Enerji şirketi Chevron, karbon gazı yakalama girişimi Carbon Clean'in 150 milyon dolarlık yatırım turuna liderlik etti

2009 yılında Aniruddha Sharma ve Prateek Bumb tarafından kurulan Carbon Clean'in karbon gazı yakalama teknolojisi enerji santralleri ve endüstriyel tesislerde kullanılıyor.
Enerji şirketi Chevron, karbon gazı yakalama girişimi Carbon Clean'in 150 milyon dolarlık yatırım turuna liderlik etti

Londra merkezli karbon gazı (CO2) yakalama girişimi Carbon Clean, 150 milyon dolar yatırım aldı. C serisi yatırım turu, petrol şirketi Chevron tarafından yönetildi. 150 milyon dolarlık yatırım turuna çimento üreticisi CEMEX, Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco ve Samsung Ventures da katıldı.

Şirket, 2009 yılında Aniruddha Sharma ve Prateek Bumb tarafından kuruldu. Carbon Clean tarafından geliştirilen karbon gazı yakalama teknolojisi enerji santralleri ve endüstriyel tesislerde kullanılıyor. Bu teknolojinin karbon ayrıştırma sırasında maliyetleri yarı yarıya indirdiği ve çevresel etkileri önemli ölçüde azalttığı iddia ediliyor. 

Küresel iklim değişikliği, insan sağlığı ve ekonomiye yönelik giderek artan riskleri beraberinde getiriyor. 2020 yılında havaya yaklaşık 38,2 milyar ton karbondioksit pompalandı. Bu noktada "Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (CCUS)" teknolojileri iklim değişikliği ile mücadele için potansiyel bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Karbon yakalama yöntemlerinin temel amacı karbondioksitin fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan gazlar arasından ayrıştırılması.

Bu alanda faaliyet gösteren şirketler yatırımcıların dikkatini çekiyor. Geçen Mart ayında doğrudan hava yakalama girişimi Heirloom'un 53 milyon dolar yatırım aldığını yazmıştık. ABD merkezli girişim, mineralizasyon yoluyla karbon ayırmaya odaklanıyor. Yani karbondioksitle bağlı oluşan mineralleri  ısıtarak sera gazlarının ortaya çıkmasını sağlıyor.

Geçen Ocak ayında karbon temizleme kredisi platformu Carbonfuture; 2,8 milyon dolar tohum yatırım almıştı. 2,8 milyon dolar tohum yatırım turu, etki yatırımcısı Wi Venture ve Übermorgen Ventures tarafından yönetildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.