en büyük hedefleri ise gelecekte müzik sektörünü değiştirecek ve sağlık sektörü alanında inovatif teknolojiler geliştiren şirketler kurmak.

Geçtiğimiz yıllarda Swift Student Challenge'ı kazananlar şu an neler yapıyor?

Yazımızın ilk kısmında Swift Student Challenge'ın 2022 kazanları ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. Webrazzi olarak tüm kazananları tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Bizce Swift Student Challenge ile ilgili en önemli detay ise Apple'ın Swift Student Challenge ile birlikte kazananlara neler kattığı. Bu nedenle yazımızın ikinci kısımda daha önce Swift Student Challenge'ı kazanan Ege Eke ve Can Balkaya'nın şu an neler yaptığına yakından bakacağız.

Ege Eke 

Hırslı ve motivasyonu yüksek bir kişiliğe sahip olduğunu düşünen Ege Eke, iOS uygulama geliştirme ve Swift diline yeni başlayan birisi olarak da Swift Student Challenge’ı kazanmanın bu alana yönelik olan motivasyonunu daha da artırdığını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl Swift Student Challenge’ı kazanan Eke, daha iyi bir mühendis olabilmek için her gün istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Swift Student Challenge sonrası Hipo yazılım şirketinin iOS developer stajına başvuran Eke, mülakat sürecinden sonra staja kabul edildi.

Staj süresinde iOS ekibinin kendi deneyimlerini ve bilgi birikimlerini aktarmasının onu kısa süre içinde geliştirdiğini ve şirkete olan ilgisini artırdığını belirten Eke, staj sürecinden sonra part-time devam etmek için teklif aldı ve şu an Hipo’da part-time iOS developer olarak çalışıyor.

Algorand blockchain’indeki “Pera Wallet” adlı projede çalışan Eke, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesinde 2. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak öğrenimine de devam ediyor. Swift Student Challenge ile birlikte genç yaşta iş deneyimi de elde eden Eke, gelecek planları hakkında henüz kesin karar vermese de her şeyden önce çok iyi bir mühendis olmak istiyor.

Can Balkaya

Apple platformlarında yıllardır ürün geliştiren biri olarak Playground projesi hazırlamanın uygulama geliştirmekten çok farklı bir süreç olduğunu belirten Balkaya, iki hafta gibi kısa bir sürede kendinize göre harika bir proje geliştirmenin yaratıcılığınızı tetikleyen harika bir etken olduğunu belirtiyor.

Swift Student Challenge'ı kazandıktan sonra projeler geliştirmeye geri döndüğünü dile getiren Balkaya, ekibi ile Apple ekosistemi için geliştirdiği ürünlerle milyonlarca farklı insanın hayatına dokunduklarını da aktardı. Yakın bir zaman içinde bu ürünlerin satışını gerçekleştiren Can Balkaya, birkaç ay önce de iki ortağı ile birlikte Vibes adında yeni bir şirketin temellerini attı.

Swift Student Challenge'ın 2020 yılı kazananları arasında yer alan 18 yaşındaki Can Balkaya'nın yakın gelecekteki tek odak noktası ise Vibes isimli şirket. Son bir haftadır yeni ofislerinde çalışan ve Vibes için ekip üyeleri arayan Can Balkaya'nın hedefi ise ekibini ölçeklendirilebilir şekilde büyütüp geliştirmekte oldukları ürünlerin başarılı olmasını sağlamak.

İşCep’ten İş Bankası müşterisi olun
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.