NFT pazar yeri Zora, Haun Ventures liderliğinde 50 milyon dolar yatırım aldı

NFT pazar yeri Zora, Haun Ventures liderliğinde, Coinbase Ventures ve Kindred Ventures'un katılımıyla 50 milyon dolar yatırım aldı. Zora'nın değerlemesi bu yatırımla 600 milyon dolara ulaştı. 
NFT pazar yeri Zora, Haun Ventures liderliğinde 50 milyon dolar yatırım aldı

NFT pazar yeri rehberi başlıklı yazımızda sizlere daha önce Zora pazar yerinden bahsetmiştik. Sanatçılara odaklanan NFT pazar yeri Zora, Haun Ventures liderliğinde 50 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Coinbase Ventures ve Kindred Ventures katıldı. Zora'nın değerlemesi bu yatırımla 600 milyon dolara ulaştı. 

Bu noktada Andreessen Horowitz'in eski genel ortağı Katie Haun'un, kurumdan ayrılarak Haun Ventures'u kurduğunu hatırlatalım. Hatta Katie Haun, OpenSea'nin B serisi yatırım turunda liderliği üstlenen a16z'nin karar vericisi pozisyonundaydı. Bu nedenle o dönemde OpenSea yönetim kurulunda da yer almıştı. Katie Haun, Haun Ventures ile web3'e yatırım yapmak üzer 1.5 milyar dolarlık fon ayırdı. 

Zora'nın faaliyet alanı

Zora, sanat, müzik, animasyon, web ve hatta metin alanındaki NFT üretimlerini çatısı altında topluyor. Başlangıçta tıpkı Foundation gibi sanatçılara özel davetiye usülüyle kullanıcı toplayan Zora, bir süre önce kapılarını herkese açtı. Yine de pazar yerinin sanatçıları ve içerik üreticilerini daha fazla güçlendirme amacıyla ilerlediğini belirtelim.

Her kullanıcının hemen hemen her para biriminde teklif verebilmesi, platformun kolayca kullanılabilmesini sağlıyor. Ayrıca herkes kendi açık artırma sürecini de kolayca yönetebiliyor. Zora fiziksel ve dijital ürünlerin bir arada satıldığı pazar yeri olarak da konumlanıyor.

Zora'nın protokolü ise kullanıcıların kendi NFT koleksiyonlarının yanı sıra pazar yerlerini de oluşturmalarını sağlıyor. Böylece markalar ya da topluluklar, NFT koleksiyonlarını Zora'da listelemek yerine kendi pazar yerlerinde satışa sunmayı tercih ediyor. Bu topluluklar arasında öne çıkan isimlerden biri de FWB (Friends with Benefits). 

Dün medyada topluluk odaklı yeni dönem başlıklı yazımızda FWB kripto topluluğunun adeta bir DAO gibi hareket ettiğini aktarmıştık. Elinde belli bir miktarda FWB token’ı tutanlar yeni etkinliklere ve kripto hakkında bilgi veren özel bir Discord kanalına erişim sağlayabiliyor. FWB gibi toplulukların token satışları arttıkça, Zora'nın da aktif kullanıcı sayısı yükseliş gösteriyor. 

Katie Haun etkisi 

Bu yeni yatırım turu, Zora'nın kullanıcı edinimi ve teknik alt yapısını güçlendirmesi konusunda elini güçlendirebilir. Ancak bence yeni yatırım turunun en önemli kazancı, bir zamanlar OpenSea'nin yönetim kurulunda yer alan Katie Haun'un Zora'yı destekleyecek olması. Zora, her ne kadar tanınan pazar yerleri arasında yer alsa da henüz OpenSea ile rekabet edebilecek kadar güçlü değil. Yakın zamanda Haun'ın desteğiyle geliştirirlecek yeni stratejilerle, bu durumun değiştiğini görebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.